Előfizetés

Nem tilthatja be a rendőrség a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:05

Fotó: Tóth Gergely
Az utóbbi hetekben a rendőrség rendszeresen a "közlekedés rendjének sérelmére" való hivatkozással tiltott be kormányellenes demonstrációkat. A Fővárosi Törvényszék most a tüntetők javára ítélt.
Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Fővárosi Törvényszéken a rendőrséggel szemben a gyülekezési törvény védelmében. A bíróság kimondta: a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, ahogyan azt egyre inkább teszi a gyakorlatban -írja az Index a TASZ közleménye nyomán.
A döntéssel a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, amely megtiltotta volna a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést.

„Az utóbbi hetekben, hónapokban egymást érik a “rabszolgatörvény” elleni tiltakozások, tüntetések, félpályás útlezárások, hídfoglalások, melyeket a rendőrség rendszeresen megtilt a közlekedés rendjének sérelmére való hivatkozással. Az új gyülekezési törvényben bevezetett gumiszabály rendőrségi alkalmazása visszaigazolja kezdeti félelmeinket: a hatóság hajlamos visszaélni a parttalan felhatalmazással. Szerencsére a tiltó határozatokat felülvizsgáló Fővárosi Törvényszék ezt nem hagyja” – tudatta a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa, Hegyi Szabolcs. Orbán Viktor évértékelőjének napjára - az ellenzéki pártok budai várba tervezett demonstrációja mellett - a Fiatalok a Demokráciáért csoport is tüntetést jelentett be: ez a csoport vasárnap 13 órakor a Hősök teréről indulva menne a Lánchídra, majd később az ellenzéki vonuláshoz csatlakozva az ÁSZ felé venné az irányt. A TASZ szerint a mostani bírósági döntés értelmében a rendőrségnek érdemben kell egyeztetnie a tüntetés bejelentővel, kompromisszumot kell keresnie, azaz,
„ha az eredeti tervek szerinti gyűlés megtartása a jogszabályok szerint nem lehetséges”, akkor „a rendőrségnek érdemi alternatív javaslatokat kell tennie a rendezvény helyét és idejét illetően.”

„Ha tehát a rendőrség a közlekedés rendjének sérelmével indokolja egy tüntetés megtiltását, akkor a bíróság előtt bizonyítania kell, hogy milyen tartalmi alternatívák előterjesztésével kísérelte meg elkerülni a tiltást, és külön meg kell indokolnia, hogy miért tiltó határozatot hozott korlátozó határozat helyett" - teszi hozzá a jogvédő civil szervezet.


Választás előtt: ötezer forintot ígérnek a székesfehérvári nyugdíjasoknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az „előttünk járó nemzedék kemény munkáját” hálálná meg így Cser-Palkovics András fideszes polgármester.
Minden 65 év feletti székesfehérvári lakost egyszeri ötezer forintos támogatásban részesítene a székesfehérvári polgármester: a felajánlásról büszkén tudósító Facebook-posztot a 444.hu találta meg.
A bejegyzés szerint „Dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára Székesfehérvár erős gazdasági teljesítményéből azoknak kell részesülnie, akiknek köszönhető a siker, a város volt és jelenlegi munkavállalóinak. Ezért szerepel a költségvetési tervezetben az a javaslat, mely az előttünk járó nemzedékek kemény munkájáért mond köszönetet” 
Mint a portál megjegyzi, a javaslatra a város képviselő-testületének kell még rábólintania: a kormánypárti többséggel nem lesz gond, így az önkormányzati választások előtt csengethet a postás.  

ÁSZ: csak a Momentumon és a Párbeszéden múlik, mikor jutnak a pénzükhöz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.07. 12:52
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elhúzódó vizsgálatra számít
Fotó: Tóth Gergő
Azonnal megkapná forrásait a két párt, ha bizonyítják a törvényes gazdálkodást - írja a Számvevőszék. A Momentum és a Párbeszéd begyűjti a kért papírokat, de rosszat sejtenek.
„Az Állami Számvevőszék azonnal visszavonja a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, amennyiben megfelelő módon igazolják a gazdálkodásuk törvényes kereteit. (...). A két párt az elmúlt három hétben nem küldött meg az ÁSZ részére ezt igazoló dokumentumokat” - írja közleményében az ÁSZ.  A Számvevőszék a jelek szerint pimf munkának tartja a kért igazolást, mint írják, egy szabályosan működő pártnál „csak le kell emelni a polcról” a kért dokumentumokat. A felfüggesztett támogatások egyébként negyedévre szólnak, a  Párbeszéd 23, a Momentumnak pedig 33 millió forintot kellett volna megkapnia.

Ők döntik el, mi a hiba

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke lapunktól értesült a számvevőszéki álláspontról. „Január 20-án kérték be tőlünk az ötféle szabályzatot, köztük a párt könyvelési rendjét, számviteli politikáját. Április végéig kaptunk határidőt a beküldésre, de már a héten teljesíthetjük a kérést – mondta a Népszavának. Az ÁSZ ígéretétől függetlenül Fekete-Győr hosszadalmas vizsgálatra számít. Borúlátó Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója is: „végtelenül cinikus az a megjegyzés, hogy csak le kell vegyük a polcról ezeket a dokumentumokat. 
„Végtelenül cinikus az a megjegyzés, hogy csak le kell vegyük a polcról ezeket a dokumentumokat. Melyik munkatársamat kérjem meg rá – amelyiket a hónapban kell elbocsátanom, vagy akinek nem tudok fizetést adni a forrásaink befagyasztása miatt?

kérdezte keserűen. A pártigazgató példát is hozott a rosszhiszeműnek tartott eljárásra: elmondása szerint minden elnökségi ülés elején beszámolót tart, bár a párt alapszabálya csak évenként egy beszámolót ír elő. Mivel azonban nem rögzítették külön az éves beszámoló meglétét, az ÁSZ úgy döntött, hogy ez meg sem történt. „Az ilyen döntések ellen fellebbezni sem lehet, ráadásul Számvevőszék saját jogértelmezése alapján dönti el, mit tekint hibának”- mondta Kocsis Cake Olivio.