Hat óra - avagy a fideszes médiavezér bukása és a bajuszos Yoda

Publikálás dátuma
2019.02.05 16:22

Fotó: Tóth Gergő
Nem Varga István, a fideszes médiumokból álló sajtómonstrum exelnöke, az első a történelemben, aki belebukik abba, hogy elmondta őszinte véleményét. Az esete talán mégis mindennél többet elmond a rendszerről.
Hétfő 14:36. A vezető hírportálok közül elsőként a 444.hu-n jelenik meg, majd szélsebesen terjedni kezd a hír, miszerint dr. Varga István, a kormányközeli médiumokat tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke a Behir.hu-nak adott interjújában több, a jobboldali sajtó számára meglehetősen kínos - és ami talán "még rosszabb": az ellenzéki médiát méltató - megállapítást tett.

Hétfő 20:28. Az MTI közli: Varga István lemondott a Kesma kuratóriumi elnöki posztjáról.

Hat óra. A Google keresőjébe beírva a legnépszerűbb találatok között olyanokat találni, mint hogy ennyi idő alatt:


  • egy olasz cég képes volt felépíteni egy lakóházat
  • egy debreceni tetoválóművész felvarrta valakire a "Dalí-bajszos Yodát"
  • egy srác a nulláról megtanulta a hátra szaltót
  • és tavaly egy vonatnak ennyi időre volt szüksége a Budapest és Albertirsa közti 50 kilométeres táv megtételéhez
Nos, ha utóbbi járat utasait kérdeznénk, valószínűleg más lenne a véleményük, de egyébként lássuk be, hat óra azért nem olyan nagy idő. Most mégis elég volt ahhoz, hogy megszülessen a döntés valaki olyannak a távozásáról, akit alig két hónapja teljes bizalmat élvezve neveztek ki egy nemzetstratégiai jelentőségű óriásszervezet élére.
Persze lehet, hogy igazából egy perc is elég volt hozzá - a többi már csak az "átfutási idő" volt.
Akárhogy is, talán nem vagyunk egyedül azzal, ha azt írjuk, abban a bizonyos hat órában nagyon szerettünk volna "pók lenni a falon", hogy megtudjuk, ilyen esetben ki és milyen indokok mentén dönt arról: vége. Merthogy utóbbi kérdések tekintetében eddig nem sok támpontot kapott a nyilvánosság. Az MTI fentebb említett közleménye nagyon szűkszavú, csak a lemondás tényére szorítkozik. A kormányközeli Magyar Idők mintegy félórával később tette ki a hírt, annyival kiegészítve, hogy "Varga azt követően távozik posztjáról, hogy a békéscsabai Behir.hu-nak adott interjújában
a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről."
A portál indoklása tehát "állításokról" beszél, holott ha górcső alá vesszük a leköszönő elnök legtöbbet citált mondatait, azokban sokkal inkább csak véleményeket találunk:
  • "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok"
  • "jelen pillanatban nincs a konzervatív oldalnak komoly újságja"
  • "az alapítvány célja, hogy a keresztény oldalon is az ÉS-hez hasonló profi újságírás legyen"
  • "hogy minden szép és jó, és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak (...). Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más."
Csupa-csupa olyan mondat, ami arról szól, Varga szerint mi vagy ki a "jó", a "komoly", a "profi", vagy épp milyen az igazi sajtó. Bizonyára ezekről a Magyar Időknél éppen ellentétesen vélekednek, de Varga szavait annyival lerendezni, hogy "valóságtól elrugaszkodott állítások", éppen annyira nem állja meg a helyét, mint ha valaki azt állítaná, hogy tökéletesen igaza van. Éppen ezért utóbbit nem is tesszük meg - nem keverjük össze az állítást a véleménnyel.

Szigorúan véve talán egy olyan pontja van az ex-kuratóriumi elnök mondandójának, amelyet - ha lennének pontos adatok - lehetne tényszerűen cáfolni vagy igazolni. Varga ugyanis azt fejtegeti, hogy Magyarországon jelenleg az a jellemző, hogy a kormányoldaliak "fogyasztják" a kormánykritikus médiumokat (ő maga pl., mint mondta, Élet és Irodalmat járat, Magyar Narancsot olvas és a Népszavával kezdi a napot, online pedig előbb olvassa el az Indexet, mint az Origót), és nem fordítva.

