sztrájk;metró;Tesco;bértárgyalások;

2019-02-07 06:45:00

Csaták a munkahelyen: több multicégnél is maradt a feszültség a bérviták miatt

Elbocsátásokkal való fenyegetés az egyik oldalon, sztrájk, és munkabeszüntetés kilátásba helyezése a másikon.

A majd’ 2500 Metro dolgozó közül akár 200 veszítheti el a munkáját, ha a munkavállalók nem hajlandók engedni bérköveteléseikből, legalábbis ezt kommunikálta a cég vezetése a dolgozóknak a Népszava információi szerint. Erről a feltételről az áruházláncnál működő szakszervezet hivatalosan még nem kapott értesítést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) jelenleg is felméri a dolgozók sztrájkhajlandóságát és annak ismeretében döntenek majd a folytatásról. A munkavállalóktól  konkrét, írásban megfogalmazott érveket vár az érdekvédelmi szervezet, hogy ne azzal az általánosnak tűnő érvvel üljön legközelebb tárgyalóasztalhoz  a munkáltatóval, hogy az emberek keveslik a fizetésüket. Arra már kénytelenek reagálni a tárgyalóasztal másik oldalán is, ha azt írják a munkatársak, hogy a versenytársnál dolgozó kolléga hasonló munkakörben és a cégnél eltöltött idővel, jóval többet visz haza – mondta a Népszavának Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A dolgozók követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér, mert a meglévő 13., 14. havi fizetéssel és a különböző pótlékokkal már elérhető a havi bruttó 240 ezer forintos átlag alapbér. Ez már versenyképes lenne a konkurens kereskedelmi láncok béreivel – tette hozzá Karsai.

Az álláspontok azonban megmerevedtek. A vállalat menedzsmentje azt közölte a szakszervezet képviselőivel, hogy jelenleg nincs a tarsolyukban kompromisszumos javaslat és azt sem tudni, mikor ülnek a felek újra tárgyalóasztalhoz.

A Metrónál talán még elkerülhető a sztrájk, ha a a dolgozók elfogadható ajánlatot kapnak, míg a Tesco eddig Győrben működő bérszámfejtői és társadalombiztosítási szakemberei kedden 14-16 óráig tartó 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, ám mivel követeléseikről nem sikerült megegyezni a cég közép-európai elnökével sem, tegnaptól határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdtek. Emiatt fennállt a veszélye, hogy a kiskereskedelmi lánc több, mint 17 500 munkatársa nem kapja meg időben a bérét.

Lapunk érdeklődésére a cég kommunikációs osztálya közölte, „a Tesco a január havi fizetéseket az összes munkatársa számára szerdán átutalta, egy nappal korábban az eredetileg tervezett ütemezésnél”. Azt azonban nem tudni, hogy mi lesz holnap és holnapután, azaz a kilépők el tudnak-e számolni a vállalattal, illetve zavartalan marad-e az új belépők felvétele és bejelentése valamint más ügyek intézése a bérszámfejtő és tb-iroda sztrájkja alatt. A munkáltató a tegnapi tárgyaláson a sztrájkbizottságot arra kérte, hogy módosítsa javaslatát. A sztrájkbizottság ezt visszautasította – tájékoztatta lapunkat Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A Tesco bérszámfejtő irodájának munkatársai azért sztrájkolnak, mert nem sikerült megállapodni arról, milyen támogatásokat nyújt a nemzetközi vállalat a hamarosan távozó dolgozóknak, miután feladataikat az újonnan felálló Tesco Business Services központjába, Budapestre helyezi át. A győri dolgozók - érthető okokból – nem vállalták sem a napi ingázást, sem a lakhelyváltást. Egyebek mellett méltánytalannak tartja a szakszervezet azt is, hogy a június 14-től, illetve július 19-től a cégtől távozó 10-15 éves tapasztalatra szert tett irodai dolgozókra hárulna a feladat, hogy a felmondási idő alatt a napi feladatok mellett tanítsák be az új központban a helyükbe lépő munkatársakat - jegyezte meg a KDFSZ elnöke. A munkaidőn túli elfoglaltsággal is járó munkáért a felmondási időre kétszeres munkabért tartanának tisztességesnek, ahogyan ez több versenytársnál is gyakorlat, sőt a 12 havi végkielégítés sem ritka - tette hozzá.

A Tesco álláspontja szerint a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős - ám nem részletezett - pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel, hogy az átállási és a munkakereső időszakot támogassa, és csalódott, hogy a tárgyalás helyett a munkabeszüntetést választotta a sztrájkbizottság - írta a cég, amely folytatni akarja az egyezkedést.