Előfizetés

Nem csak a bölcsészeken csattan a kormányzati ostor: az MTA-kutatóreaktor támogatását is elvágta Palkovics

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 15:14

Fotó: Facebook / MTA EK
A "projekt alapú működéssel" a Budapesti Kutatóreaktor üzemidejének meghosszabbítása is komoly kihívássá vált.
Nem csak a kormány által nem versenyképesnek bélyegzett és ezért megvetett bölcsészeket és társadalomtudósokat bünteti a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémiáért folytatott küzdelmében: a Budapesti Kutatóreaktor üzemeltető kutatóközpont sem kapta meg idén az alaptámogatását, derül ki a 168 Óra cikkéből.
Csillebércen működik a Budapesti Kutatóreaktor (BKR), amelyet az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) üzemeltet. A BKR látja el Magyarországot radioaktív izotópokkal például orvosi és ipari felhasználásra, de a Paksi Atomerőművel is együttműködik - és
a kutatóközpontot az MTA többi intézetével együtt ugyanúgy érinti az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépése, amellyel visszatartja az Akadémia költségvetésének nagy részét, 20 milliárd forintot.

A kutatóközpont alaptámogatása tavaly másfél milliárd forint volt, idén már erre az összegre is pályázniuk kell – mondta a 168 Órának Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója. A komolyabb felújításokra sincs pénzük, részletezte a főigazgató: "a KFKI-ban sok a rossz állapotú, drágán fenntartható épület, a 27 hektáros telephely komoly infrastruktúrával, közműhálózattal rendelkezik. Ennek éves karbantartása, felújítása igen jelentős költséggel jár". Elmondása szerint a 2023-ban lejáró üzemidő meghosszabbíttatására sincs jelenleg elég forrás.
Palkovics László miniszter január közepén arról tájékoztatta a kutatóközpontok vezetőit, hogy az MTA kutatóintézetei már áprilistól projektalapú működésre állnak át. Eszerint nem alapfinanszírozást kapnak az intézetek, hanem témakiírásokra kell jelentkezniük. Az elnyert összeg 60 százaléka fordítható majd kutatásra és a kutatók bérére,a fennmaradó 40 százalék marad általános költségekre, rezsire, és a kétezer nem kutatói besorolású dolgozó bérére.

Nincs vége a meccsnek, Kövér készítheti az újabb büntetéseket: akcióra készül az MSZP és a Párbeszéd az első parlamenti napon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.02.05. 14:58
Tóth Bertalan felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Önkényesnek tartják és nem fogadják el az MSZP és a Párbeszéd képviselői azt a büntetést, amelyet Kövér László házelnök javasol kiszabni rájuk, amiért kőkemény obstrukcióval (többek között az elnöki pulpitus elfoglalásával) próbálták megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását. Kiderült világosan, hogy Orbán Viktor kilóra adta el a magyar munkásokat,  úgyhogy nehogy azt higgye bárki, hogy ennek a meccsnek vége van, jelezte Korózs Lajos, hogy az ellenzék tovább tiltakozik a rabszolgatörvény ellen a Tisztelt Házban. Kövér László készítheti az újabb büntetéseket - erősített rá a szocialista politikus mondandójára Kocsis-Cake Olivio.
A Párbeszéd politikusa szerint az, hogy Kövér László most az ellenzéki képviselők egyhavi teljes fizetését elvonná, az Állami Számvevőszék gyakorlatához hasonlatos, mivel az ÁSZ kifejezetten csak az ellenzéki pártokat bünteti az európai parlamenti és az önkormányzati választás előtt azért, hogy ne tudjanak indulni. Ráadásul, magyarázta Kocsis-Cake, fals az Országgyűlés elnökének indoklása, miszerint az ellenzéki képviselők a parlament december 12-i ülésnapján erőszakot alkalmaztak és megsértették a Ház méltóságát. Szerinte ezt a logikát követve a megbüntetett képviselők között kellene lenniük a kormánypárti politikusoknak is, akik - mondta - akadályozták az ellenzéki képviselőket a mozgásban, sőt lökdösték is őket.
A házbizottság csütörtökön foglalkozik a házelnöki javaslattal. Az MTI érdeklődésére kedden az Országgyűlés Sajtóirodája azt közölte, hogy Kövér László házelnök 29 ellenzéki képviselő - DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett - egyhavi tiszteletdíjának megvonását javasolja, mert a tavaly december 12-i ülésnapon megsértették az Országgyűlési törvényt azzal, hogy fizikai erőszakot alkalmaztak, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegettek, arra hívtak fel, vagy más kivezettetését akadályozták. További kilenc képviselő - a jobbikos Ander Balázs, Rig Lajos és Stummer János, az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter - esetében az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartás miatt, illetve a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait megszegése miatt a házelnök a tiszteletdíj egyharmad havi megvonását javasolja.

Rosszul lett egy utas, Budapesten szakította meg útját a Lufthansa müncheni járata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 14:52

Fotó: SVEN HOPPE / DPA / AFP
A gyanú szerint a gép azért szállt le, mert az egyik utas infarktust kapott.
Budapesten szakította meg útját a Lufthansa LH 1723 számú, Belgrád – München járata egy utas rosszulléte miatt – írja az airportal.hu. A cikk szerint a D-AEBB lajstromjelű, Lufthansa Cityline regionális légitársaság által üzemeltetett, Embraer ERJ-195LR típusú repülőgép személyzete Pécs térségében döntött az út megszakítása mellett, majd megkezdte a budapesti repülőtér megközelítését. Úgy tudják, az út megszakítására azért került sor, mert egy utas a gyanú szerint infarktust kapott. A repülőgép kedd délután, negyed három előtt néhány perccel biztonságosan leszállt a budapesti repülőtér 31R futópályáján, majd a számára kijelölt 279-es állóhelyre gurult. Itt az AMS Repülőtéri Sürgősségi Szolgálat munkatársai várták a repülőgépet, majd megkezdték az utas ellátását.