Szép summát utalt ki Kenderesnek a kormány a Horthy-liget kicsinosítására

Publikálás dátuma
2019.02.07. 08:58
Üdvözlőtábla Kenderes határában
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Több mint egymilliárd forintot kapott Horthy Miklós szülővárosa öt önkormányzati ingatlan kicsinosítására.
Összesen 746 milliárd forintot kaptak tavaly az önkormányzatok a központi költségvetésből, aminek javát működési költségekre és ágazati feladatokra szánták – írja a Napi.hu. A portál szerint az összeg 46 milliárd forinttal magasabb, mint a 2017-es keret, ám ebben nincs semmi rendkívüli. Érdekesek viszont az eseti támogatások, amikről külön dönt a kormány.
Eseti forrásként kapott például 1,2 milliárd forintot Kenderes öt önkormányzati ingatlan felújítására – a 4300 lakosú város ebből hozhatja rendbe a Városházát, a Borházat, a Horthy-ligetet és egy iskola épületét is.
Egymilliárd forint jutott a hatvani sport- és rendezvénycsarnok támogatására is augusztusban. A kormány tavaly márciusban döntött a támogatásról, akkor 1,37 milliárd forintot szántak a beruházásra a költségvetésből. Novemberben azonban úgy határoztak, hogy a következő évben további 699 milliót ítélnek meg az építkezésre. A csarnokot az egri székhelyű Variabau Kft. építheti meg 2 milliárd 826 millió forintért. A multifunkcionális sport-és rendezvénycsarnok a Radnóti tér 2. szám alatti telken épül fel. A csarnok 1105 nézőt tud majd befogadni. Az első emeleten kaptak helyet a sportolói öltözők, a vizesblokkokkal. A második szinten lesz a galériaszerű VIP lelátó, az iroda helyiségek, a mosdók valamint a multifunkciós terek. Szintén érdekes lehet, hogy tavaly januárban 173 millió forinttal tovább hízott  Hermina Garázs előkészítési büdzséje is. Ez persze csak aprópénz, hiszen az Állatkert és a Városliget parkolási gondjait megoldani hivatott 700 férőhelyes garázs majdnem 6 milliárd forintba kerül majd. 
Szerző

Budapesten és több nagyvárosban is verhető a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.02.07. 08:28
Illusztráció
Fotó: Népszava
Míg a fővárosban az előválasztás mutatja meg Tarlós István igazi kihívóját, a megyeszékhelyeken összefogással győzhető le ősszel a Fidesz polgármester-jelöltje.
Már hónapok óta formálódik egyfajta együttműködés az ellenzék pártjai között a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban. A cél, hogy az októberi önkormányzati választásokra egy polgármesterjelölt-kihívója legyen a Fidesznek. A hvg.hu részletes cikkben mutatja be Republikon Intézet friss elemzését, amely szerint a Fidesz nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is legyőzhető. Ehhez azonban összefogásra, az ellenzék technikai jellegű kiegyezésére van szükség, ami több helyen már meg is történt:
 • Szombathelyen már össze is fogott az ellenzék, közös jelöltben állapodott meg októberre az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum. A közös ellenzéki polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András lesz, az összefogást a Jobbik és a Kutyapárt is támogatja. • Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé sorakoznak fel az őszi önkormányzati választáson. • Egerben is formálódik az összefogás, ott a Jobbik politikusa, Mirkóczki Ádám indulna, a baloldal pedig nem indítana mást. A jobboldali politikus szerint most nem egymással kell hadakozni az ellenzék pártjainak.

Billegő és erős városok

A Republikon Intézet mostani kutatása szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban 40 százalék alatti eredményt hoztak, sehol nem szereztek abszolút többséget.
A fent említett hat város – Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya – mindenképp esélyes lesz az ellenzéki összjelölt számára. A billegő települések közé Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém tartozik, itt mind a kormánypártok, mind az ellenzék hozzávetőleg kiegyenlített eséllyel indulhatnak. Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg esetében pedig a Fidesz-KDNP felé lejt a pálya.

Jobbos jelölt is kiütheti a Fidesz emberét

a Republikon szerint 23-ból 12 megyei jogú városban egy jobboldali jelöltnek van nagyobb esélye a kormánypárti jelölt legyőzésére.  Ilyen például a hagyományosan jobboldalinak tekinthető Kecskemét, Hódmezővásárhely vagy Sopron, de az előbbiektől szociodemográfiailag viszonylag eltérő és más történelmi hagyományokkal rendelkező Miskolc és Dunaújváros is. Megítélésük szerint 11 városban egy baloldali, liberális polgármesterjelöltnek van nagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét. Viszonylag egyértelmű a helyzet Szegeden és Salgótarjánban, ahol jelenleg is baloldali polgármester van hivatalban, valamint Szombathelyen és Pécsen is, ahol a baloldali, liberális pártok már meg is találták a lehetséges közös jelöltet, de a fenti városokon túl egy baloldali, liberális jelöltnek van jobb esélye többek között Nyíregyházán, Tatabányán vagy Veszprémben is.
Szerző

Nyolc év után először magyar földre teszi a lábát az amerikai külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.02.07. 07:59
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Utoljára Hillary Clinton utazott amerikai külügyi tárcavezetőként Budapestre. Most Mike Pompeo jön, hogy a magyarok NATO-hoz való hűségéről tárgyaljon.
A jövő héten Magyarországra látogat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – írta a Twitteren John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, melyet a 24.hu szúrt ki. Utoljára 2011-ben látogatott amerikai külügyminiszter Magyarországra, akkor Hillary Clinton Orbán Viktorral is találkozott  
Bár Bolton konkrét napot nem adott meg, a Direkt36 a napokban a Facebookon azt írta magyar kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Pompeo február 11-én érkezik Budapestre.  Korábban a Wall Street Journal is valószínűsítette a februári látogatást.  

Hűséget várnak, nem semlegességet

A nemzetbiztonsági tanácsadó a szerdai Twitter-üzenetben arról is írt, hogy Washingtonban tárgyaltSzijjártó Péter külügyminiszterrel. A témák között szerepelt a védelmi együttműködés, energiaügyek, az káros orosz befolyással szembeni fellépés és a NATO-hoz való feltétlen hűség fenntartása.
Utóbbi elvárás konkrétabban azt jelentheti, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha NATO-szövetségesei – köztük Magyarország – igazodna szigorúbb politikájához Oroszországgal és Kínával szemben. Az Wall Street Journal szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadói mindig úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország továbbra is nagyra értékeli a NATO nyújtotta védelmet, és továbbra is hozzá akar járulni katonáival a szervezet katonai erejéhez, sőt, hajlandó növelni is külföldön bevetendő katonáinak számát, a kormányfő a budapesti amerikai nagykövettel decemberben tartott találkozóján közölte: azt szeretné, ha Magyarország „semleges tudna maradni, mint Ausztria”, amikor Washington keményebb irányvonalat szorgalmaz Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szemben. A semlegességre való törekvést viszont nem támogatja Trump kormánya.
Szerző
Frissítve: 2019.02.07. 08:32