Előfizetés

Náci karlendítésnek tűnő mozdulatot mutatott be egy videón a kormánypropaganda oszlopos tagja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 10:23
Oláh Gellért (jobbról a második) náci üdvözléssel tette magát emlékezetessé a Fidelitas csoportképén
Fotó: Fidelitas Facebook borítóvideó/Youtube
Ahol minden kormánypárti ifjonc a jövőbe mutat, ott Oláh Gellért a nácik kézjelével üzen a nézőknek.
Saját szerzője adta fel a leckét a kormánymédiának: miután napokig arról a valóban kínos videóról cikkeztek, melyben a Jobbik-elnök felesége náci karlendítést produkál, most a 888.hu szerzőjéről, Oláh Gellértről derült ki ugyanez.
Oláh gesztusát a Zsúrpubi vette észre. Az újságíró a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezetének) egyik tábori csoportfelvételén szerepelt: a videón ujjával mindenki a kamera felé mutat, kivéve Oláhot, aki összetéveszthetetlen náci köszöntést bemutatva mosolyog a kamerába. 
Nem mernénk nagy összegben fogadni. hogy erről is cikkek tucatjai születnek majd a kormánypárti lapoknál, de azért Oláh szerkesztőségénél, a 888.hu-nál rákérdeztünk: hogyan viszonyulnak a történtekhez, és lesz-e a karlendítésnek bármilyen következménye. 
Oláh Gellért nem csak videón tud meghökkentő lenni, cikkeiben fel-feltör a nem is olyan mélyen élő troll. Az esetről, amikor egy mali bevándorló Párizsban életét kockáztatva, több emelet magasra felkúszva mentette meg egy erkélyről lógó kisgyerek életét (hősiessége miatt pedig világhírű lett), a 888.hu tollnoka ezzel a címadással számolt be: „A kerítésmászó migránsnak most az egyszer jól jött a tudása”.

Felmondott, pedig ez nem is az, aminek látszik

 Oláh Gellért saját Facebook-oldalán jelentette be: felmondott a 888.hu-nál. Szerinte ő csak egy félreérthető mozdulatot említett, de azért a közössége iránti tiszteletből megválik a laptól – amit a főszerkesztő is nyugtázott.  A portál  válaszában szintén ezt a bejegyzést ajánlotta figyelmünkbe.

Parlamenti magatartáskódexszel bénítanák meg az ellenzéki képviselőket - és még jobban elrejtenék a kormány ügyeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 10:20

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
A kormány agytrösztje a Századvég jegyzi az ötletet
Új módszerekkel fegyelmezné Kövér László házelnök az ellenzéki képviselőket, írja az index.hu. Emlékeztetőül: a rabszolgatörvény megakadályozása érdekében az MSZP vezetésével az ellenzék kőkemény parlamenti obstrukciót szervezett, ennek keretében blokkolta például az elnöki pulpitusra vezető lépcsőt. És nem titok, hogy az Országgyűlés első ülésnapján az oppozíció párjai újabb akcióra készülnek.
A Fidesz agytrösztjének nevezett Századvégben hetekkel ezelőtt elkezdtek kidolgozni egy parlamenti képviselőkre vonatkozó szabálygyűjteményt. A munkát katalizálta, hogy a parlamenti botrány után az ellenzéki képviselők egy része az utcán is akcióba lépett, és a decemberi tüntetések egyik csúcspontjaként a köztévé épületébe is behatolt, majd ott éjszakázott. Az alapötlet egyszerű: a törvény részeként elfogadnának egy magatartási szabálygyűjteményt, amely a jogi előírások és lehetőségek mellett részletesen szabályozná, hogy egy képviselőnek milyen magatartási és etikai előírásokat kellene betartania. A Századvég nemcsak általános (feltehetően senki által nem vitatott) közhelyeket – „felelősség a nemzetért, „a közjó szolgálata", "a köznyugalom biztosítása" – tenne bele a kódexbe, hanem konkrét felvetései vannak a képviselők kötelezettségeit illetően. Például:
  • A képviselők közvetlenül sem vehetnek részt olyan veszélyes akciók, cselekmények megvalósításában, amelyek elhárítása nemzetbiztonsági fellépést igényel.
  • Nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból
  • közrend elleni bűncselekmények (pl. terrorcselekmény, nemzeti jelkép megsértése, garázdaság, rendbontás vagy közérdekű üzem megzavarása) megakadályozásával kapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát explicit módon rögzíteni kellene.
Azaz a jelek szerint a törvény tovább szűkítené az ellenzék információszerzési és ellenőrzési funkcióit - példának okáért a közérdekű üzem megzavarásának tilalma esetükben azt jelenti, hogy nem ellenőrizhetnek állami intézményeket - legyen szó köztévéről, közműszolgáltatóról, vagy bármi egyébről.

Szép summát utalt ki Kenderesnek a kormány a Horthy-liget kicsinosítására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 08:58
Üdvözlőtábla Kenderes határában
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Több mint egymilliárd forintot kapott Horthy Miklós szülővárosa öt önkormányzati ingatlan kicsinosítására.
Összesen 746 milliárd forintot kaptak tavaly az önkormányzatok a központi költségvetésből, aminek javát működési költségekre és ágazati feladatokra szánták – írja a Napi.hu. A portál szerint az összeg 46 milliárd forinttal magasabb, mint a 2017-es keret, ám ebben nincs semmi rendkívüli. Érdekesek viszont az eseti támogatások, amikről külön dönt a kormány.
Eseti forrásként kapott például 1,2 milliárd forintot Kenderes öt önkormányzati ingatlan felújítására – a 4300 lakosú város ebből hozhatja rendbe a Városházát, a Borházat, a Horthy-ligetet és egy iskola épületét is.
Egymilliárd forint jutott a hatvani sport- és rendezvénycsarnok támogatására is augusztusban. A kormány tavaly márciusban döntött a támogatásról, akkor 1,37 milliárd forintot szántak a beruházásra a költségvetésből. Novemberben azonban úgy határoztak, hogy a következő évben további 699 milliót ítélnek meg az építkezésre. A csarnokot az egri székhelyű Variabau Kft. építheti meg 2 milliárd 826 millió forintért. A multifunkcionális sport-és rendezvénycsarnok a Radnóti tér 2. szám alatti telken épül fel. A csarnok 1105 nézőt tud majd befogadni. Az első emeleten kaptak helyet a sportolói öltözők, a vizesblokkokkal. A második szinten lesz a galériaszerű VIP lelátó, az iroda helyiségek, a mosdók valamint a multifunkciós terek. Szintén érdekes lehet, hogy tavaly januárban 173 millió forinttal tovább hízott  Hermina Garázs előkészítési büdzséje is. Ez persze csak aprópénz, hiszen az Állatkert és a Városliget parkolási gondjait megoldani hivatott 700 férőhelyes garázs majdnem 6 milliárd forintba kerül majd.