Február végén találkozik újra Trump és Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.02.06. 06:36

Fotó: NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB / AFP
A következő csúcstalálkozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel február 27-28-án Vietnamban lesz - jelentette be Donald Trump.
"Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával" - hangoztatta az amerikai elnök évértékelő beszédében. Leszögezte: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsong Unnal. Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök emlékeztetett arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elismerte a venezuelai Juan Guaido ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként. "A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat" - fogalmazott, utalva Szíriára és Afganisztánra. Elmondása szerint az afganisztáni kivonulásról "konstruktív tárgyalások" folynak, az Egyesült Államok tárgyal a tálibokkal is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni.
Donald Trump évértékelő beszédében kitartott az ország déli határain építendő fal mellett. Az amerikai elnök kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.

"Sürgős országos válságként" írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában. "Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt" - fogalmazott.
Trump évértékelőjében arról is szót ejtett: a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is.  "Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni" - szögezte le Donald Trump.

Trumpot hibáztatják a demokraták

A részleges kormányzati leállás Donald Trump "mutatványa" volt - mondta az amerikai elnök évértékelőjére reagálva a Demokrata Párt nevében Stacey Abrams georgiai politikus.    Abrams személyében - aki a déli Georgiában a demokraták kormányzójelöltje volt, de alulmaradt az őszi félidős választásokon - először reagált elnöki évértékelőre nyilvános beszéddel afroamerikai női politikus. Védelmébe vette a migrációt, bírálta az amerikai gazdaság teljesítményét, és úgy vélte, hogy egyes vidékeken a kisebbségeket, köztük az amerikai feketéket is, igyekeznek megakadályozni a szavazásban. Azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy nem veszi figyelembe, vagy képtelen megérteni a középosztály érdekeit. "Amerikát a bevándorlók és nem a falak tették erőssé" - hangoztatta.

A kis Trump elaludt a beszéd alatt

Napokig fog tartani, míg a összevetjük a tényekkel az összes hamis állítást, ami Donald Trump beszédében elhangzott - mondta Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke. Az Egyesült Államok mészárosokat, diktátorokat és szélsőségeseket támogat a Közel-Keleten - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf, Donald Trump amerikai elnök évértékelő beszédére reagálva. Az iráni külügyminiszter szerint a Washington által támogatott politikusok csak romlást hoztak a térségre. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök megállapította: Donald Trump a beszédben tett ugyan néhány vádaskodó kijelentést országával kapcsolatban, de "ez jogában áll, ez az ő nézőpontja", ezért nem kíván vele vitába bocsátkozni. Trump egyebek közt azzal vádolta a déli szomszéd államot, hogy segíti a közép-amerikai migránsok eljutását az Egyesült Államok határáig. Donald Trump 80 perces beszédéhez nem tudott hozzászólni, mert elaludt rajta a 11 esztendős Joshua Trump, az elnök névrokona, aki díszvendégként volt jelen a kongresszusi eseményen. Az elnök felesége, Melania Trump állította a kisfiút az iskolai heccelések elleni küzdelem középpontjába. Joshua ugyanis állítólag sok gúnyolódás céltáblája lett Delaware állambeli iskolájában azért, mert a vezetékneve azonos az amerikai elnökével.     

Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 19:04

Ettől fél Ukrajna: rangsorolták Putyin legveszélyesebb eszközeit

Publikálás dátuma
2019.02.05. 20:13
Olekszandr Turcsinov
Fotó: Mikola Lazarenko / Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik
Moszkva hat fenyegető eszközét vette sorra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője, de tudta volna még folytatni a listát.
Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője hat fő veszélyt nevezett meg egy keddi sajtóinterjúban, amelyek Ukrajnát Oroszország részéről jelen pillanatban a leginkább fenyegetik, és amelyek nem korlátozódnak csak a Krím és a Donyec-medence egy részének megszállására.

Katonai agresszió

Veszélyesség szempontjából az első helyen továbbra is a katonai agressziós fenyegetés áll, fejtette ki Turcsinov a liga.net hírportálnak. Hangsúlyozta: Oroszország Ukrajna kifárasztására törekszik azzal, hogy a Krímet és a Donyec-medence egy részét katonailag megszállva tartja, valamint a keleti országrészben folyamatosan fenntartja a fegyveres konfliktust. Emellett
Moszkva még az ukrán államhatár közelébe is összevont csapatokat a déli és nyugati katonai körzeteiből.

Turcsinov szerint ez arra enged következtetni, hogy ha Oroszországnak politikai úton nem sikerül visszaszereznie az ellenőrzést Ukrajna fölött, akkor nem kizárt, hogy nagyszabású katonai beavatkozásra szánja el magát.

Álhír-özön

A második legveszélyesebb fenyegetésnek a védelmi tanács titkára az információs agressziót, azaz a választási eredmények befolyásolásának veszélyét tartja a tömegtájékoztatási eszközökön és az internetes közösségi oldalakon keresztül, amivel Moszkvának az célja, hogy az ukrán politikusok közül az ő számára kívánatosak kerüljenek pozícióba.
Aggályait igazolja, hogy nap mint nap jelennek meg hírek arról, hogy hány és milyen orosz álhír-profilokat távolítottak el népszerű internetes platformokról.

