Üdítőitalmentessé tették a britek a februárt

Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:22
Illusztráció
Fotó: pixabay
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó brit kampány célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt.
A szénsavas, cukros üdítők a 11-18 éves brit gyerekek cukorfogyasztásának 22 százalékát teszik ki, és ez valószínűleg nem csak a szigetországban van így, ezért máshol is szükség lenne a visszafogására. A magas cukortartalmú italok elhízást, 2-es típusú diabéteszt okozhatnak és a fogakat is ronthatják. A brit egészségügyi minisztérium szerint 2013-ban 605 húsz év alatti fiatalnál diagnosztizáltak cukorbetegséget, 2017-ben viszont már 70 százalékkal többnél, 1030-nál. Angliában az általános iskolát befejező gyerekek 34 százaléka túlsúlyos, a felnőtteknek pedig a kétharmada. Az ötéves gyerekek 23 százalékának van lyukas, kihúzott vagy tömött foga – írta a The Guardian.
Az egészségügyi ajánlások szerint egy felnőtt napi cukoradagja legfeljebb 30 gramm, azaz 8 kiskanál, a 7-10 éves gyerekeké 24 gramm, 6 kiskanál, a 4-6 éveseké maximum 19 gramm, 5 kiskanál. Ehhez képest egy dobozos kólában 35 gramm cukor van, ami a gyerekeknek ajánlott napi cukormennyiség 145 százaléka. Napi egy üdítő elfogyasztásától egy év alatt akár 7 kilót is lehet hízni. Egy angol gyerek tízéves korára annyi cukrot fogyaszt el, amennyi 18 éves koráig lenne javasolt. 
A Nagy-Britanniában először meghirdetett Üdítőitalmentes február, azaz Fizz Free February kihívás célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt. Szakértők szerint ezeket diétásakkal sem ajánlott helyettesíteni, mert „becsapják” a szervezetet, és egyre több édes étel evésére buzdítanak. 
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó kampány üzenete az, hogy ha felére csökkentjük a cukorfogyasztást, az jelentősen javítja a társadalom általános egészségi állapotát, Négyezer idő előtti halálozást, kétszázezer fogszuvasodást lehetne megelőzni vele. Az egészségügyi kiadások 500 millió fonttal csökkennének, de a háztartások is spórolnának: napi egy üveg üdítő éves szinten 438 font (150 ezer forint) kiadást jelent. Az alumíniumdobozos vagy PET-palackos üdítőitalok elhagyásával ráadásul a hulladék mennyiségét is csökkentjük.
Szerző

Növényi tejet, zöldségeket és közösségi étkezéseket ajánlanak a kanadaiaknak

Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:50
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vizet inni, közösségben, sok zöldséget és gyümölcsöt enni, tej helyett inkább növényi fehérjét javasol a kanadaiaknak az új, hivatalos táplálkozási ajánlás, amely több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva készült.
Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon. Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák. 
A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.
Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.
Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.
Szerző

Étteremben olcsón sokat enne a magyar, de főleg inkább cukrászdába, kávézóba jár

Publikálás dátuma
2019.02.06. 09:30
Illusztráció
Fotó: pexels
A magyarországi lakosság étterembe járási szokásait vizsgálta az ország első Gasztro Körképe.
A mintegy 8 millió fős felnőtt magyarországi lakosság 41 százaléka legalább félévente, 13 százaléka pedig havi szinten jár étterembe - derült ki a Dining Guide gasztronómiai platform megbízásából, az Ipsos Kutatóintézet által készített, reprezentatív közvélemény-kutatásból. A havonta étterembe járók elsősorban a 40 év alatti, legalább érettségivel rendelkező városiak köréből kerülnek ki. A 25-60 éves budapestiek körében ezek az arányok magasabbak, 56 és 16 százalék. Leginkább cukrászdába, kávézóba, fagyizóba járnak a magyarok (70 százalék). Saját bevallásuk szerint éttermekben a magyarok 65 százaléka, gyorséttermekben 54 százaléka fordul meg valamilyen rendszerességgel.
A gasztronómia iránt a felnőtt magyar lakosság majdnem fele (45 százalék) mutat valamilyen szintű érdeklődést. A nők 63 százaléka fejezte ki vonzalmát a téma iránt, ami leginkább a tévés főzőműsorok nézését jelenti, míg a férfiak csupán negyedének köti le figyelmét ez a terület. A gasztrotémák iránti érdeklődés nem függ erősen össze az éttermek világában való jártassággal. Egy, a gasztrotémák iránt nyitottabb ember sem rendelkezik feltétlenül pontosabb ismeretekkel a magyar Michelin-csillagos éttermek számáról, a séfek személyéről. A magyarok 5 százaléka, azaz 400 ezer ember tervez a közeljövőben ilyen elismeréssel rendelkező étterembe látogatni. Kevesen vonják kétségbe a fine dining éttermek magas minőségét és exkluzív jellegét, de sokan gondolják úgy, hogy kis adagokat kínálnak magas áron, amivel nem lehet jóllakni.
A felmérés eredményeit részletesen ismertető Index szerint az étterembe járó budapestiek mindenféle helyet szívesen kipróbálnak, elmennek street food-fesztiválra, de a jó éttermeket is meglátogatják. Az elemzés szerint a nyitott, kísérletező hozzáállás összefügg a külföldi vagy multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatokkal, illetve a gyakori külföldi nyaralással, ami azonban nem független az anyagi helyzettől. Az új helyek megismertetése nehéz feladat, mert a magyarok inkább a jól ismert helyekre térnek vissza. Ha viszont mégis újítanak, akkor 47 százalékuk számára az ismerősök, családtagok ajánlása számít. Mindössze 15 százalék néz utána a felhasználói értékeléseknek, és csak 14 százalékot érdekel bármilyen gasztronómiával foglalkozó felület: tévé, rádió, online vagy nyomtatott lap. Gasztroblogokra vagy toplistákra csak mindössze 5 százalék hallgat. 
A felmérésből az is kiderült, hogy az ár-érték arány fontosabb választási szempont, mint az étel minősége. A svédasztalos, azaz adott árért bármennyit lehet enni típusú éttermek népszerűség töretlen, a válaszadók 22 százalékának az étel mennyisége a fontos. Az étterem hírneve, közönsége, sőt a nyújtott gasztronómiai élmény sem nagyon érdekli a magyarokat. A többség inkább költ többször kevesebbet, mint egyszer nagyobb összeget. Az étterembe járó magyarok legnagyobb része 3 és 5 ezer forint közötti összeget költ alkalmanként, 30 százalék ennél kevesebbet. 18 százalék költ fejenként 5 és 10 ezret és csak 2 százalék ennél is többet. A magyarok személyenként átlagosan legfeljebb 8800 forintot költenének a saját fogyasztásukra.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 14:32