Előfizetés

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek budapesti plasztikai műtétje

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.06. 13:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szüleikkel direkt a koponyaszétválasztó operációt előkészítő műtét miatt Magyarországra érkező két és fél éves bangladesi testvérpár már el is hagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáját.
Sikeresen lezajlott a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) szerdán az MTI-vel. A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum beültetésén Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével. Az operációra január 25-én, a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak közreműködésével került sor, az ikrek jól vannak és már elhagyhatták a klinikát - tudatták.

Felidézték, az alapítvány és az egyetem részletekbe menő egyeztetése után az ikrek szüleikkel január 5-én azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét megtörténhessen a egyetem klinikáin.

Az egyetem közölte, az ikrek a műtétek előtti hetekben általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor- és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből állt.
Az egyetem jelezte, a Budapesten zajló esetleges, a végleges szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló csapat dönt majd.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása - 2018-ban történt Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársa vezetésével Bangladesben.

Drágul és később is adják át az Orbán-párti szegedi püspök stadionját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az eredeti szerződés szerint nettó 9,3 milliárdért építette volna a szegedi stadiont Orbán Viktor jó barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. Azóta kétszer módosították a megállapodást, a létesítmény ára immár nettó 12,7 milliárd forint lesz.
A hírt a szeged.hu írta meg, és a hvg.hu is szemlézte. A helyi portál szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye  - ennek püspöke az Orbán Viktorral jó viszont ápoló és a kormányt mellszéllességgel támogató Kiss-Rigó László - 2017-ben kötötte meg a szerződést a 8000 férőhelyes stadion (teljes nevén: Szegedi Ifjúsági Centrum) építésére a Market Zrt.-vel. Abban nettó 9,3 milliárd forintért vállalta a cég a munkát. Ezt a szerződést azonban már két alkalommal is módosították, először 2018. szeptemberében, majd idén január 10-én.
A változtatásoknak köszönhetően a végső ár először nettó 11,9 milliárd és végül már nettó 12,7 milliárd forint lett.

A költségek emelkedését az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az okozta, hogy az építési területen átvezető 300 milliméteres nyomóvezeték ismeretlen okból többször is eltört és emiatt alkalmatlan lett a építési terület a munkavégzésre. Azonban nemcsak a stadion ára emelkedett, hanem változott az átadási határidő is, írja a szegedi portál.  
A tervek szerint a kivitelezőnek 2019. július 16-án kell elkészülnie és augusztus 15-én veheti birtokba a megrendelő a létesítményt.

Az augusztusra tervezett megnyitón a Szeged2011 csapata a Lazióval mérheti össze az erejét a szegedi stadionban - erre pedig a hvg.hu emlékeztet a stadionról szóló cikkben. A létesítményt eredetileg 2019 tavaszán adták volna át. A stadionban egyébként lesz egy kápolna is.

Szimpatizánsaitól kér pénzt az ÁSZ-büntetés miatt nehéz helyzetbe került Párbeszéd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:44

Fotó: Mónus Márton / MTI
A pártnak a rászorulóknak osztott tűzifa programját is fel kellett függesztenie a befagyasztott állami pénzek miatt. Most 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik fejenként néhány ezer forinttal is segíthetnék őket.
Szerda délben tartott sajtótájékoztatót a Párbeszéd Magyarországért, amelyen Karácsony Gergely társelnök bejelentette, az Állami Számvevőszék - szerinte nyilvánvalóan jogellenes - büntetése miatt az idei év fontos kampányait megpróbálják a velük rokonszenvezők kis összegű adományaira alapozni. A teljes esemény az alábbi videóban tekinthető meg:
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ÁSZ januárban felfüggesztette a Párbeszéd állami támogatását. A pártnál akkor úgy nyilatkoztak, "a Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg." Már akkor sem számítottak rövid procedúrára, hiszen az ÁSZ akkor bekérte tőlük azokat a dokumentumokat, „amelyekkel tudják igazolni, hogy kialakították a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényes kereteket”, és erre április 30-ig kaptak határidőt.
Márpedig a befagyasztott pénzek híján veszélybe kerül a párt gazdálkodása, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója a mai sajtóeseményen meg is jegyezte, hogy már most fel kellett függeszteniük a Tenni kell! kampányukat, amelynek keretében többek közt tűzifát osztottak rászorulóknak.

"Sok embertől kérni egy keveset" - foglalta össze az ötletüket Karácsony, aki elmondta, idehaza szerkesztőségek, médiaműhelyek esetén már van pozitív példa arra, hogy a szimpatizánsok adományaiból fent tudják tartani magukat azok, akik a kormány ellenszenve miatt nem számíthatnak egyéb segítségre.


A pártoknak juttatott közösségi mikroadományoknak a nyugati demokráciákban már jelentős hagyományuk van, így úgy fest, hogy Karácsonyék az előválasztás intézménye után egy újabb vívmányt igyekeznek meghonosítani Magyarországon.

A pártnál úgy számolnak, 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik akár 1-2 ezer forintos befizetéssel is sokat lendíthetnek azon, hogy a Párbeszéd hamarosan elkezdje az intenzív kampányát az európai parlamenti választásokra, majd pedig a felkészülést az őszi önkormányzati voksolásra.
A cél érdekében létrehozták a http://tamogasdaparbeszedet.hu internetes oldalt is.