Kibertámadások

Harmadik fenyegetésként a kibernetikai agressziót nevezte meg Turcsinov, amely szavai szerint "a veszteségek tekintetében egyenértékű a katonaival".
Rendszeresen érik kibertámadások Ukrajnát csak úgy, mint például Németországot és más nyugati célpontokat. A szálak rendre Oroszországba vezetnek: nem számít titoknak, hogy az internetes troll-hadsereg mellett agresszív hackereket is foglalkoztat Moszkva.

Gazdasági háború és energetikai kiszolgáltatottság

A negyedik helyre tette a politikus az Ukrajna elleni orosz "gazdasági háborút". Kiemelte az ukrán áruk Oroszországon keresztüli tranzitjának blokádját, az azovi-tengeri kikötők forgalmának nehezítését és más ukrán - főként hadiipari - termékek exportjának akadályozását.
Az ötödik az energetikai fenyegetés, amely az Ukrajnát megkerülő gázvezetékek építése révén az ukrán gáztranzit rendszer blokádjára irányul.

Szélsőségesek Moszkvából

A hatodik veszély pedig Turcsinov szerint a terrorista fenyegetés: az orosz titkosszolgálatok által felbérelt személyek, csoportok az ország belsejében hajtanak végre terrorcselekményeket, hogy ezáltal destabilizálják a belső helyzetet Ukrajnában, nyugtalanságot és félelmet keltve. 
Ilyen terrorcselekmények lehetnek kisebbségek elleni támadások, mint például amik a kelet-ukrajnai magyarok ellen irányulnak, vagy éppen cigány-ellenes pogromok kiprovokálása.
Turcsinov megjegyezte, hogy a felsorolt tényezők messze nem a teljes palettája a hibridháborús eszközöknek, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen bevet.

Tavasztól tényleg bevezethetik az alapjövedelmet Olaszországban

Publikálás dátuma
2019.02.05. 19:30
Luigi Di Maio, az M5S vezetője Giuseppe Conte miniszterelnökkel közösen mutatta be a sajtónak az alapjövedelem igénybevételéhez
Fotó: Christian Minelli / NurPhoto
Számítások szerint mintegy 3 millió olasz fogja kérni a másfél évig járó szociális támogatást.
A tervek szerint áprilisban indul meg Olaszországban a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) választási ígéretének számító alapjövedelem kifizetése - írta az olasz sajtó kedden. Számítások szerint mintegy 3 millió olasz fogja kérelmezni a másfél évig járó szociális támogatást, amely egy külön kormányportálon lesz igényelhető.
Az alapjövedelemben az olasz állampolgárok, valamint a legalább tíz éve Olaszországban élő külföldiek részesülhetnek, ha az utolsó két évben megszakítás nélkül olasz területen tartózkodtak. Jelen formájában azok kérvényezhetik, akiknek éves bruttó bevétele nem haladja meg a 9360 eurót (mintegy 3 millió forintot), a saját tulajdonban levő esetleges lakásukon kívül nincsen 30 ezer euró (9,5 millió forint) feletti ingatlanvagyonuk, és bankszámlájukon nincsen több hatezer eurónál (1,9 millió forintnál). Kérelmezhetik a 16 év feletti munkanélküliek és a létminimum alatt élő nyugdíjasok is.
A kedvezményezettek átlagosan valamivel több mint évi 5 ezer eurót (közel 1,6 millió forint) kapnak majd.

A pénz 18 hónapig jár a jogosultaknak. Feltétele az is, hogy a támogatott személy munkát keressen és találjon a körzeti munkaközvetítő hivatalokon keresztül. A hivatalok viszont már első körben is lakóhelyétől 100 kilométeres körzetben keresnek majd munkát az illetőnek. Az utolsó félévben az első állásajánlat már 250 kilométeres körzetre vonatkozik, a második egész Olaszországra.
Az olasz társadalombiztosítási intézet (Inps) és az olasz statisztikai hivatal (Istat) kedden közölt számításai szerint az alapjövedelem mintegy 1,2 millió olasz családot, 2,7 millió embert segíthet. Kalkulációik szerint a kérelmek több mint felét Olaszország déli régióiban nyújtják majd be. A kérelmezők 55 százaléka egyedülálló lesz, 26 százalékuk háztartásbeli nő. Mindez az olasz költségvetés számára évi 8,5 milliárd euró (2700 milliárd forint) kiadást jelent.
Az alapjövedelem a populista-szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik felének, az M5S-nek első számú választási ígérete volt. A lépés az olasz munkaadói szövetségek és a szakszervezetek részéről is vegyes fogadtatásban részesül, a párt azonban még a május végi európai parlamenti választások előtt el akarja indítani a kifizetéseket. Az alapjövedelem ígérete elsősorban gazdaságilag lemaradt, magas munkanélküliséggel küzdő Dél-Olaszország választóinak szólt, akik tavaly tömegesen szavaztak az M5S-re.

Alapjövedelem az éhezés ellen

Az alapjövedelem gondolata elsőként az 1970-es években merült fel a nyugati kapitalista országokban, az automatizáció miatti munkanélküliség, "munkaerő-felesleg" problémája kapcsán. Az elgondolás nagy vonalakban abból indul ki, hogy a gépesítés miatt egyre kevesebb munkásra lesz szükség. Ám a munkanélkülivé váló emberek megszűnnek fogyasztóként jelen lenni a piacon: nem lenne pénzük vásárolni, ami - éhezés és nyomor mellett - túltermelési válsághoz vezetne. Ám ha alapjövedelemhez jutnak az emberek, a pénzük elköltésével továbbra is működésben tartják a piacgazdaságot.

Frissítve: 2019.02.07. 16:43