Egész erdőket irt ki a kormány csepeli sportprogram kedvéért

Publikálás dátuma
2019.02.06. 07:33
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Több mint 12 hektár erdő és nádas kivágása árán épülhet meg a csepeli evezős központ. A beruházást eredetileg a budapesti olimpiához szánták – olimpia nem lesz, de a központ így is elkészül.
Komoly pusztítást végeznek a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében. A Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint: Csepelnél 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el -írja a 24.hu. Mint hozzáteszik, a beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint, de ez csak a Duna vízfelületének helyi szakaszára vonatkozik.

Olimpiai beruházás, olimpia nélkül

A portál felidézi, a kormány 2018 júniusában döntött a 4,3 milliárdból tervezett Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program megvalósításáról. . Ez az a program, amelynek részeként a reménybeli budapesti olimpiára szánt sportlétesítmények többsége megépül az olimpiai pályázat visszavonásától függetlenül. A dél-pesti és észak-csepeli beruházás is ennek a része, így jöhet létre a Ráckevei-Soroksári Duna-ág felső szakaszán tervezett evezős pálya és egy 12 ezres, „Észak-Csepel és Északnyugat-Soroksár elhanyagolt részeit újjáélesztő Diákváros”.
A cél, hogy a Duna nemzetközi evezős versenyek otthonául szolgálhasson és színvonalas edzéslehetőséget kínáljon a fővárosban, de törekednek arra, hogy az evezős központot a sportolók mellett a lakosság is használhassa. A versenypályán a tervek szerint 2-3 évente, 7-10 nap alatt tartják meg a kiemelt nemzetközi versenyeket, és évente néhányszor várhatóan hazai, néhány napos viadalokat is rendeznek majd itt. Ez viszont sokba kerül a városnak: az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint ugyanis  2118 méter hosszúságú vízfelület szükséges a tervezett evezőspályához, amelyet ki is kell szélesíteni, hogy a pálya nyolc, egyenként 12,5 méter széles versenysávból álljon.

Pusztul a nádas, oda az élővilág

A dokumentum szerint negatív hatást okoz majd:  • az iszapkotrás miatti élővilág-sérülés, -pusztulás, • az építési/bontási munkák miatt szükséges növényirtás, • a vízparti táj- és településkép változása, • az építési/bontási munkák ideiglenes levegőszennyezése, zaj- és rezgésterhelése.  Pozitív hatásként említik viszont: • a kikerülő iszap és szennyezett föld miatti talaj-, talajvíz- és felszíni vízminőség-javulást, • a befolyó csapadék- és kevert szennyvíz-bevezetések megszüntetése miatt szintén vízminőség-javulás várható, • a terület rendbetétele miatt kedvezőbb lesz a településkép, • az evezős pálya létrejöttét, ami az egészségmegőrzésben is jelentős szerepet kaphat. 
Azt több helyen is leírják, hogy a fakivágások mennyiségét a lehető legkisebbre kell csökkenteni, de még így is több mint 120 ezer négyzetméteren irtják ki a növényzetet.

A dokumentumban arra is kitértek, hogy a szeptember 1. és október 31. közötti időszak a legalkalmasabb a fakivágásokra, mert akkorra a területen található vonuló fajok nagy része távozik, de még nem hibernáltak le – így fakivágás esetén el tudnak menekülni – az ott maradó denevérek. Azt a vizsgálati dokumentumban is elismerik, hogy a növényzetirtás tájvédelmi szempontból az egyik legkedvezőtlenebb következménye a tervezett beruházásnak. Mint írják, ennek során az igénybe vett parti sáv jelenleg meglévő lombtömegének közel 90 százaléka megsemmisül, körülbelül 12,5 hektárnyi összterületen. E mellett mindkét oldalon a part menti nádasok gyakorlatilag teljes eltűnése várható, ami a tájképre is kedvezőtlen hatással lesz.
Szerző

Bíróságra vitték a banki záloggal terhelt sugárterápiás gépek és a központ ügyét

Publikálás dátuma
2019.02.06. 06:45

Fotó: Vajda József / Illusztráció
Az egészségügyi intézmény a jelek szerint nem tárgyal a megoldásról, a betegek naponta több órát kénytelenek feleslegesen várakozni.
A bíróságtól várja a miskolci sugárterápiás centrummal kapcsolatos üzleti vita rendezését a Medcenter tulajdonosa. A vita következményeként naponta már félszáz beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára. Mint arról beszámoltunk: 2018 áprilisában megszűnt a Borsod megyei kórház és a sugárterápiás eszközöket biztosító MedCenter Kft. közötti szerződés. A cég eredetileg 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást, amelyben azt vállalta, hogy két új lineáris gyorsítót és egy CT-t telepít, azokat üzemelteti és karbantartja. A kórház élére 2016-ban kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával leállította a szolgáltató számláinak kifizetést. Az addig a MedCenter által foglalkoztatott embereket átvették. A gépek azonban egy kivételével ma is a MedcCenter tulajdonában vannak, ám miután a cégnek a kórház azóta sem fizet, így törleszteni sem tudják a gépek vásárlásához fölvett hiteleket. Tavaly márciusban a finanszírozó Raiffeisen Bank zálogjog bejegyzéssel látta el a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépeket. Ezeket emiatt karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet. A finanszírozó elindította a végrehajtást a MedCenter ellen, amely több mint egy éve hiába követeli a pénzét a miskolci megyei kórháztól. Az utóbbi több mint 11 hónapja nem fizet a szolgáltató sugárterápiás eszközeinek a használatáért, így az nem tudja törleszteni azok árát a banknak. A finanszírozó tavaly tavasszal már zálogjogot jelző címkét ragasztott a lineáris gyorsítóra, ősszel pedig a végrehajtó fölmérte a kalapács alá „vethető” ingatlant, azaz a régió daganatos betegeinek ellátását szolgáló sugárterápiás centrumot. A MedCenter tulajdonosa Gubacsi László lapunkhoz eljuttatott közleményében megerősítette a végrehajtás tényét, s hozzátette, hogy kórház által „jogosulatlanul” használt eszközeiken végzett beavatkozásoknak jogszerű felelősségbiztosítása sincs. Emlékeztetnek arra is, hogy a kórház által aláírt mintegy 70 oldalas szerződés a megszűnés formájával kapcsolatos eljárásrendről egyértelműen rendelkezik. Ennek ellenére a helyzet rendezéséről április óta érdemben senkivel nem sikerült a MedCenter Nonprofit Kft. képviseletében eljáró személyeknek egyeztetniük. Mint írták: levélben folyamatosan jelezték a problémákat, és több alkalommal kérték a személyes találkozás lehetőségét az érintettektől. Ez mind a mai napig elmaradt. A MedCenter Nonprofit Kft. előtt sajnálatos módon nem maradt más lehetőség, minthogy jogi útra terelje a folyamatot, amit meg is tett.
Szerző

Napos, derült idő lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.02.06. 06:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Alföldön lesz a legmelegebb, 8 fok várható.
Országszerte derült, napos idő várható szerdán. Csapadék nem lesz. Több helyen megélénkül, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 8 fok között várható, az Alföld déli és középső részén, illetve a főváros térségében lesz a legmelegebb. Késő estére 0 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szerző
Témák
időjárás