Előfizetés

Felállt a fideszes médiagólem

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.29. 06:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Példátlan koncentráció jön létre a hazai tájékoztatásban azzal, hogy a kormánypárti sajtótermékeket üzemeltető cégek zömét egy alapítványnak ajándékozták a tulajdonosok.
Példátlan helyzet, jelzők sem nagyon vannak arra, ami most történt – így minősítette lapunknak Urbán Ágnes, hogy több száz, kormánypártokhoz köthető médiumot olvasztottak egybe, ráadásul teljesen ingyen a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványban. Az átalakulásról két közleményben számoltak be az érintett cégek. Az első tájékoztatás szerint a Mészáros Lőrinchez köthető Mediaworks megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a három megyei lapot kiadó Inform Médiát, a szintén megyei lapokat, valamint a Borsot tulajdonló Lapcom kiadót, továbbá – lapunk tulajdonosától – a Szabad Földet is megjelentető Mezőgazda Lap- és Könyvkiadót. Az ügyletnek azonban ezzel még nem volt vége, a Mediaworks és az Echo TV Zrt. ugyanis ezt követően beolvadt a Talentis Group-ba. Ezután pedig a tulajdonos, Mészáros Lőrinc az egész Talentis Group-ot odaajándékozta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Az erről szóló közlemény szerint „az adományozó célja az volt, hogy hosszú távon biztosítsa a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, tovább erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, valamint felajánlásával támogassa a helyi közösségek minél szélesebb körű tájékoztatását”. Ez a becslések szerint több tízmilliárd forintra tehető tranzakció azonban még mindig csak a kezdet volt, az alapítvány ugyanis nem sokkal később azt közölte, hogy újabb „felajánlásokat” fogadott be.
Az alapítványhoz került a Hír Tv, a Retro Rádió, a Hung-Ister Zrt., a Schmidt Mária-féle Figyelőt megjelentető K4A Lapkiadó is. Ehhez a csomaghoz "csapták" a Mandiner.hu, a Habony Árpád-féle Lokál és a 888.hu kiadóját, a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Opus Press összes termékét, a Matolcsy György fiához nemrég átkerült Origo kiadóját, valamint az Ómolnár Miklóshoz köthető Ripostot és faktor.hu-t is. A 444.hu cikke szerint az átalakítás arra vezethető vissza, hogy Orbán Viktor kormányfő túl drágának találta a külön részekből álló kormánypárti médiabirodalom fenntartását. Az összevonás után a költségek csökkenésén kívül azt várják, hogy egyszerűbb lesz az irányítás is.
Példátlan koncentráció jön létre a hazai tájékoztatásban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Mindez azt jelenti, hogy egy idén nyáron bejegyzett alapítványhoz került több száz médium, így például a teljes vidéki lappiac, az egyik legolvasottabb hírportál, a második legnagyobb bulvárlap, valamint a kisebbek mellett egy országos rádió is. Az átalakulásból a fideszes médiumok közül csak az Andy Vajnához köthető Tv2 és a Rádió 1 maradt ki, ám várhatóan előbb-utóbb ezekre is sor kerül.  A gigantikus méretűre duzzadt Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt egyébként egy balatonföldvári ingatlanba jegyeztetették be, elnöke pedig a volt MDF-es és fideszes képviselő Varga István ügyvéd. A szervezet irányítására azonban nem őt, hanem a kormánypárti Liszkay Gábort, a Mediaworks vezérigazgatóját kérték fel. A kuratóriumban tag még Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, valamint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Az érintett cégek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárását is kezdeményezték. Urbán Ágnes szerint a vállalatok adományozása cég- és versenyjogilag is nehezen értelmezhető. - Egy nonprofit alapítványnak ajánlottak fel sok milliárdos cégvagyont. Eddig ilyen nem létezett, a helyzet pedig európai viszonylatban is szokatlan – hangsúlyozta a Mérték Médiaelemző Műhely szakértője. – Olyan példátlan koncentráció jött létre a médiapiacon, amely a hozzáférhető üzleti információk alapján kizárólag az állami hirdetéseknek köszönhetően működőképes – így közvetlen függelmi viszonyban áll a kormánnyal – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. (A szervezet vezetője Hargitai Miklós, lapunk munkatársa.) Emlékeztettek: korábban a két hatóság, a GVH és a médiahatóság öt éven keresztül vizsgálta az Axel Springer és a Ringier – lényegesen kisebb "hatósugarú" – fúzióját, és azt végül csak a cégek szétszabdalása árán engedélyezte. Ugyancsak hosszas vizsgálat után a két hatóság meggátolta, hogy az RTL Klub tulajdonosa 30 százaléknyi részesedést szerezzen a 24.hu-t kiadó Central Digitális Média Kft.-ben, ami szintén nem eredményezett volna a mostanihoz hasonló koncentrációt - tették hozzá.

Eladták a Szabad Földet

A politikai napilappiacra fókuszál és megválik a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadótól a Horizont Handels und Industrie AG, amely két kiadót is tulajdonol. A másik kiadó, a XXI. század Média Kft. jelenteti meg lapunkat, a piacvezető Népszavát. A Mezőgazda Kiadó portfóliójába tartozik többek között egy mezőgazdasági szakkönyvkiadó, a Diéta és Fitnesz című életmód magazin, a Vidék Íze gasztronómiai havilap és a vidék családi hetilapjaként ismert Szabad Föld. A széles skálájú portfóliót a Mediaworks vásárolta meg. - A Mezőgazda egy vegyes profilú kiadó, a jövőben azonban kizárólag a politikai lappiacra szeretnénk összpontosítani és pozíciónkat ott tovább erősíteni – mondta Puch László, a Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosa a döntés hátteréről.

