Február végén találkozik újra Trump és Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.02.06 06:36

Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB
A következő csúcstalálkozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel február 27-28-án Vietnamban lesz - jelentette be Donald Trump.
"Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával" - hangoztatta az amerikai elnök évértékelő beszédében. Leszögezte: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsong Unnal. Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök emlékeztetett arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elismerte a venezuelai Juan Guaido ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként. "A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat" - fogalmazott, utalva Szíriára és Afganisztánra. Elmondása szerint az afganisztáni kivonulásról "konstruktív tárgyalások" folynak, az Egyesült Államok tárgyal a tálibokkal is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni.
Donald Trump évértékelő beszédében kitartott az ország déli határain építendő fal mellett. Az amerikai elnök kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.
"Sürgős országos válságként" írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában. "Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt" - fogalmazott.
Trump évértékelőjében arról is szót ejtett: a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is.  "Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni" - szögezte le Donald Trump.

Trumpot hibáztatják a demokraták

A részleges kormányzati leállás Donald Trump "mutatványa" volt - mondta az amerikai elnök évértékelőjére reagálva a Demokrata Párt nevében Stacey Abrams georgiai politikus.    Abrams személyében - aki a déli Georgiában a demokraták kormányzójelöltje volt, de alulmaradt az őszi félidős választásokon - először reagált elnöki évértékelőre nyilvános beszéddel afroamerikai női politikus. Védelmébe vette a migrációt, bírálta az amerikai gazdaság teljesítményét, és úgy vélte, hogy egyes vidékeken a kisebbségeket, köztük az amerikai feketéket is, igyekeznek megakadályozni a szavazásban. Azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy nem veszi figyelembe, vagy képtelen megérteni a középosztály érdekeit. "Amerikát a bevándorlók és nem a falak tették erőssé" - hangoztatta.

A kis Trump elaludt a beszéd alatt

Napokig fog tartani, míg a összevetjük a tényekkel az összes hamis állítást, ami Donald Trump beszédében elhangzott - mondta Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke. Az Egyesült Államok mészárosokat, diktátorokat és szélsőségeseket támogat a Közel-Keleten - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf, Donald Trump amerikai elnök évértékelő beszédére reagálva. Az iráni külügyminiszter szerint a Washington által támogatott politikusok csak romlást hoztak a térségre. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök megállapította: Donald Trump a beszédben tett ugyan néhány vádaskodó kijelentést országával kapcsolatban, de "ez jogában áll, ez az ő nézőpontja", ezért nem kíván vele vitába bocsátkozni. Trump egyebek közt azzal vádolta a déli szomszéd államot, hogy segíti a közép-amerikai migránsok eljutását az Egyesült Államok határáig. Donald Trump 80 perces beszédéhez nem tudott hozzászólni, mert elaludt rajta a 11 esztendős Joshua Trump, az elnök névrokona, aki díszvendégként volt jelen a kongresszusi eseményen. Az elnök felesége, Melania Trump állította a kisfiút az iskolai heccelések elleni küzdelem középpontjába. Joshua ugyanis állítólag sok gúnyolódás céltáblája lett Delaware állambeli iskolájában azért, mert a vezetékneve azonos az amerikai elnökével.     

Szerző
Frissítve: 2019.02.06 19:04

Joe Biden bejelentette, hogy indul az amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:56

Fotó: AFP
A 76 éves politikus 19 másik demokrata mellett pályázik az elnökjelöltségre.
Hónapokkal azt követően, hogy először beszélt ennek lehetőségéről, Joe Biden csütörtökön egy videóüzenetben bejelentette: indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson – derül ki a CNN cikkéből. Obama egykori alelnöke „a nemzet lelkéért való küzdelemként” jellemezte az elnökválasztást. Úgy fogalmazott: „alapvető értékeink, a világban betöltött szerepünk, a demokráciánk, minden, ami Amerikát Amerikává tette, kockán forog”.

Francia hadihajóval kötekedett Kína Tajvannál

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Feltartóztatott egy francia hajót a kínai haditengerészet a Tajvani-szorosban, mivel az nem kért engedélyt Kínától a hajózásra. Csakhogy Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van.
A kínai haditengerészet hajói feltartóztattak egy francia hadihajót a Tajvani-szorosban április 7-én - közölte Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. A francia hajó engedély nélkül lépett be Kína területi vizeire - hangsúlyozta a szóvivő arra utalva, hogy
Peking a saját területeként tekint az egyébként gyakorlatilag független Tajvanra, illetve hivatalos nevén a tajvani Kínai Köztársaságra.
A Tajvani-szoroson amerikai hadihajók szoktak demonstratív jelleggel áthaladni, miközben Peking is fokozott rendszerességgel küldi egységeit Tajvan közelébe. Legutóbb április közepén gyakorlatoztak kínai harci repülők és hadihajók a sziget közelében, mellyel kapcsolatban
Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott: a tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elve" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után, 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki viszont később elkötelezte magát a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett.