"Átsegítették a korláton a képviselőt": Kafka is írhatta volna az MTVA-botrány jegyzőkönyvét

Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:35

Fotó: Facebook / Hadházy Ákos
Egyetlen, tévészékházból kidobott politikust sem hallgatott meg tanúként az ügyészség, jegyzőkönybe kerültek viszont mellbimbófájdalomról, harapásról beszélő őrök panaszai.
Veszélyben volt a képviselő, az őrök csak átsegítették a korláton – nyilatkozta a tévészékház egyik biztonsági vezetője, miközben egy ország látta, hogy Hadházy Ákost nagydarab szekuritisek több méteres magasságban is visszatartották, próbálták lépcsőn kívül tartani a tévészékházban.
Az MTVA-botrányban nyomozó Központi Nyomozó Ügyészség ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok alapján döntött úgy, hogy a fegyveres izomemberek jogszerűen jártak el tavaly december 16-án, sőt, az ellenzéki képviselők voltak a rendbontók. Ez a rendszerváltás utáni évek egyik leggyalázatosabb döntése – mondta Hadházy Ákos, aki szerdán Szél Bernadett-tel és Varju Lászlóval (DK) tartott sajtótájékoztatót az ügyészség székháza előtt.

Fájt a mellbimbója, jegyzőkönyvbe került

A három képviselő betekintést kapott az ügyészségi iratanyagokba, ez alapján meséltek az abszurd és ijesztő eljárásról. Mint mondták, a nyomozás során sem őket, sem a székház őreit nem hallgatták meg, viszont felhasználták a tévészékház biztonsági főnökeinek nyilatkozatát, és az őrök abban feltüntetett állításait. 
A kafkai dokumentumban például olyan megjegyzések szerepeltek, hogy egy őr mellbimbófájdalomra panaszkodott, kilenc nappal a történtek után – társa pedig állította, hogy megharapta őt valamelyik képviselő; hogy ki, az nem világos. Az az álláspont is simán belefért az ügyészségnek, hogy Hadházyt az őrök kivezették a tévészékházból, Szél pedig követte őt – miközben mindenki láthatta, hogy mindkettőjüket szabályosan kilökdösték az épületből.
„Mintha egy párhuzamos valóságban írták volna a jegyzőkönyvet”

- jegyezte meg Szél is, aki szerint röhejes, hogy őket vádolják közérdekű üzem megzavarásának kísérletével, mintha a tévészékház sminkszobájában ülve bármit is meg tudtak volna zavarni. Varju László – akit székházban a földre tepertek, rá is ültek – pedig arról beszélt, hogy ez már nyílt diktatúra,  és az ügyészségi eljárás alapot ad rá, hogy állami intézmények fogjanak össze az ellenzéki politikusokkal szemben. 

Á, nem kell feljelentést tenni

Az ügyben komoly mulasztás terheli a rendőrséget – már abban is, hogy tétlenül és törvénysértően nézték végig Hadházyék kilökdösését – de a politikusok sem tudták egyértelműen, hogy mit kell tenniük egy ilyen helyzetben. Hadházy Ákostól például megtudtuk, hogy nem tett feljelentést az őt, mint hivatalos személyt érő bántalmazás miatt: a székháznál nem is foglalkoztak panaszával, a Teve utcában pedig azt mondta neki egy nyomozó, hogy erre nincs is szükség; elég ha Szél Bernadett feljelentést tesz, és abban Hadházy sértettként szerepel majd. Varju László testén ugyan látható zúzódásokat is okozott a biztonsági őrök „munkája”, de lapunknak azt mondta, hogy erről nem vetetett fel orvosi látleletet. Csak néhány fotót csatoltak a rendőrséghez benyújtott feljelentésükhöz, aminek viszont nincs olyan bizonyító ereje, mint a hivatalos látleletnek. Persze valószínűleg az sem lett volna elég, ha mindenben előrelátóan járnak el: ott, ahol egy mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőt rongybabaként vonszolhat a földön egy biztonsági őr, és ebben sem az ügyészség, sem a rendőrség nem lát problémát, felesleges jogorvoslatra várni.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 15:58

Nem a kamat, hanem "zughitelezés" miatt büntette meg a jegybank az Altust

Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:25

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Magyar Nemzeti Bank szerint a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt kapott bírságot tavaly.
Közleményben reagált a jegybank Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésére amelyben azt írta, az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank is megbírságolta a DK-t, de épp ellentétes indokkal. A poszt szerint az ÁSZ problémája a túl alacsony, az MNB-é túl magas kamatú hitel volt.