Ez a fejtegetés már átvezet ahhoz az utóbbi időben sokat emlegetett témához, hogy akkor hogyan is aránylik egymáshoz idehaza a hatalomhoz lojális és a vele kritikus média, tényleg ellenszélben kell-e dolgoznia a miniszterelnöknek, mi igaz a "balliberális médiatúlsúlyból", stb. Nos, ha már Varga István kapcsán jön elő a kérdés, nehéz nem azzal kezdeni, hogy
látva azt a 476 médiaterméket, amelyet tegnapig még ő fogott össze, most már szinte lehetetlen küldetést vállal, aki a "darabszám" mentén akar érvelni az ellenzéki sajtófölény mellett.
Ez persze csak az egyik szempont, és legalább ilyen fontos, hogy az adott médiumok mennyi embert érnek el. A témát ez utóbbi szempontból többen, így az átlátszó.hu is, igyekeztek körüljárni, de rendre azt kellett megállapítaniuk, hogy "a jelenleg nyilvánosan, ingyenesen elérhető, az eladott példányszámokról, nézettségről, hallgatottságról, látogatottságról szóló adatok nem alkalmasak mélyfúrásra." Ennek oka, hogy rengeteg vizsgálandó lapról nincs információ (a Fidesz-párti nyomtatott sajtó zászlóshajói, a Figyelő, a Magyar Idők és a Magyar Hírlap pl. egyaránt nem auditálják a példányszámaikat), mint ahogy a televíziós nézettségekről sem állnak rendelkezésre hitelesnek tekinthető adatok.

Az egyetlen szféra, ahol minden kétséget kizáróan kormánykritikus túlsúly van, a hírportálok világa - úgy is mondhatnánk, sokan vannak úgy, mint Varga, vagyis előbb olvassák el az Indexet, mint az Origót. A Nézőpont friss, némiképp vitatott elemzése 71, míg az átlátszó tavalyi számítása 63%-os fölényt mutatott a hatalommal kritikus online portálok javára.

Ha adunk Varga véleményére, vagyis, hogy az igényes újságírókat a - számára - másik oldalon találni, akkor a fentebb kibontakozó látszólagos ellentmondás (vagyis, hogy a "darabszámot" nézve egyre nagyobb és nagyobb fideszes térhódítás nem feltétlenül társul fölénnyel az elérés tekintetében) hátterében akár minőségi okok is állhatnak. De ne feledjük, az csak egy vélemény volt. Egy vélemény, amely azonban összecseng annak a Polgári Szilviának a soraival, akinek a CÖF-höz köthető Polgári Portál újságírójaként anyagi vitája támadt Huth Gergellyel, a Pesti Srácok főszerkesztőjével, és egy nyílt levélben többek között úgy fogalmazott:
"a jobboldali médiába ma jórészt nem a tehetség és a teljesítmény a beugró... olyan emberek kapnak státuszt, akik végzettségük szerint és/vagy teljesítményükben nem felelnek meg a legalapvetőbb elvárásoknak sem. Végzettség, tehetség, és valós teljesítmény nélküli emberek! Nem tudnak a saját anyanyelvükön írni, de még beszélni sem, csupán a dörgölőzéshez értenek."
Apropó Pesti Srácok. Természetesen ez a portál is foglalkozott Varga István lemondásával, ők pedig tovább is merészkedtek a támadásokkal a Magyar Időknél. "A közmédia a propagandánál is rosszabb, a Magyar Idők nem újság, az Origót megnyitni sem érdemes és a jobboldali újságírás nem is létezik" - sorolják - némiképp sarkítva - Varga bűnös gondolatait, majd gúnyosnak tűnően megjegyzik: "úgy tűnik azonban, hogy minden csoda egy napig tart és a médiaholdig leendő újságíróiskolájának eljövendő diákjai mégsem kóstolhatnak bele az Index, az ÉS és a Népszava profizmusába." A cikk érdekessége, hogy a politikus kinevezésekor közzétett írásunkban még dr. Varga Istvánként hivatkoztak rá, mostanra azonban úgy fest, náluk már nem szolgál rá a doktori címre. Mondjuk akár kis betűvel is írhatták volna a nevét, végül is.
A portál cikkét olvasva úgy tűnik, a Pesti Srácoknál nem fogadták meg Varga fentebb idézett kérését, azaz, hogy "nem kell megsértődni".
Ráadásul az írás egy pontján az ember egyenesen elkezd aggódni a szerzőért, az eset kapcsán ugyanis azt írja, "a teljes konzervatív médiaszakmában megütközést kiváltó különös coming outot azóta vezető helyen, nagy élvezettel idézi az ellenzéki média, a 444.hu-tól a HVG-n át az Indexig." Ezek szerint ő is olvassa ezeket a médiumokat. Márpedig, hétfő óta tudjuk, ez arrafelé nagyon könnyen az állásába kerülhet valakinek.