Cáfol a HM: nem zár be a koraszülött osztály, csak épp nem üzemel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 19:47
Illusztráció:
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A minisztérium szerint ideiglenesen áll le a Honvédkórház koraszülött részlege, addig pedig „átirányítják” a koraszülött csecsemőket.
Nem zár be a budapesti Honvédkórház koraszülöttosztálya, (Perinatális Intenzív Centrum) csak egy időre más intézményekbe helyezik át a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülötteket – jelezte közleményében a Honvédelmi Minisztérium.
A tárca kapacitáshiánnyal magyarázza az ideiglenes leállást, mint írják, december 16-tól elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira irányítják a a betegeket, így a biztonságos ellátás folyamatos lesz.
Korábban a hvg.hu írt az osztály bezárásáról, információik szerint a kórházban kedd délelőtt válságértekezletet tartottak annak kitalálására, hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézményi részleget A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról a portál információi szerint egy év alatt hét szakorvos távozott. Azt írják, hogy felmondásuk oka ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié. A cikk szerint a szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-től be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesíteni a szükséges minimumfeltételeket. 
A minisztérium közleményében nem is tér ki a szakemberhiányról vagy az alacsony fizetésről szóló állításokra – inkább azt bizonygatják, hogy kórház vezetése az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését kiemelten fontosnak tartja, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. „Cél a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismételten országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a pici koraszülöttekről. A Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatában” - olvasható a honvédelem.hu-n is kiadott közleményben.

Pokorni: Évente tízezer gyerek megy a lecsóba

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.11.28. 19:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erős kritikával illette a jelenlegi oktatáspolitikát a Fidesz egykori szakminisztere Pokorni Zoltán.
– A tankötelezettség korhatárának 16 évre csökkentése valóban helytelen lépés volt. Joggal és okkal lehet szidni azt a kormányt, amelyik ezt megtette – jelentette ki Pokorni Zoltán, egykori fideszes oktatási miniszter, Budapest XII. kerületének jelenlegi kormánypárti polgármestere azon a szerda délutáni kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapításának 30. évfordulója alkalmából szervezett a testület korábbi elnöke és egyik alapítója, Mendrey László. Pokorni maga is mint a PDSZ-alapító volt jelen a rendezvényen, a nosztalgiázás azonban hamar átcsapott a jelenlegi helyzet elemzésébe. – Joggal bírálható a mostani kormányt, de lássuk be, a korábbi kormányok sem tettek semmit azért, hogy például a szakképző iskolákon segítsenek. A pedagógusok jelentős része örömmel fogadta a tankötelezettségi korhatár leszállítását, mert így nem kell még két évig bajlódniuk a „problémás” gyerekekkel. Most látjuk, micsoda ára van: évente tízezer gyerek megy a lecsóba. Évente tízezerrel növeljük a majdani munkanélküliek és közmunkások táborát – fogalmazott a Pokorni, de nem állt meg itt. Szerinte jogosan lehet „korholni” a politikusokat azért is, hogy 2010 után megszakadt az a ciklusokon átívelő folyamat, amelyben egyre többen juthattak be a felsőoktatásba. – A PDSZ alapításakor egyértelmű volt a szakszervezet antikommunista irányvonala. Ám 2010 után a konzervatívok kezdtek úgy viselkedni, mint a kommunisták, ez pedig zavart okozott – erről Radó Péter oktatáskutató beszélt. Szerinte ma „gonosz emberek” irányítják az oktatást, ám hangsúlyozta ezt nem szó szerint kell érteni. Úgy vélte, a mostani kormány politikusai talán még maguk is elhiszik, hogy jót cselekszenek, pedig intézkedéseik negatív következményei előre láthatóak. Szerinte a mai oktatási rendszer napi szinten okoz kárt a gyerekeknek.
Pokorni szerint szó sincs „gonoszságról”, egyszerűen csak „másban hisz” a jelenlegi kormány, mint a korábbiak. – És ebben a társadalom egy jelentős része a kormány mellett áll. Ami persze nem jelenti azt, hogy minden lépésük helyes. A minőség nem mennyiségi kérdés – tette hozzá. Szerinte a magyar társadalomban mélyen gyökerezik az „államelvű szemlélet”, ami a Kádár-rendszer öröksége, s most újból ez tűnik erősnek. Horn Gábor, a PDSZ egy másik alapítója, egykori SZDSZ-es politikus úgy véli, a kormány a maga képére akarja formálni a társadalmat. – Ez nem gonosz, hanem etikátlan. Azt hiszik, a kétharmad erre is felhatalmazza őket. De valójában erre senkinek nincs, nem lehet felhatalmazása. Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy nyilatkozott: 2014 óta találkozik államtitkárokkal, miniszterekkel, és eddig senkinél sem tapasztalta, hogy a „gonoszság” vezérelné. – Erőtlenséggel és bizonytalansággal viszont már találkoztam részükről – mondta. Mendrey László arról beszélt, a 80-as évek végén, 90-es évek elején is könnyebb dolga volt a szakszervezeteknek, mint most. Pokorni elismerte: tény, hogy az elmúlt 30 évben egyre gyengébb elköteleződést mutatnak a különböző kormányok a demokratikus egyeztetések iránt. A PDSZ-ről úgy nyilatkozott: a szakszervezet létrehozásakor egy sokszínű, befogadó szervezetet hoztak létre. – Akkor egy minta volt előttünk: a szolidaritás.