A Fidesz kommunikációs tanácsadója ma már a Kutyapárt pólójában járkál - többek között Hollik István miatt

Publikálás dátuma
2019.02.08. 08:00

Fotó: Molnár Ádám
Anno egy Gyurcsány-videó után látta meg benne a lehetőséget a kormánypárt.
Még a Fidesz egykori kommunikációs tanácsadójának is sok, ami a kormánypárti médiagépezetben folyik: Tomanovics Gergely öt évig dolgozott a Fidesz kommunikációs stábjában 2006 és 2011 között, napjainkban viszont inkább a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pólójában járkál. – Ez a párt képviseli azt az irányt, amire szerintem szükség lenne ahhoz, hogy változás legyen az országban – magyarázza lapunknak. Tomanovicsot azért kerestük meg, mert az elmúlt hónapokban - például a rabszolgatörvény vagy a nyugdíjak csúszása után -, mintha porszem került volna az általában jól működő fideszes kommunikációba. – Szerintem ez arra vezethető vissza, hogy hierarchikus a rendszer – szögezi le az egykori kampánycsapat tagja, hozzátéve: egy kormánylap főszerkesztőnek például nincs hatásköre, fogalma sincs mit kommunikáljon, ha nincs ott valaki, aki előre megírja ezt neki. Kérdésünkre, hogy ki lehet ez a „valaki”, azt mondja, szerinte még mindig Habony Árpád.
Tomanovicsra egyébként egy videója után figyelt fel a Fidesz stábja, amelyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt parodizálja. A férfi azt mondja, Soros Györgyről nem csinált volna hasonlót, hiszen róla ”nincsenek százával olyan videók, amikben gyökeresen az ellentétét állítja egy korábbi kijelentésének.” Tomanovics a fidesz.hu alkalmazásában állt, napi sajtótájékoztató anyagokat töltött fel. A 2010-es kormányváltás után a kormány.hu-n csinálta ugyanezt. Az akkori uniós választási kampányfilmet is az ő csapata készítette. Korábbi főnöke a ma már kormányszóvivőként tevékenykedő Hollik István volt, állítása szerint az ő személye is szerepet játszott abban, hogy "megutálja az egészet". A volt kommunikátor hiába mondott fel már 2011-ben, teljesen vállalhatatlan csak 2015-ben lett neki a kormánypárt, a Soros-kampány miatt. – Lecsökkent a kreatív potenciál és a színvonal is – tette hozzá. Felvetésünkre, hogy nem is kell a Fidesznek a kreativitás, a férfi azt mondja, tényleg nem. - Jó káderek kellenek, akik egyben katonák is - mondta.
A férfi most programozást tanul és a jövőben is ezzel szeretne foglalkozni, bár gyorsan hangsúlyozza, hogy nem feltétlenül Magyarországon. – A politikai csatározásokba már belefáradtam - tette hozzá.  A Fidesz kampánycsapatából való kiugrása után egyedül a Jobbik kereste meg, 2013-ban. Novák Előd írt neki egy e-mailt, hogy működjön közre a 2014-es kampányukban, de Tomanovics elhajtotta. – Egy autómosóból indultam, nekem ez valóra vált álom volt. Miután eljöttem elkezdődött egy lejtmenet az életemben, csúnyán pofára estem, nagyon meggondolom kinek, mit vállalok. A mai közéletben egyedül a kétfarkúak azok, akiknek szívesen dolgozok – magyarázza, hozzátéve: szomorú, hogy egy vicc párt ma a legkomolyabban vehető hazánkban. Tomanovics arra a kérdésünkre, hogy nem jutott-e eszébe olyan videót összerakni Orbán Viktorról, mint amivel Gyurcsány esetében „híres” lett, csak annyit mondott: van pár kisebb-nagyobb mértékben kidolgozott, készülő projektötlete. – Csak ma már kicsit nagyobb a zaj a közösségi médiában, mint 2006-ban, és nehezebb hasonló hatást elérni. A volt kampánycsapattag a “jó értelemben vett populizmus” nevet adta mostani koncepciójának: – Rengetegen vannak azok, akik se a bajszos szarozókhoz, sem a soros-bérencezőkhöz nem tudnak oda állni, sőt: merem állítani, ők az abszolút többség, nekik kell teljesen új irányt mutatni. Orbán Viktor zsenialitása is abban rejlik, hogy megérti az embereket, és nagyon jól játssza az “egy közülünk” szerepet, még ha hazugság is az egész. Ez az, amit el kell tanulni tőle, és jobban csinálni – hangsúlyozta.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 12:00

