"Átsegítették a korláton a képviselőt": Kafka is írhatta volna az MTVA-botrány jegyzőkönyvét

Publikálás dátuma
2019.02.06 15:35

Fotó: Facebook / Hadházy Ákos
Egyetlen, tévészékházból kidobott politikust sem hallgatott meg tanúként az ügyészség, jegyzőkönybe kerültek viszont mellbimbófájdalomról, harapásról beszélő őrök panaszai.
Veszélyben volt a képviselő, az őrök csak átsegítették a korláton – nyilatkozta a tévészékház egyik biztonsági vezetője, miközben egy ország látta, hogy Hadházy Ákost nagydarab szekuritisek több méteres magasságban is visszatartották, próbálták lépcsőn kívül tartani a tévészékházban.
Az MTVA-botrányban nyomozó Központi Nyomozó Ügyészség ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok alapján döntött úgy, hogy a fegyveres izomemberek jogszerűen jártak el tavaly december 16-án, sőt, az ellenzéki képviselők voltak a rendbontók. Ez a rendszerváltás utáni évek egyik leggyalázatosabb döntése – mondta Hadházy Ákos, aki szerdán Szél Bernadett-tel és Varju Lászlóval (DK) tartott sajtótájékoztatót az ügyészség székháza előtt.

Fájt a mellbimbója, jegyzőkönyvbe került

A három képviselő betekintést kapott az ügyészségi iratanyagokba, ez alapján meséltek az abszurd és ijesztő eljárásról. Mint mondták, a nyomozás során sem őket, sem a székház őreit nem hallgatták meg, viszont felhasználták a tévészékház biztonsági főnökeinek nyilatkozatát, és az őrök abban feltüntetett állításait. 
A kafkai dokumentumban például olyan megjegyzések szerepeltek, hogy egy őr mellbimbófájdalomra panaszkodott, kilenc nappal a történtek után – társa pedig állította, hogy megharapta őt valamelyik képviselő; hogy ki, az nem világos. Az az álláspont is simán belefért az ügyészségnek, hogy Hadházyt az őrök kivezették a tévészékházból, Szél pedig követte őt – miközben mindenki láthatta, hogy mindkettőjüket szabályosan kilökdösték az épületből.
„Mintha egy párhuzamos valóságban írták volna a jegyzőkönyvet”
- jegyezte meg Szél is, aki szerint röhejes, hogy őket vádolják közérdekű üzem megzavarásának kísérletével, mintha a tévészékház sminkszobájában ülve bármit is meg tudtak volna zavarni. Varju László – akit székházban a földre tepertek, rá is ültek – pedig arról beszélt, hogy ez már nyílt diktatúra,  és az ügyészségi eljárás alapot ad rá, hogy állami intézmények fogjanak össze az ellenzéki politikusokkal szemben. 

Á, nem kell feljelentést tenni

Az ügyben komoly mulasztás terheli a rendőrséget – már abban is, hogy tétlenül és törvénysértően nézték végig Hadházyék kilökdösését – de a politikusok sem tudták egyértelműen, hogy mit kell tenniük egy ilyen helyzetben. Hadházy Ákostól például megtudtuk, hogy nem tett feljelentést az őt, mint hivatalos személyt érő bántalmazás miatt: a székháznál nem is foglalkoztak panaszával, a Teve utcában pedig azt mondta neki egy nyomozó, hogy erre nincs is szükség; elég ha Szél Bernadett feljelentést tesz, és abban Hadházy sértettként szerepel majd. Varju László testén ugyan látható zúzódásokat is okozott a biztonsági őrök „munkája”, de lapunknak azt mondta, hogy erről nem vetetett fel orvosi látleletet. Csak néhány fotót csatoltak a rendőrséghez benyújtott feljelentésükhöz, aminek viszont nincs olyan bizonyító ereje, mint a hivatalos látleletnek. Persze valószínűleg az sem lett volna elég, ha mindenben előrelátóan járnak el: ott, ahol egy mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőt rongybabaként vonszolhat a földön egy biztonsági őr, és ebben sem az ügyészség, sem a rendőrség nem lát problémát, felesleges jogorvoslatra várni.
Frissítve: 2019.02.06 15:58

