Palkovics a kutatóhálózatot is elveheti az MTA-tól

Publikálás dátuma
2019.02.07 17:54

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője állítólag egy közvetítő révén üzent a Magyar Tudományos Akadémiának.
168 Óra információi szerint még májusban drasztikusan átszervezi Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap azt írja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén egy közvetítő révén üzent az MTA-nak, hogy elkötelezett az átalakítást illetően, az MTA kutatóhálózatát pedig kiszervezik az MTA alól. A lap szerint múlt hétvégén a Professzorok Batthyány Köre delegációja járt a miniszternél, és a megbeszélés után Palkovics László a küldöttség egy tagját telefonon felhívta, majd hosszasan ecsetelte neki, hogy mennyire elhivatott az MTA átalakítása mellett, aki továbbította az üzenetet az akadémiának. A 168 Óra úgy tudja,
a tervek szerint létrehoznak egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana, ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet.
A cikk szerint a humán intézetek egyben tartása nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont megy valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják, az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek – teszik hozzá. Információik szerint az Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként állítólag felmerült Hatos Pál és Prőhle Gergely neve is. Egy kutató a lapnak azt mondta: nem tudnak arról, hogy a hétvégi telefonhívásai előtt a miniszter mit mondott, de a telefonban teljesen kendőzetlenül adta elő, hogy ez lesz. Egy kutató szerint az is elhangzott: Palkovics László tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója, úgy fogalmazott, tudja, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, főleg a Humán Tudományok Kutatóházában. A lap hozzáteszi: azt, hogy a létrehozandó intézetet az MTA mennyire finanszírozza, nem tudni, de ennek az intézetnek a szenátusában kapna valamennyi beleszólást az MTA a minisztériumok és a kormányzat mellett. Lesz olyan, amit egyértelműen beszántanak, de azt nem említette, hogy mi. Azt viszont közölte, hogy semmilyen terv nincs a humán tudományok egyben tartására. A telefonbeszélgetésben állítólag az is elhangzott, hogy ha esetleg nem pályáznak a témakiírásokra a kutatóközpontok, akkor a teljes akadémiai törvényt átírják, nem csak a finanszírozási fejezetet. Egy munkatárs azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy végveszélyben látják az állásaikat, nagy a pánik köztük, aki teheti, megy külföldre. Az MTA-t köztestületté alakítják, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont meghagynak neki, de teljesen leválasztják róla a kutatóhálózatot.

Fákat tördel, tetőket bont az erős szél Borsodban

Publikálás dátuma
2019.02.22 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szélrohamok miatt helyenként a közlekedés és az áramszolgáltatás is leállt
Károkat okoz az erős szél Magyarország északkeleti részén, főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, az erős szél elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondot, de a szokásosnál több ilyen riasztás érkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből is. 
Tiszaújváros és Sajószöged között a 35-ös főúton és Miskolcon a Kisfaludy Károly utcában kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Sárospatakon, a Petőfi Sándor utcában és Debrecenben, a Mezőgazdász utcában elektromos vezetékre esett egy-egy letört faág - tájékoztatott a helyettes szóvivő.  Tiszavasváriban, a Petőfi utcában egy faoszlop dőlt a villanyvezetékre, Vásárosnaményban, a Beregszászi úton pedig a fürdő tetejét bontotta meg a szél.

Ismét meghosszabbítanák a bevándorlási válsághelyzetet

Publikálás dátuma
2019.02.22 13:27
Brüsszel sem akarja átvenni a magyar határ védelmét. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő héten foglalkozik az üggyel.
Jövő csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról” – vette észre az Index. Először 2015 őszén hirdettek ki a válsághelyzetet, és 2016-ban már az ország egész területére érvényesen döntöttek az intézkedésről. Legutóbb tavaly szeptemberben, további fél évvel hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet, ez márciusban járna le.