Február végén találkozik újra Trump és Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.02.06 06:36

Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB
A következő csúcstalálkozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel február 27-28-án Vietnamban lesz - jelentette be Donald Trump.
"Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával" - hangoztatta az amerikai elnök évértékelő beszédében. Leszögezte: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsong Unnal. Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök emlékeztetett arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elismerte a venezuelai Juan Guaido ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként. "A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat" - fogalmazott, utalva Szíriára és Afganisztánra. Elmondása szerint az afganisztáni kivonulásról "konstruktív tárgyalások" folynak, az Egyesült Államok tárgyal a tálibokkal is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni.
Donald Trump évértékelő beszédében kitartott az ország déli határain építendő fal mellett. Az amerikai elnök kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.
"Sürgős országos válságként" írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában. "Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt" - fogalmazott.
Trump évértékelőjében arról is szót ejtett: a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is.  "Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni" - szögezte le Donald Trump.

Trumpot hibáztatják a demokraták

A részleges kormányzati leállás Donald Trump "mutatványa" volt - mondta az amerikai elnök évértékelőjére reagálva a Demokrata Párt nevében Stacey Abrams georgiai politikus.    Abrams személyében - aki a déli Georgiában a demokraták kormányzójelöltje volt, de alulmaradt az őszi félidős választásokon - először reagált elnöki évértékelőre nyilvános beszéddel afroamerikai női politikus. Védelmébe vette a migrációt, bírálta az amerikai gazdaság teljesítményét, és úgy vélte, hogy egyes vidékeken a kisebbségeket, köztük az amerikai feketéket is, igyekeznek megakadályozni a szavazásban. Azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy nem veszi figyelembe, vagy képtelen megérteni a középosztály érdekeit. "Amerikát a bevándorlók és nem a falak tették erőssé" - hangoztatta.

A kis Trump elaludt a beszéd alatt

Napokig fog tartani, míg a összevetjük a tényekkel az összes hamis állítást, ami Donald Trump beszédében elhangzott - mondta Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke. Az Egyesült Államok mészárosokat, diktátorokat és szélsőségeseket támogat a Közel-Keleten - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf, Donald Trump amerikai elnök évértékelő beszédére reagálva. Az iráni külügyminiszter szerint a Washington által támogatott politikusok csak romlást hoztak a térségre. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök megállapította: Donald Trump a beszédben tett ugyan néhány vádaskodó kijelentést országával kapcsolatban, de "ez jogában áll, ez az ő nézőpontja", ezért nem kíván vele vitába bocsátkozni. Trump egyebek közt azzal vádolta a déli szomszéd államot, hogy segíti a közép-amerikai migránsok eljutását az Egyesült Államok határáig. Donald Trump 80 perces beszédéhez nem tudott hozzászólni, mert elaludt rajta a 11 esztendős Joshua Trump, az elnök névrokona, aki díszvendégként volt jelen a kongresszusi eseményen. Az elnök felesége, Melania Trump állította a kisfiút az iskolai heccelések elleni küzdelem középpontjába. Joshua ugyanis állítólag sok gúnyolódás céltáblája lett Delaware állambeli iskolájában azért, mert a vezetékneve azonos az amerikai elnökével.     

Szerző
2019.02.06 06:36
Frissítve: 2019.02.06 19:04

Folytatódtak a hamis bombariadók: Putyinnak adta ki magát az üzenetek feladója

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:54
Illusztráció
Fotó: AFP/ SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY
Moszkvában két bevásárlóközpontot, Szentpéterváron pedig egy színházat kellett kiüríteni.
Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron: Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, az „északi fővárosban” pedig a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni, de robbanószerkezetet nem találtak. Szombaton mindkét nagyvárosban üzletközpontokkal kapcsolatban érkeztek alaptalannak bizonyult fenyegetések. A Fontanka című szentpétervári hírportál és az RBK gazdasági napilap egybehangzó értesülése szerint a postán befutott üzenetek feladója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adta ki magát. Korábban, a hét folyamán Moszkvában hasonló ok miatt irodákat, szerkesztőségeket és börtönöket kellett kiüríteni. Február 5-én a fővárosban és környékén több mint 30 ezer embert evakuáltak a hatóságok közintézményekből. Tavalyelőtt Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak. A fenyegetések idén januárban újrakezdődtek.
Szerző
2019.02.17 17:54

Benjámin Netanjahu megvált a külügyi tárcától

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:38
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/ SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Az izraeli miniszterelnök megbízott külügyminisztert nevezett ki.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbízott külügyminiszterré nevezte ki Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési minisztert – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Eddig Netanjahu töltötte be a külügyminiszteri tisztséget is. A kormányfő négy év után, ötvenkét nappal az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt a legfelsőbb bíróság határozatának engedve vált meg a külügyminiszteri tárcától. A lépést a közélet tisztaságáért harcoló egyik civil szervezet legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresete kényszerítette ki, amelyben kétségbe vonták, hogy Netanjahu egy időben el tudja látni a védelmi, az egészségügyi, a külügyminiszteri és a miniszterelnöki feladatokat is. A védelmi tárca csak tavaly novemberben került a kormányfőhöz, amikor Avigdor Liberman addigi védelmi miniszter lemondott, tiltakozásul amiatt, hogy az izraeli hadsereg szerinte túl enyhén lépett fel a Gázai övezet határvidékén zavargó palesztinokkal szemben. Jiszráel Kac a Likud párt február eleji előválasztásán a párt listáján Netanjahu és Juli Edelstein kneszet elnök után az előkelő harmadik helyet szerezte meg, és ezzel a tagság körében ő bizonyult legnépszerűbbnek a Likud jelenlegi miniszterei közül.
Szerző
2019.02.17 17:38