Reagan és Bush kormányában is dolgozott a Világbank új elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.06. 21:33
Trump bejelenti a mögötte álló David Malapasst
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
A Trump által kijelölt David Malpass a Világbank egyik éles hangú bírálójaként tartják számon.
David Malpasst, az amerikai pénzügyminisztérium magas rangú tisztségviselőjét jelölte a Világbank elnökének Donald Trump elnök szerdán a Fehér Házban. Malpasst amerikai elemzők a Világbank egyik éles hangú bírálójaként tartják számon.
A 62 éves, republikánus párti szakember a pénzügyi tárca nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, aki helyettes államtitkári beosztást töltött be Ronald Reagan, majd George W. Bush elnökök kormányzatában is, később pedig a Wall Street egyik nagybankjának vezető közgazdásza volt. Jelenlegi beosztásában részt vett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is.
A globalizmus és a multilaterális politika bírálója, s miközben határozottan ellenzi az izolacionista, azaz elzárkózó politikát, 2017-ben egy kongresszusi panelbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy "a globalizmus és a multilateralizmus lényegében túl messzire ment". Bírálta a mintegy száz munkacsoportot és intézményt összefogó Világbankot is, mondván, hogy nem mindegyik csoport, illetve intézmény érdemli meg a támogatást. Mint fogalmazott:
"egy rakás pénzt költenek, nem hatékonyak, pénzkihelyezéskor gyakran korruptak és nem az adott országban élő népek hasznára dolgoznak".

A Világbank előző elnöke, a dél-koreai Kim Yong Kim - akit az előző amerikai elnök, Barack Obama jelölt - decemberben váratlanul jelentette be távozását, mivel a magánszférába készült pénzügyi tanácsadónak. Az elmúlt napokban az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint Donald Trump fontolgatta Mohamed el-Erian pénzügyi szakember és Indra Nooyi, a PepsiCo volt elnöknője jelölését is.

Több embert is megcsonkíthatott a Bukarestben praktizáló olasz álsebész

Publikálás dátuma
2019.02.06. 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Érettségije sem volt, mégis plasztikai műtéteket hajtott végre. Egy betegének például üszkösödni kezdett a mellbimbója.
Nem hogy orvosi képzettsége, de még érettségije sem volt Matteo Politinek, aki bukaresti klinikákon hajtott végre plasztikai műtéteket. A férfit - akinek utolsó törvényes állása egy parkolóőri pozíció lehetett - egy Budapestre tartó vonaton fogták el szerda hajnalban.
Az egyik legnagyobb romániai magánklinika-hálózat vezetője, Radu Ionescu egy közösségi oldalon számolt be szerdán arról, hogy jelentkezett nála egy nő, aki Matteo Politi kése alá feküdt - írja a maszol.ro.
Mellnagyobbító műtét után rémülten tapasztalta, hogy az egyik mellbimbója üszkösödésnek indult.

A nőnek legkevesebb egy évet kell várnia, amíg újabb műtétet hajthatnak végre rajta, de nem valószínű, hogy sikerrel jár a mellbimbó rekonstrukciója. Az orvos közlése szerint az olasz csalónak "legkevesebb egy" áldozatát kezelik az általa vezetett klinikán. Mint fogalmazott:
"ez a szélhámos sokkal nagyobb károkat okozott, mint ahogy a sajtó bemutatja. Több páciensét is megcsonkíthatta a szakszerűtlen műtétjeivel".

A román sajtó szerint a férfi valódi neve nem Politi és nem is Mode, hanem Mecio Molt - írja az index.hu. Olaszországban évekkel ezelőtt ellopta egy modenai kardiológus, Luigi Vincenzo Politi személyazonosságát, és hamisított diplomákkal plasztikai sebésznek adta ki magát. Veronában egy kórházban kapott állást, sőt, 2009-ben nyitott egy saját klinikát is, és majdnem egy éven át fogadott pácienseket. Egy gyógyszerek által okozott komplikáció után egy betege ügyvédhez fordult, ezután kezdtek nyomozni utána. Kiderült, hogy hat kórházigazgatót vert át négy városban. Amikor a botrány kirobbant, tanárnak adta ki magát, állítólag miközben papír nélkül tanított, még munkanélküli segélyt is felvett. Végül 2011-ben ítélték másfél évre felfüggesztve.
"Szerintem a Youtube-on látott ilyen beavatkozásokat, onnan vette, mit kell csinálni"

- nyilatkozta a férfiról  Victor Schwartz nevű bukaresti plasztikai sebész, aki műtét közben is látta őt. Hamis önéletrajzzal, menő amerikai-brit diplomákat hazudva keresett fel romániai kórházakat, és sikerült is munkákhoz jutnia. Tavaly február óta nagyjából tíz műtétet hajtott végre, négy-öt intézményben. Úgy bukott le, hogy egyszer a karját leengedve közlekedett bemosakodás után, ami a fertőzésveszély miatt megengedhetetlen szakszerűtlenség. Hogy hogy sikerült Politinek román papírhoz jutnia, azt vizsgálja az állam.
Szerző

Juan Guaido delegációt küld Salviniékhez

Publikálás dátuma
2019.02.06. 19:41

Fotó: Rafael Hernandez / AFP
Venezuelai delegáció érkezik Rómába azt követően, hogy a magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének nyilvánító Juan Guaidó találkozót kért a két olasz kormánypárt vezetőjétől - erősítette meg szerdán Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes.
Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője, egyben belügyminiszter közölte, hogy jövő hétfőn a római belügyminisztériumban fogadja a Juan Guaidó által küldött delegáció tagjait. Nem kizárt, hogy a küldöttséggel a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi Di Maio is találkozik. Juan Guaidó levélben kért találkozót a két olasz kormánypárt vezetőjétől annak érdekében, hogy érzékeltesse, mekkora "szükség van Venezuelában a minél előbbi szabad és demokratikus választásokra, a nemzetközi közösség támogatásával". A római kormány ezidáig nem csatlakozott az Európai Unió tagállamai többségének állásfoglalásához, amely Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerésével előrehozott választásokat sürget Venezuelában. A Liga és az M5S koalíciós kormányát megosztja a venezuelai helyzet: Juan Guaidó elismerését elsősorban az M5S ellenzi.
Szerző