Farkas Flórián jelenti az igazi veszélyt a cigányságra

Publikálás dátuma
2019.04.25 16:22
Farkas Flórián miniszterelnöki biztost eddig mindig megvédte felettese, Orbán Viktor kormányfő. FOTÓ: Tóth Gergő
Nem a migránsoktól, hanem Farkas Flóriántól kell félni – állítja Vajda László roma politikus.
Farkas Flórián jelenti az igazi veszélyt és fenyegetettséget a cigányság számára – mondta lapunknak Vajda László, a Lungo Drom volt alelnöke, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagja. Vajda arra a nyilatkozatra reagált, amit Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke adott a Magyar Hírlapnak. Farkas közölte, hogy szervezete is kiáll Orbán Viktor miniszterelnök hét pontja mellett. Szerinte a „legnagyobb fenyegetettséget a cigányságra a migráció jelenti, az ugyanis elvonná a pénzt a társadalmi felzárkózás ügyétől”. Farkas egyebek mellett arról is beszélt, hogy „meg kell védeni az eddig elért eredményeket, és folytatni kell a roma közösség felemelését célzó munkát”. A cigányság sorsát is meghatározhatja az EP-választás eredménye, óriási a tét – jelentette ki a fideszes roma politikus. Vajda László ellenben úgy látja: jobb lenne, ha Farkas Flórián meg se szólalna. Hiszen eddigi tevékenységével bizonyította, hogy alkalmatlan feladata ellátására. Vajda tudomása szerint a Lungo Drom szétesőben van. Farkas Flóriánt annak ellenére a hatalomban tartják, hogy nem képviseli a cigányságát – kifogásolta az ORÖ képviselője.
Szerző

Szél és Hadházy rég kiszállt, de hírnevük tovább tolja az LMP-t

Publikálás dátuma
2019.04.25 15:53
Demeter Márta és Keresztes László Lóránt az LMP jelenlegi elnökei
Fotó: Népszava
Az LMP-s szavazók jó része még mindig azt hiszi, hogy volt társelnökök még tagjai a pártnak.
Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásaiból érdekes kép bontakozott ki a pártok népszerűségének alakulásáról. Miközben az LMP alig-alig van jelen a látványos ellenzéki akcióknál, de vezető szerepet biztosan nem vállal ezekben, a párt népszerűségén ez nem látszik, sőt, a Medián adatai szerint még erősödött is, a Závecz szerint 4 százalék környékén stagnál – írja 444.hu.   Ennek talán oka lehet, hogy a nagy ellenzéki mozgolódás két vezéralakja, Szél Bernadett és Hadházy Ákos nem is olyan rég, a 2018-as választási kampány idején még társelnökként vezették a pártot. Azt a pártot, amelyik a választások után mindkettejük ellen etikai eljárásokat, fegyelmi vizsgálatokat folytatott, mert visszalépésekről mertek egyeztetni a többi ellenzéki párttal. Ez akár történhetett volna csendben is, de nem így történt, a legemlékezetesebb tán az a botrány volt, amikor az LMP egykori parlamenti képviselője, Sallai Róbert Benedek tettlegességig fajuló vitába keveredett Hadházyval.
A hipotézis most megerősítést nyert. A HVG csütörtöki lapszámában jelent meg a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása. A kérdéssor részeként a Medián arra is rákérdezett a válaszolóknál, hogy tudják-e, melyik párt tagja Hadházy Ákos, és melyiké Szél Bernadett. Kérésünkre a Medián elküldte a kapott válaszokat. Az eredmény, különös tekintettel arra, hogy milyen heves volt a szakítás, egészen döbbenetes:
Szél Bernadettről az LMP szavazóinak 59, Hadházy Ákosról az LMP-szavazók 44 százaléka a mai napig azt hiszi, hogy LMP-tagok.
Ennél is meglepőbb, hogy a Hadházyt kedvelők 31, a Szél Bernadettet kedvelők 53 százaléka hiszi ugyanezt -teszi hozzá a 444.hu.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy Szélt az őt ismerő választók 28, Hadházyt a 27 százaléka látná szívesen fontos szerepben, míg a Medián politikusi népszerűségi rangsorában legnépszerűbb, valóban LMP-s politikusok, Demeter Márta és Ungár Péter esetén ez az arány már csak 17, a párt főpolgármesterjelöltje, Puzsér Róbert esetében pedig már csupán – 2010 óta ismert politikusok esetében mélypontnak számító – 13 százalék ez az arány, jogosnak tűnik a feltételezés, hogy az LMP népszerűségének motorja
két olyan politikus, aki botrányos körülmények között szakított az LMP-vel.