Nemrég még pszichiátrián kezelték a párizsi gyújtogatás gyanúsítottját

Publikálás dátuma
2019.02.07. 16:47

Fotó: BENOÎT MOSER / BSPP - BRIGADE DE SAPEURS-POMPIERS DE PARIS / AFP
A nő körülbelül egy hete hagyta el az intézményt. Kihallgatása során „zavaros” válaszokat adott a kérdésekre.
Legalább 13 alkalommal volt mentális problémák miatt kórházi kezelésen az a nő, akit a keddi, párizsi gyújtogatással gyanúsítanak. A legutóbbi kezelése egy hete fejeződött be – közölte az AP hírügynökség tudósítása szerint a párizsi ügyészség. A nő utoljára csaknem két hetet töltött egy pszichiátriai intézményben. Büntetlen előéletű, de egyszer azért folytattak eljárást ellene, mert felgyújtott egy ruhát egy üzletben. A gyanú szerint a nő – aki szintén a házban lakott – ittasan felgyújtott egy közelben parkoló autót. Az ügyészség szerint a kihallgatása során azt állította, hogy nem ő áll a gyújtogatás hátterében, ám a kérdésekre „zavaros” válaszokat adott. A Párizs 16. kerületében található kilenc emeletes épületben kedd hajnalban keletkezett tűz. Az eset során tíz ember életét vesztette és sokan megsérültek. A lakók a tűz és a füst elől a közeli épületek tetejére menekültek. A helyszínre körülbelül 200 tűzoltót vezényeltek, a környező épületeket pedig elővigyázatosságból kiürítették.
Szerző

480 milliót fizetett egy házért az osztrák kormány - ott lakott a csecsemő Hitler

Publikálás dátuma
2019.02.07. 16:31

Fotó: AFP
Egy osztrák bíróság arra kötelezte az államot, hogy több mint egy millió euróval fizessen többet Hitler-gyakorlatilag kisajátított szülőházáért. ugyanis a kormány túl alacsony áron szerezte meg azt, írja a hvg.hu. A Braunau am Inn városában lévő épületért az állam 310 ezer eurót adott a tulajdonosnak, ám Gerlinede Pommer ragaszkodott az általa követelt másfél millió euróhoz. A Hitler-ház eredeti tulajdonosan a Pommer család volt, ám az épületet 1938-ban megvásárolta Hitler egyik embere, Martin Bormann. Az épület állami védelem alá került, s a Pommer család a második világháború után visszakapta a házat. Gerlinde Pommer 1977-ben örökölte meg a házat, s bár az osztrák állam – amely meg akarta akadályozni, hogy valamilyen Hitler-szentély jöjjön létre – több alkalommal is meg akarta venni az épületet, ám az örökös hajthatatlan maradt. A náci diktátor szülőházában hosszú ideig egy mozgássérülteket segítő szervezet működött, ám amikor a tulajdonos nem volt hajlandó renoválni az épületet a bérlő felmondta a szerződést.
Szerző
Frissítve: 2019.02.07. 16:35

May alkudozni megy Brüsszelbe

BRRXIT A londoni parlament múlt heti döntésének szellemében a brit kormányfő csütörtökön Jean-Claude Junckerrel, az EB elnökével és Donald Tuskkal, az Európa Tanács elnökével tárgyal Brüsszelben. A Downing Street 10.-nek nincs kétsége afelől, hogy a megbeszélések nehezek lesznek. Az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai valóságban létező határ elkerülését célzó intézkedések megváltoztatásának a megállapodás érdemi részébe kell bekerülnie, nem elég, ha a politikai nyilatkozat tartalmazza az ún. alternatív intézkedéseket, amelyek konkrét tartalma még nem ismert. Theresa May kormányfő átadja az alsóház hangzatosabb “üzeneteit” is. A képviselők félreérthetetlenné tették, hogy sem a “kemény” határ visszaállítása, sem az Európai Unió rendezetlen elhagyása, a “no deal” nem elfogadható számukra. Az EU vezetésének eddigi elutasító nyilatkozatai ellenére a kormányfő bízik abban, hogy olyan garanciákat kap, melyeknek köszönhetően minél hamarabb - remények szerint február 13-án –, ismét belevághat a kivonulási megállapodásról szóló “érdemi szavazásba”. R.Hahn Veronika London 
Témák
Brexit