Előfizetés

Trump egy héten belül felszámolná a terrorkalifátust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 07:49
Képünk illusztráció
Fotó: Youtube
Az amerikai elnök szerint közel az Iszlám Állam egykori területeinek teljes felszabadítása. Ez azonban nem jelenti a dzsihadisták ellen folytatott harc végét is.
Közeli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet teljes felszámolása Irakban és Szíriában - mondta Donald Trump amerikai elnök az Iszlám Állam ellen küzdő globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán Washingtonban szerdán. Trump a dzsihadista szervezet által valaha uralt területek 100 százalékos felszabadítását ígérte a jövő hétre. Az Egyesült Államok, a terrorellenes akcióban részt vevő partnerei és a (kurdok és arabok szövetségéből álló) Szíriai Demokratikus Erők ezeket a vidékeket Irakban és Szíriában már megszabadították a terroristáktól - idézi bejelentését az MTI. 
 „Nem akarom elkiabálni, de a kalifátus területének 100 százalékos visszavételét jelentem majd be” - büszkélkedett Donald Trump . Elismerte, hogy a még harcoló dzsihadisták „nagyon veszélyesek lehetnek”, de hozzátette, hogy „egyre kevesebben lesznek”.

A szétvert Iszlám Állam veszélyesebb is lehet

Trump felszólalása előtt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam "változatlanul veszélyes fenyegetést" jelent. Azt mondta, hogy a terrorszervezet egyre inkább decentralizált, és a harcmodora is változik. A terrorellenes koalícióban részt vevő 74 ország külügyminisztereit és öt nemzetközi szervezet képviselőit épp ezért arra sürgette, tegyenek meg mindent a terrorcsoport végleges legyőzéséért. Kiemelte a hírszerzés fontosságát, és ismét arra ösztökélte a koalíció résztvevőit, hogy járuljanak hozzá a terrorellenes küzdelem költségeihez. A tárcavezető szerint csak az idén még 350 millió dollár hiányzik Irak stabilizálásához. Az amerikai külügyminiszter megerősítette: az amerikai katonák kivonása Szíriából nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ezzel be is fejezi a terrorellenes harcot. "Amerika továbbra is irányító szerepet vállal a dzsihadisták elleni küzdelemben" - hangsúlyozta. Mike Pompeo felvetette, hogy az elfogott európai dzsihadistákat az egyes európai országoknak vissza kell fogadniuk, azoknak kell felelősségre vonniuk és megbüntetniük őket.  Az elfogás viszont nem lesz könnyű feladat: a The Daily Beast nemrég idézte Iszlám Állam egyik elfogott hírszerző tisztjének vallomását – e szerint a terrorszervezet több mint ezer alvóügynököt tarthat készenlétben Európában, olyan embereket, akik hamis identitással, érdekházassággal, álcaként használt profillal leplezik kilétüket, és csak a támadás parancsára várnak. Ismert fedési technika az is, hogy dzsihadistáknak sokszor előre halálhírüket keltik, később pedig hamis papírokkal térhetnek vissza európai országokba.

Reagan és Bush kormányában is dolgozott a Világbank új elnöke

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.06. 21:33
Trump bejelenti a mögötte álló David Malapasst
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
A Trump által kijelölt David Malpass a Világbank egyik éles hangú bírálójaként tartják számon.
David Malpasst, az amerikai pénzügyminisztérium magas rangú tisztségviselőjét jelölte a Világbank elnökének Donald Trump elnök szerdán a Fehér Házban. Malpasst amerikai elemzők a Világbank egyik éles hangú bírálójaként tartják számon.
A 62 éves, republikánus párti szakember a pénzügyi tárca nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, aki helyettes államtitkári beosztást töltött be Ronald Reagan, majd George W. Bush elnökök kormányzatában is, később pedig a Wall Street egyik nagybankjának vezető közgazdásza volt. Jelenlegi beosztásában részt vett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is.
A globalizmus és a multilaterális politika bírálója, s miközben határozottan ellenzi az izolacionista, azaz elzárkózó politikát, 2017-ben egy kongresszusi panelbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy "a globalizmus és a multilateralizmus lényegében túl messzire ment". Bírálta a mintegy száz munkacsoportot és intézményt összefogó Világbankot is, mondván, hogy nem mindegyik csoport, illetve intézmény érdemli meg a támogatást. Mint fogalmazott:
"egy rakás pénzt költenek, nem hatékonyak, pénzkihelyezéskor gyakran korruptak és nem az adott országban élő népek hasznára dolgoznak".

