Ettől fél Ukrajna: rangsorolták Putyin legveszélyesebb eszközeit

Publikálás dátuma
2019.02.05 20:13
Olekszandr Turcsinov
Fotó: Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik/ Mikola Lazarenko
Moszkva hat fenyegető eszközét vette sorra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője, de tudta volna még folytatni a listát.
Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője hat fő veszélyt nevezett meg egy keddi sajtóinterjúban, amelyek Ukrajnát Oroszország részéről jelen pillanatban a leginkább fenyegetik, és amelyek nem korlátozódnak csak a Krím és a Donyec-medence egy részének megszállására.

Katonai agresszió

Veszélyesség szempontjából az első helyen továbbra is a katonai agressziós fenyegetés áll, fejtette ki Turcsinov a liga.net hírportálnak. Hangsúlyozta: Oroszország Ukrajna kifárasztására törekszik azzal, hogy a Krímet és a Donyec-medence egy részét katonailag megszállva tartja, valamint a keleti országrészben folyamatosan fenntartja a fegyveres konfliktust. Emellett
Moszkva még az ukrán államhatár közelébe is összevont csapatokat a déli és nyugati katonai körzeteiből.
Turcsinov szerint ez arra enged következtetni, hogy ha Oroszországnak politikai úton nem sikerül visszaszereznie az ellenőrzést Ukrajna fölött, akkor nem kizárt, hogy nagyszabású katonai beavatkozásra szánja el magát.

Álhír-özön

A második legveszélyesebb fenyegetésnek a védelmi tanács titkára az információs agressziót, azaz a választási eredmények befolyásolásának veszélyét tartja a tömegtájékoztatási eszközökön és az internetes közösségi oldalakon keresztül, amivel Moszkvának az célja, hogy az ukrán politikusok közül az ő számára kívánatosak kerüljenek pozícióba.
Aggályait igazolja, hogy nap mint nap jelennek meg hírek arról, hogy hány és milyen orosz álhír-profilokat távolítottak el népszerű internetes platformokról.

Kibertámadások

Harmadik fenyegetésként a kibernetikai agressziót nevezte meg Turcsinov, amely szavai szerint "a veszteségek tekintetében egyenértékű a katonaival".
Rendszeresen érik kibertámadások Ukrajnát csak úgy, mint például Németországot és más nyugati célpontokat. A szálak rendre Oroszországba vezetnek: nem számít titoknak, hogy az internetes troll-hadsereg mellett agresszív hackereket is foglalkoztat Moszkva.

Gazdasági háború és energetikai kiszolgáltatottság

A negyedik helyre tette a politikus az Ukrajna elleni orosz "gazdasági háborút". Kiemelte az ukrán áruk Oroszországon keresztüli tranzitjának blokádját, az azovi-tengeri kikötők forgalmának nehezítését és más ukrán - főként hadiipari - termékek exportjának akadályozását.
Az ötödik az energetikai fenyegetés, amely az Ukrajnát megkerülő gázvezetékek építése révén az ukrán gáztranzit rendszer blokádjára irányul.

Szélsőségesek Moszkvából

A hatodik veszély pedig Turcsinov szerint a terrorista fenyegetés: az orosz titkosszolgálatok által felbérelt személyek, csoportok az ország belsejében hajtanak végre terrorcselekményeket, hogy ezáltal destabilizálják a belső helyzetet Ukrajnában, nyugtalanságot és félelmet keltve. 
Ilyen terrorcselekmények lehetnek kisebbségek elleni támadások, mint például amik a kelet-ukrajnai magyarok ellen irányulnak, vagy éppen cigány-ellenes pogromok kiprovokálása.
Turcsinov megjegyezte, hogy a felsorolt tényezők messze nem a teljes palettája a hibridháborús eszközöknek, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen bevet.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.