Túl sok D-vitamin miatt hívnak vissza egy kutyaeledelt

Publikálás dátuma
2019.02.05. 20:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy beszállító hibázhatott. A táp így már nem egészséges, hanem inkább mérgező lehet a kutyákra nézve.
Önkéntesen visszahívja egyes konzerv kutyaeledel termékeit a Hill’s Pet Nutrition - írja a Nébih honlapján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően, a termékek túl magas D-vitamintartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így többek között Magyarországon is.
A gyártó lakossági panaszok miatt indított vizsgálatot, az Egyesült Államokban egy kutya ugyanis D-vitamin túladagolás tüneteit mutatta. Ezek többek közt: hányás, étvágytalanság, megnövekedett szomjúság, fokozott vizeletürítés, túlzott nyáladzás, fogyás.
Kiderült, a táp valóban túlzott vitamin-bevitel kockázatának teszi ki a kutyákat. A hiba vélhetően egy alapanyag-beszállító terméke miatt történt.

A Magyarországon forgalomba hozott, érintett termék adatai:

Márka és megnevezés: Hill's® Prescription Diet® z/d® 370g SKU-szám: 8018T Tételszám: 102020T172 Lejárati idő: 2020.10.31

Szerző

Mészáros egy cége elbukott egy másfél milliárdos közbeszerzést

Publikálás dátuma
2019.02.05. 18:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szennyvíztisztító telepek korszerűsítésére vonatkozott a tender.
Hat község szennyvíztisztító telepének korszerűsítésére írt ki nyílt közbeszerzést az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. A tenderen elindult a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, ám mint a napi.hu kiszúrta, szokatlan dolog történt:
nem Mészáros Lőrinc cége nyerte meg a másfél milliárd forintos közbeszerzést.

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent eredmény tájékoztató szerint a tendert a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. nyerte, a becsült 1 milliárd 507 millió forinttal szemben 1 milliárd 732 millióval. Neki kell Szomód, Dunaszentmiklós, Kocs, Tardos, Vértestolna és Sárisáp községek szennyvíztisztító telepét korszerűsítenie.
Szerző

Sem eladásról, sem tartalomról nem beszél az exhumált Magyar Nemzet új főszerkesztője - gyorsinterjú

Publikálás dátuma
2019.02.05. 17:36

Ballai Attila szerint még minden nagyon friss, az elődlapot pedig nem lenne sportszerű bírálni.
„Most tér vissza természetes állapotába a Magyar Nemzet” - így fogalmazott a Magyar Idők átkeresztelése nyomán újrainduló napilap főszerkesztője, Ballai Attila, amikor arról kérdeztük: nem látja-e aggályosnak, hogy újra a politikai széljárás határozza meg a nagy múltú Magyar Nemzet sorsát. A főszerkesztő abban sem lát különösebb kifogásolnivalót, hogy a lap újraindulást éppen a híres-hírhedt G-napra időzítették. Szerinte ez „nem valaki elleni üzenet”, hanem jelzés azok számára, akik a régi Magyar Nemzetet szeretnék visszakapni. Arról egyelőre keveset tudni, hogy milyennek is tervezik az új "régi Nemzetet." Ballai Attila „emelkedett, színvonalas” lapot ígért, de konkrétumokat nem árult el, mert még minden „nagyon friss”. Annyi azért tudható: egyelőre marad a Magyar Idők eddigi rovatszerkezete és gárdája, a főszerkesztőn kívül a lapvezetés sem változik, és a szerkesztőség sem költözik. A lap megjelenéséről a főszerkesztő annyit közölt: reményeik szerint az egyaránt idézi a régi Magyar Nemzetet és a most megszűnt Magyar Időket. Felvetettük: ha emelkedett, színvonalasabb lapot terveznek, akkor ezek szerint a Magyar Időket maguk sem tartották megfelelőnek, de Ballai Attila szerint nem erről van szó, és egyébként sem tartaná sportszerűnek, ha az elődlapot bírálná. Mértéktartást, nyitottságot ígért, és jelezte, kivennék a részüket abból, hogy „ne süllyedjen tovább az újságíró szakma megítélése.” Ez utóbbi megjegyzés kapcsán közbevetettük, pont az a kormány tett sokat a szakma ellehetetlenítéséért, amelyet fenntartások nélkül támogatott a Magyar Idők. „Épp az ilyen megközelítésekkel szeretnénk szakítani” – felelte erre a lap főszerkesztője, aki szerint, ha nem is rögtön az első számoknál, de már rövid távon érzékelhető lesz a változás. Ballai Attila kérdésünkre közölte: kinevezéséről egyetlen politikussal, kormánytaggal sem beszélt. Az eladási adatokról Ballai Attila nem nyilatkozott. „Túl korán van még, alig pár perce született újjá a lap” – ütöttel el azt a kérdésünkre, hogy hány példányban szeretnék eladni a lapot, és kitérő választ adott arra is, auditálják-e a Magyar Nemzetet. Arra pedig, hogy honnan indulnak, vagyis hány példányban kelt el a Magyar Idők, azt felelte: „Fogalmam sincs.” Ez utóbbi azért érdekes, mert a Magyar Idők úgy kapott rengeteg állami hirdetést, hogy a kiadó titkolta, mekkora a példányszáma – alighanem azért, mert csak néhány ezer darab kel el belőle.
Szerző