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnökének hamis állításával ellentétben – nem azért tiltotta el az Altus Portfólió Kft.-t (Altus) a további jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységtől, mert a társaság „túl magas kamattal hitelezett” volna a DK-nak, hanem mert az Altusnak semmiféle engedélye sem volt pénzügyi tevékenység végzésére" - áll az MNB szerkesztőségünkhöz eljutott közleményében.

Mint írják, a jegybank piacfelügyeleti eljárása azt állapította meg, az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Ezt – a vizsgálat megállapításai szerint – üzletszerűen, azaz rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötése céljából tette. A megállapítás tehát független a kamat mértékétől. Az MNB ennek megfelelően most határozottan visszautasítja, hogy "szakmai – a pénzügyi rendszer stabilitását és a fogyasztók védelmét szolgáló – intézkedéseit bárki pártpolitikai célok érdekében próbálja meg meghamisítani, félremagyarázni. A pénzügyi tárgyú törvények betartása Magyarországon nem csak minden pénzügyi intézmény és fogyasztó, de – pontosan ugyanolyan mércével mérve – a DK elnökének vagy a családi köréhez tartozó társaságoknak is egyaránt kötelessége." Az Altus bírósági pert indított az MNB intézkedésével szemben, amely az elsőfokú tárgyalásnál tart. A jegybank, mint írják, természetesen a bíróság előtt is képviseli szakmai álláspontját, mivel meg van győződve annak helyességéről.

Reagált az ÁSZ is

Az Állami Számvevőszék is közleményt adott ki Gyurcsány Ferenc szóban forgó Facebook-bejegyzése kapcsán. A volt miniszterelnök abban úgy fogalmazott, "az Állami Számvevőszék megbírságolta a Demokratikus Koalíciót, mert szerintük a kampányban cégünk, az Altus, túl alacsony kamattal hitelezett számára." Az ÁSZ viszont most ízt írta, "Gyurcsány Ferenc valótlan állításával szemben az Állami Számvevőszék nem „bírságolta meg” a Demokratikus Koalíciót, hanem az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a DK törvénysértő módon tiltott támogatást fogadott el."

A szervezet a dokumentumban ismét leszögezte, "az ÁSZ független a pártpolitikától és nem kíván részt venni a DK választási kampányában. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában az elmúlt években feltárt sorozatos törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártnak, illetve annak elnökének kell vállalnia a felelősséget."

Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 16:14

Meghalt Repülős Gizi

Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Az ismert tolvaj 92 éves volt. Az RTL Klub híradójában elhangzott, az asszonyt már el is temették.
kereskedelmi csatorna, amely már a nap folyamán egyszer megjelentette Repülős Gizi halálhírét, arról számolt be, az asszony élete utolsó heteit a budapesti Nyírő Gyula Kórházban töltötte.  Kosztor Sándorné Bodnár Gizella a Repülős Gizi nevet onnan kapta, hogy az 1950-es években belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni. Összesen több mint 17 évig ült börtönben. Először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben pedig több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Egy börtönőrnő jellemzése szerint a legendás tolvaj az átlagbűnözőnél jóval műveltebb, jóindulatú ember volt, akinek örömöt szerzett a lopás. A hírrel kapcsolatban meg kell jegyezni: napközben számos sajtóorgánum, így lapunk is közölte Repülős Gizi halálát. Nem sokkal a cikkek megjelenése után azonban arról lehetett olvasni, Repülős Gizi nem halt meg; a 24.hu azt közölte, az asszony két korábbi ügyvédjével is beszéltek, ám egyikük sem hallott az asszony halálhíréről. Egyiküknek néhány hónapja a Nyírő Gyula Kórházból küldött levelet, ebben a körülményekre panaszkodott. A délután kiadott hírünket visszavontuk; mostani cikkünket a frissített és újabb információk alapján közöljük.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 18:52