Előfizetés

Drágul és később is adják át az Orbán-párti szegedi püspök stadionját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az eredeti szerződés szerint nettó 9,3 milliárdért építette volna a szegedi stadiont Orbán Viktor jó barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. Azóta kétszer módosították a megállapodást, a létesítmény ára immár nettó 12,7 milliárd forint lesz.
A hírt a szeged.hu írta meg, és a hvg.hu is szemlézte. A helyi portál szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye  - ennek püspöke az Orbán Viktorral jó viszont ápoló és a kormányt mellszéllességgel támogató Kiss-Rigó László - 2017-ben kötötte meg a szerződést a 8000 férőhelyes stadion (teljes nevén: Szegedi Ifjúsági Centrum) építésére a Market Zrt.-vel. Abban nettó 9,3 milliárd forintért vállalta a cég a munkát. Ezt a szerződést azonban már két alkalommal is módosították, először 2018. szeptemberében, majd idén január 10-én.
A változtatásoknak köszönhetően a végső ár először nettó 11,9 milliárd és végül már nettó 12,7 milliárd forint lett.

A költségek emelkedését az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az okozta, hogy az építési területen átvezető 300 milliméteres nyomóvezeték ismeretlen okból többször is eltört és emiatt alkalmatlan lett a építési terület a munkavégzésre. Azonban nemcsak a stadion ára emelkedett, hanem változott az átadási határidő is, írja a szegedi portál.  
A tervek szerint a kivitelezőnek 2019. július 16-án kell elkészülnie és augusztus 15-én veheti birtokba a megrendelő a létesítményt.

Az augusztusra tervezett megnyitón a Szeged2011 csapata a Lazióval mérheti össze az erejét a szegedi stadionban - erre pedig a hvg.hu emlékeztet a stadionról szóló cikkben. A létesítményt eredetileg 2019 tavaszán adták volna át. A stadionban egyébként lesz egy kápolna is.

Szimpatizánsaitól kér pénzt az ÁSZ-büntetés miatt nehéz helyzetbe került Párbeszéd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:44

Fotó: Mónus Márton / MTI
A pártnak a rászorulóknak osztott tűzifa programját is fel kellett függesztenie a befagyasztott állami pénzek miatt. Most 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik fejenként néhány ezer forinttal is segíthetnék őket.
Szerda délben tartott sajtótájékoztatót a Párbeszéd Magyarországért, amelyen Karácsony Gergely társelnök bejelentette, az Állami Számvevőszék - szerinte nyilvánvalóan jogellenes - büntetése miatt az idei év fontos kampányait megpróbálják a velük rokonszenvezők kis összegű adományaira alapozni. A teljes esemény az alábbi videóban tekinthető meg:
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ÁSZ januárban felfüggesztette a Párbeszéd állami támogatását. A pártnál akkor úgy nyilatkoztak, "a Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg." Már akkor sem számítottak rövid procedúrára, hiszen az ÁSZ akkor bekérte tőlük azokat a dokumentumokat, „amelyekkel tudják igazolni, hogy kialakították a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényes kereteket”, és erre április 30-ig kaptak határidőt.
Márpedig a befagyasztott pénzek híján veszélybe kerül a párt gazdálkodása, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója a mai sajtóeseményen meg is jegyezte, hogy már most fel kellett függeszteniük a Tenni kell! kampányukat, amelynek keretében többek közt tűzifát osztottak rászorulóknak.

"Sok embertől kérni egy keveset" - foglalta össze az ötletüket Karácsony, aki elmondta, idehaza szerkesztőségek, médiaműhelyek esetén már van pozitív példa arra, hogy a szimpatizánsok adományaiból fent tudják tartani magukat azok, akik a kormány ellenszenve miatt nem számíthatnak egyéb segítségre.


A pártoknak juttatott közösségi mikroadományoknak a nyugati demokráciákban már jelentős hagyományuk van, így úgy fest, hogy Karácsonyék az előválasztás intézménye után egy újabb vívmányt igyekeznek meghonosítani Magyarországon.

A pártnál úgy számolnak, 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik akár 1-2 ezer forintos befizetéssel is sokat lendíthetnek azon, hogy a Párbeszéd hamarosan elkezdje az intenzív kampányát az európai parlamenti választásokra, majd pedig a felkészülést az őszi önkormányzati voksolásra.
A cél érdekében létrehozták a http://tamogasdaparbeszedet.hu internetes oldalt is.

A talpnyalás is fájhat: fideszes képviselők fakadtak ki a kormánymédiára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem csak a fél napra felemelt Varga István kritizálta a NER sajtóját: kormánypárti politikusok mondták el a HVG-nek, mennyire idegesítő a baráti lapok szervilizmusa.
„Most mondjam el, hányszor, hányan küzdünk-küzdöttünk ehhez hasonló gondolatokkal?” – válaszolta egy fideszes képviselő kedden a hvg.hu-nak, amikor arról kérdezték, hogyan látja a korábbi frakciótársával, Varga Istvánnal történteket. A hírportál négy fideszest kérdezett meg a témában, akik - természetesen névtelenül – egymásra licitálva bírálták a kormánypárti sajtót. 

Ostoba, bántó szervilizmus

Egyikük bevallotta, hogy előbb olvassa az őt megszólaltató lapot és az Indexet, mint az Origót, ha valóban tájékozódni akar. Társa pedig úgy fogalmazott, hogy tudatosan kerüli azokat az orgánumokat, amelyekben
„azért is megdicsérnek minket, amit még meg se tettünk, vagy még csak ki se gondoltunk.”

Volt politikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „a kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúság” a nézők, vagyis a választók széles rétege előtt hitelteleníti még azt is, ami a nem kormánypártiak szemszögéből is pozitív lehetne. Hozzátette:
„Nemcsak unom, hanem bánt, bosszant is az a még a mi oldalunkról is megmagyarázhatatlan mértékű propaganda és mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség, amire Pista is utalt.”

Ha van is véleménye, ne mondja ki

A nyilatkozó politikusok ugyanakkor egybehangzóan „nagy hülyeségnek” nevezték, hogy Varga István a kormány által összegrundolt Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) frissen megválasztott kuratóriumi elnökeként nyíltan kritizálta a kormánybarát lapokat. 
„Én is hasonlókat gondolok a jobboldali sajtóról, sőt, egyes lapokról és újságírókról talán még durvábbakat, de ha jobbá akarnám tenni a munkájukat, nem biztos, hogy azzal kezdeném, hogy lehülyézem őket”

- jegyezte meg a nyilatkozók egyike. Eközben L. Simon László is megszólalt Varga István lemondása ügyében. A volt kulturális államtitkár kedden, a Klubrádióban a barátjának nevezte a fideszes sajtóholding lemondott vezetőjét, ám azt is hangsúlyozta, hogy Varga szerinte hibázott. Azt tanácsolta neki, forgassa a Figyelőt, és más jobboldali lapot, és akkor majd megtalálja bennük az értéket.
„Én Varga Istvánnal régi barátságban vagyok. Ma reggel beszélgettem vele, és azt mondtam neki, hogy szerintem hibát követett el. És nem azért, mert nem lehet az embernek szabad véleménye a sajtó ilyen vagy olyan részének a működéséről, hanem azért, mert ha valaki elvállalja egy ilyen, javarészt kormánypárti médiaalapítvány vezetését, akkor nyilván ennek megfelelően kell nyilatkoznia. Ráadásul, még egy hibát elkövetett, ami szakmai hiba. Olyan ítéletet mondott, ami szakmailag nem volt megalapozott, hiteles”   - idézi L. Simon László nyilatkozatát honlapján az ATV.