Életveszélyes, amit az ügyészség csinál a képviselőkkel - akiknek csak a büntetése biztos

Publikálás dátuma
2019.02.07 15:21

Fotó: N épszava/ Vajda József
A parlament fideszes többsége dönti el, hogy miképp fenyítik meg az ellenzéket.
Nem született konszenzus az ellenzéki frakciók képviselőinek megregulázásának mikéntjéről házbizottság csütörtöki ülésén. Mint megírtuk, Kövér László házelnök - aki egyébként távol tartotta magát az üléstől -, a napokban előterjesztette, hogy a december 12-ei parlamenti napon a rabszolgatörvényt elfogadását megakadályozni próbáló 38 ellenzéki képviselőt egyhavi bére elvonásával fenyítsék.    Vadai Ágnes, a DK frakció-vezetőhelyettese szerint elfogadhatatlan és törvénytelen Kövér indítványa, amelyről végül az Országgyűlés kétharmados fideszes többsége dönt. - Kövér pontosan tudja, hogy strasbourgi bírósághoz fogunk fordulni. Itt minden hasonló pert elbukott a magyar állam, tehát a politikához semmilyen kapcsolatban nem lévő házelnöki döntések költségvetési többletet okoznak – hangsúlyozta a politikus. Brenner Koloman (civilben magyarországi német nyelvész), a Jobbik frakció részéből úgy vélte, az intézkedésnek egy célja van: megfélemlíteni az ellenzéket. - Minden további lépést egyeztetünk a többi ellenzéki párttal, soha nem adjuk fel a harcot – mondta. Harangozó Tamás, a szocialisták frakció-vezetőhelyettese szerint nevetséges és hiteltelen minden, az ellenzéket sújtó szankció attól a Fidesztől, amelyik kordont bontott, és négy éven át maradt távol a parlamenti ülésektől. Harangozó meglátása szerint egy hatalommániás ember (lásd: a házelnök) szánalmas vergődését láthatja mindenki. Az MSZP-s politikus a házbizottság második napirendjéről is beszélt. - Életveszélyes, amit a Fidesz jelenleg pártpolitikai okokból csinál. Ugyanis a magyar ügyészség asszisztál ahhoz, hogy hivatalos személy minőségét bármikor, bárki megkérdőjelezheti – utalt Harangozó a tavaly decemberi MTVA székházánál történtekre. Ha ez az új jogértelmezés – folytatta Harangozó –, akkor ehhez fogják tartani magukat a magyar állampolgárok.
Szerző

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.