Kocsis a jobboldali fölényről

Kocsis Máté a Pesti Srácoknak reagált Varga István szavaira, és miután leszögezte, méltánytalannak tartja azt, amit egykori képviselőtársa a jobboldali újságírókról mondott, hozzátette: " Mindemellett valótlan, és ezáltal sértő is Varga István állítása, mert az igényesség és az intellektuális fölény már akkor is az Önöké volt, amikor létszámukban messze elmaradtak a posztkommunista és liberális kollégáiktól. Használva Varga úr erőltetett “ideát-odaát” logikáját, ideát mind a “régi nagy öregek”, mind az új generáció tagjai döntő többségükben tanultabb, műveltebb, ha úgy tetszik igényesebb újságírók, mint odaát. Az önök értékalapúságáról már nem is beszélve, amely a nemzeti oldal számára folyamatosan zsinórmértéket, támaszt jelent.Tényleg sok Népszavát, Indexet és Magyar Narancsot olvashat Varga István, talán így ivódott bele a “odaátiak” oktalan felsőbbrendűség-kultusza. Szégyellem magam az általa elmondottak miatt, ezért helyette is bocsánatot kérek Önöktől."

Frissítve: 2019.02.05 16:36

A rossz útra hivatkozva nem viszik el a szemetet egy baranyai faluból

Publikálás dátuma
2019.04.23 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak – ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot. A buszok ugyanitt simán közlekednek.
A Baranya megyei Matty-Keselyősfapusztai részén élők maradtak hulladékszállítás nélkül. Ők azt mondják, hogy már régóta próbálják a helyzetet rendezni, de eddig nem sikerült. Ráadásul az érintettek sem akartak nagyon megszólalni, egyiküket Pécsen sikerült elérnie az ATV Híradójának. „Több mint egy éve harcolunk, hogy a szemetet tőlünk is elszállítsa a Dél-Kom, de az útra való tekintettel, mivel ugye, hogy nem megfelelő, így közölték, hogy oda nem jönnek le” – panaszkodott Híradónknak a faluban élő Banó Irén.
Matty polgármestere sem kívánt az esettel kapcsolatban nyilatkozni. Intézkedés mindössze annyi történt, hogy az érintett lakók kaptak egy kukát - ez jutott a teljes falura.
„Kihelyeztek Matty községbe egy szemétlerakót, hogy mindenki vigye oda a saját szemetét. Hát, sajnos nem mindenkinek van autója, meg, ha van is, ezt mi nem tudjuk teljesíteni”
– folytatta a helyi nő.A szolgáltatás leállításával kapcsolatban az ATV Híradója kereste a hulladékszállító céget is. Írásban azt a választ kapták, hogy tavaly június óta nem számláznak a keselyősfapusztai lakóknak, mivel az önkormányzattal kötött szerződésben levő feltételeknek az út nem felel meg.  A szolgáltató szerint az út túl keskeny, és a fák is belógnak, így nem tudják a balesetmentes közlekedést biztosítani. A helyiek szerint eközben a buszok használják ezt az utat és gond nélkül közlekednek erre a településrészre is.

„Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni” – Csak elvétve volt vita az EP-jelöltek pódiumbeszélgetésén

Publikálás dátuma
2019.04.23 20:06

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Fideszes aspiráns egyáltalán nem tűnt fel a hazai EP-jelöltek első, nyilvános pódium-beszélgetésén.
Ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják – így vezette fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztője azt a pódium-beszélgetést, amelyen az európai parlamenti választáson induló pártok prominensei cseréltek eszmét. A kedd esti eseményen Cseh Katalin a Momentum, Dobrev Klára a DK, Vágó Gábor az LMP listavezetője, valamint Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd és Lukács László a Jobbik uniós jelöltje vett részt. – Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni – jelentette ki Cseh Katalin. A Momentum aspiránsa legfontosabb kihívásának azt tartja, hogy visszaállítsa a politika becsületét. Nem szabad ugyanis hagyni – folytatta Cseh Katalin –, hogy a populisták primitív üzenetekkel hergeljék a kiábrándult embereket. Cseh szerint ha a választók nem tudják, hogy egy politikus mit csinál, akkor nem is hisznek neki. – Generációváltás kell, hiszen csak így tudjuk elérni, hogy Magyarország ne szakadjon le Európa testéről – szögezte le a Momentum listavezetője. Dobrev Klára is úgy vélte, az uszítás ellen a legjobb módszer, hogy eljussanak mindenhova. – A magyar embereknek meg kell értenie, hogy az EU nem külpolitika – fogalmazott. Dobrev egyébként az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett, a multiadóról beszélt. – Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – mondta. Az MSZP-Párbeszéd listájának negyedik helyezettje, Jávor Benedek volt a beszélgetés résztvevői közül az egyetlen, akinek van már EP-képviselői tapasztalata. Jávor sokszor érezte az elmúlt öt évben, hogy szélmalom harcot folytat Magyarország európai megítélésével kapcsolatban. – Most azonban már úgy érzem, rájöttek, hogy mi folyik hazánkban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: már nem a rávilágítás lesz a legfontosabb feladata, hanem hatékony tetteket kicsikarni az európai intézményekből. – Az új EP-parlament ideális összetétele az lenne, ha csak szerzetesek ülnének Brüsszelben – fogalmazta meg vágyait a jobbikos Lukács László. A politikus szerint ugyanis nekik van csak idejük mindennel foglalkozni, a képviselőknek nem. Lukács mindenesetre hangsúlyozta, hogy a Jobbik a bérunió témáját és a biztonságos Európát akarja sikerre vinni, illetve elérni. Vágó Gábor nem adhat mást, mint a lényege. – Nem csupán hangoztatom, hogy a klímaváltozás ellen küzdeni kell, konkrét lépéseket is teszek majd az Európai Zöldekkel – ígérte az LMP listavezetője. Vágó meglátása szerint ugyanis a zöldek képesek lesznek majd királycsinálóként, meghatározó szerepben tetszelegni az új Európai Parlamentben. A politikus örülne annak, hogy ha a magyar emberek meglátnak egy poloskát, akkor a klímaváltózás jusson az eszükbe. Vágó egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már akkor is rosszul van, ha Kecskeméttől kell távol lennie két hetet. Vita a jelöltek között egyébként csak elvétve bontakozott ki. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor Dobrev Klára az Európai Egyesült Államok ideájáról beszélt. Vágó Gábor szerint örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de – Vágó szerint – a 2010 előtti kormányzásukra nem ez volt jellemző. Jávor Benedek pedig úgy látta, szükség van együttműködésre a tagállamok között, de „más” Európa is kell és orvosolni kell azokat a problémákat, amelyeket eddig a kontinensnek nem sikerült. Derültséget váltott ki a közönség soraiból az, amikor a jobbikos Lukács László arról beszélt, hogy az EU az összes hibájával együtt szimpatikus lenne neki egy társkereső alkalmazáson.
Frissítve: 2019.04.24 00:04