A Balaton felett zúghatnak a Red Bull Air Race gépei

Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:43

Fotó: Üveges Zsolt
Miután Tarlós István ajtót mutatott a futamnak, Keszthely alpolgármestere meghívta a rendezvényt. A Hungaroring biztosan megtartja a Red Bull Air Race-t, mert a kormánytól ezt az utasítást kapták.
Levélben fordult Nagy Bálint a Red Bull Air Race világbajnoki futamot szervező Hungaroring Sport Zrt. vezetéséhez, miután Budapest nemet mondott a verseny megrendezésére – írja a 24.hu.
A keszthelyi alpolgármester Facebook-bejegyzésben javasolta, hogy lehetséges helyszínként vizsgálják meg a Balaton nyugati medencéjét is (a posztot azóta valamiért eltávolították). Nagy korábbi indoklása szerint Keszthely, a sármelléki repülőtér, valamint Hévíz szállodakapacitása akár alkalmassá is teheti a területet a rendezvény megszervezéséhez.
Kedden jelentette be főpolgármester hivatala, hogy nem ad engedélyt a főváros az idei Red Bull Air Race rendezvényre. A közlemény szerint Tarlós István „a budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével” tájékoztatta az esemény szervezőit, hogy a Red Bull Air Race körülményeinek elégtelensége miatt a főváros „nem tudja az engedélyeket kiadni” a júliusra tervezett eseményre. Alternatívaként Tarlós a Duna-kanyart vagy „valamelyik nagyobb magyarországi tó környékét” javasolta.

Új helyszínt keresnek

Nem cél, hogy idén ne legyen Red Bull Air Race-futam Magyarországon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt. A rendezvényt szervező Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: eddig egyedül az dőlt el, hogy Budapesten 2019-ben nem lesz sportrepülőverseny. Ehhez Tarlós István főpolgármester ragaszkodik, ezt a döntését pedig a társaság tiszteletben tartja. Gyulai kiemelte, hogy ugyan volna rá lehetőség, de se a kormány, se a Hungaroring nem akarja felmondani a vonatkozó szerződést. „Mi azt a feladatot kaptuk a kabinettől – ez a szerdai kormányülésen is elhangzott –, hogy minden évben rendezzük meg az eseményt, és keressünk új helyszínt”- fogalmazott. A társaság  így már keresi az új helyszínt -  ez aprólékos munka, de tartanák az eredetileg tervezett július közepi dátumot.

Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 08:04

Hiába nagy a csönd: nem mondtak le a budapesti olimpiáról

Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:30

Fotó: Tóth Gergő
Senki sem beszél jelenleg a nyári ötkarikás pályázatról, de a gondolatot a magyar kormány nem vetette el végleg, ennek jele, hogy sorra épülnek a játékok rendezésére is alkalmas létesítmények.
Lassan két éve, 2017. február 22-én született meg a kormányzati döntés arról, hogy Budapest visszavonja jelentkezését a 2024-es nyári olimpia rendezésére. A kormányzati kommunikáció szerint a Momentum volt a hibás, amely megakadályozta a kandidálást, a valóság ezzel szemben az, hogy a pályázat benyújtását meg kell előznie egy népszavazásnak, és a kormány megijedt, hogy a főváros lakossága nem támogatja majd a jelentkezést. 
A téma azóta lekerült a napirendről, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke lapunknak elmondta, máshol is nyilatkozott erről, hogy nagyon örülne, ha a magyar főváros egyszer olimpiát rendezne, és nemcsak a pozíciójából adódóan, hanem sportrajongóként is maximálisan támogatná Budapest rendezési törekvéseit. 
Lapunk információi szerint a 2032-es kandidálásról még informális beszélgetések sem zajlanak (2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles lesz a nyári játékok házigazdája), mégis az látszik, hogy az olimpiarendezési szándék nem ment ki a fejekből. Egymásután épülnek ugyanis a fővárosban azok a létesítmények, melyek alkalmasak az olimpiai versenyek lebonyolítására is. Az egyetlen kakukktojás ebből a szempontból a Csepelre tervezett atlétikai stadion, amely a 2023-as budapesti világbajnokság helyszíne lesz. A vb-re 40 ezres aréna épül, a nyári játékok atlétikai versenyeit viszont minimum 60 ezres létesítményben kell rendezni. A többi sportberuházásról azonban nehéz elképzelni, hogy kizárólag egyetlen sportesemény miatt valósulna meg. 
A 2024-es olimpiai páyázati anyagban a Népliget Arénát és a Népliget Jégkorong Arénát tervezték a főváros kilencedik kerületébe. A két létesítmény összesen 60 milliárd forintba kerül, mindkettő felépül a jelentkezés visszavonása után is. Csak már nem azzal az indoklással, hogy olimpiára pályázik a főváros, hanem, mert az FTC kap az államtól egy Fradivárosnak nevezett sportkomplexumot. 
A Magyar Kézilabda Szövetség a 2022-es, Szlovákiával közös rendezésű férfi Európa-bajnokságra 22 ezer néző befogadására alkalmas sportcsarnokot épít Budapesten, ez a létesítmény is minden szempontból alkalmas lesz később az olimpia kézilabda-mérkőzéseinek (vagy a kosárlabdatorna találkozóinak) lebonyolítására. A jégkorongszövetség 5-6 ezer néző befogadására alkalmas jégcsarnokot építtet, ahol a játéktér lefedése után a küzdősportok olimpiai küzdelmeit lehet lebonyolítani. 
A Budapesti Teniszközpont felépítésére a magyar szövetség helyett a Vasast kérte fel az állam, ez a beruházás várhatóan 17,5 milliárd forintba kerül. A Művészetek Palotája mellé 4-5 ezer fős konferenciaközpontot tervez a kormány. Látszólag ennek nincs köze az olimpiai projekthez, de a 24.hu korábban arról írt, hogy sikeres kandidálás esetén ez lehetett volna a súlyemelő-versenyek színhelye. 
Ami elkerülhetetlen: a nyári játékokra jelentkező városoknak a pályázati anyagban fel kell tüntetniük a kandidálás támogatottságát a lakosság részéről. Népszavazás és a helyi lakosság támogatása nélkül nem lehet jelentkezni.  

Közös koreai rendezési szándék

Az esetleges 2032-es budapesti rendezési esélyeket jelentősen rontja, hogy Dél-Korea és Észak-Korea már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy jelentkezni kíván a tizenhárom év múlva esedékes nyári olimpia lebonyolítására. Ha ez valóban megtörténik, akkor Budapest esélyei nemcsak a két Korea történelmi jelentőségű kandidálása miatt csökkennének jelentősen: a NOB a földrészek között a rotációs elvet is figyelembe véve választja ki a rendezőket. Ha Párizs a rendező 2024-ben és Los Angeles 2028-ban, akkor 2032-ben ázsiai vagy ausztrál városnak vannak a legkomolyabb esélyei. Más kontinens csak akkor jöhet szóba, ha az előző kettőről nincs jelentkező. A 2032-es játékokra a kandidálást 2023-ban kell elkezdeni hivatalosan előkészíteni, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - ha addig nem változik a helyszínek kijelölésének gyakorlata - 2025-ben dönt a rendező kilétéről.

Témák
olimpia