A Világbank előző elnöke, a dél-koreai Kim Yong Kim - akit az előző amerikai elnök, Barack Obama jelölt - decemberben váratlanul jelentette be távozását, mivel a magánszférába készült pénzügyi tanácsadónak. Az elmúlt napokban az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint Donald Trump fontolgatta Mohamed el-Erian pénzügyi szakember és Indra Nooyi, a PepsiCo volt elnöknője jelölését is.

Több embert is megcsonkíthatott a Bukarestben praktizáló olasz álsebész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Érettségije sem volt, mégis plasztikai műtéteket hajtott végre. Egy betegének például üszkösödni kezdett a mellbimbója.
Nem hogy orvosi képzettsége, de még érettségije sem volt Matteo Politinek, aki bukaresti klinikákon hajtott végre plasztikai műtéteket. A férfit - akinek utolsó törvényes állása egy parkolóőri pozíció lehetett - egy Budapestre tartó vonaton fogták el szerda hajnalban.
Az egyik legnagyobb romániai magánklinika-hálózat vezetője, Radu Ionescu egy közösségi oldalon számolt be szerdán arról, hogy jelentkezett nála egy nő, aki Matteo Politi kése alá feküdt - írja a maszol.ro.
Mellnagyobbító műtét után rémülten tapasztalta, hogy az egyik mellbimbója üszkösödésnek indult.

A nőnek legkevesebb egy évet kell várnia, amíg újabb műtétet hajthatnak végre rajta, de nem valószínű, hogy sikerrel jár a mellbimbó rekonstrukciója. Az orvos közlése szerint az olasz csalónak "legkevesebb egy" áldozatát kezelik az általa vezetett klinikán. Mint fogalmazott:
"ez a szélhámos sokkal nagyobb károkat okozott, mint ahogy a sajtó bemutatja. Több páciensét is megcsonkíthatta a szakszerűtlen műtétjeivel".

A román sajtó szerint a férfi valódi neve nem Politi és nem is Mode, hanem Mecio Molt - írja az index.hu. Olaszországban évekkel ezelőtt ellopta egy modenai kardiológus, Luigi Vincenzo Politi személyazonosságát, és hamisított diplomákkal plasztikai sebésznek adta ki magát. Veronában egy kórházban kapott állást, sőt, 2009-ben nyitott egy saját klinikát is, és majdnem egy éven át fogadott pácienseket. Egy gyógyszerek által okozott komplikáció után egy betege ügyvédhez fordult, ezután kezdtek nyomozni utána. Kiderült, hogy hat kórházigazgatót vert át négy városban. Amikor a botrány kirobbant, tanárnak adta ki magát, állítólag miközben papír nélkül tanított, még munkanélküli segélyt is felvett. Végül 2011-ben ítélték másfél évre felfüggesztve.
"Szerintem a Youtube-on látott ilyen beavatkozásokat, onnan vette, mit kell csinálni"

- nyilatkozta a férfiról  Victor Schwartz nevű bukaresti plasztikai sebész, aki műtét közben is látta őt. Hamis önéletrajzzal, menő amerikai-brit diplomákat hazudva keresett fel romániai kórházakat, és sikerült is munkákhoz jutnia. Tavaly február óta nagyjából tíz műtétet hajtott végre, négy-öt intézményben. Úgy bukott le, hogy egyszer a karját leengedve közlekedett bemosakodás után, ami a fertőzésveszély miatt megengedhetetlen szakszerűtlenség. Hogy hogy sikerült Politinek román papírhoz jutnia, azt vizsgálja az állam.