Üdítőitalmentessé tették a britek a februárt

Publikálás dátuma
2019.02.07 15:22
Illusztráció
Fotó: pixabay/
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó brit kampány célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt.
A szénsavas, cukros üdítők a 11-18 éves brit gyerekek cukorfogyasztásának 22 százalékát teszik ki, és ez valószínűleg nem csak a szigetországban van így, ezért máshol is szükség lenne a visszafogására. A magas cukortartalmú italok elhízást, 2-es típusú diabéteszt okozhatnak és a fogakat is ronthatják. A brit egészségügyi minisztérium szerint 2013-ban 605 húsz év alatti fiatalnál diagnosztizáltak cukorbetegséget, 2017-ben viszont már 70 százalékkal többnél, 1030-nál. Angliában az általános iskolát befejező gyerekek 34 százaléka túlsúlyos, a felnőtteknek pedig a kétharmada. Az ötéves gyerekek 23 százalékának van lyukas, kihúzott vagy tömött foga – írta a The Guardian.
Az egészségügyi ajánlások szerint egy felnőtt napi cukoradagja legfeljebb 30 gramm, azaz 8 kiskanál, a 7-10 éves gyerekeké 24 gramm, 6 kiskanál, a 4-6 éveseké maximum 19 gramm, 5 kiskanál. Ehhez képest egy dobozos kólában 35 gramm cukor van, ami a gyerekeknek ajánlott napi cukormennyiség 145 százaléka. Napi egy üdítő elfogyasztásától egy év alatt akár 7 kilót is lehet hízni. Egy angol gyerek tízéves korára annyi cukrot fogyaszt el, amennyi 18 éves koráig lenne javasolt. 
A Nagy-Britanniában először meghirdetett Üdítőitalmentes február, azaz Fizz Free February kihívás célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt. Szakértők szerint ezeket diétásakkal sem ajánlott helyettesíteni, mert „becsapják” a szervezetet, és egyre több édes étel evésére buzdítanak. 
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó kampány üzenete az, hogy ha felére csökkentjük a cukorfogyasztást, az jelentősen javítja a társadalom általános egészségi állapotát, Négyezer idő előtti halálozást, kétszázezer fogszuvasodást lehetne megelőzni vele. Az egészségügyi kiadások 500 millió fonttal csökkennének, de a háztartások is spórolnának: napi egy üveg üdítő éves szinten 438 font (150 ezer forint) kiadást jelent. Az alumíniumdobozos vagy PET-palackos üdítőitalok elhagyásával ráadásul a hulladék mennyiségét is csökkentjük.
2019.02.07 15:22

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14