Előfizetés

Palkovics a kutatóhálózatot is elveheti az MTA-tól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 17:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője állítólag egy közvetítő révén üzent a Magyar Tudományos Akadémiának.
168 Óra információi szerint még májusban drasztikusan átszervezi Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap azt írja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén egy közvetítő révén üzent az MTA-nak, hogy elkötelezett az átalakítást illetően, az MTA kutatóhálózatát pedig kiszervezik az MTA alól. A lap szerint múlt hétvégén a Professzorok Batthyány Köre delegációja járt a miniszternél, és a megbeszélés után Palkovics László a küldöttség egy tagját telefonon felhívta, majd hosszasan ecsetelte neki, hogy mennyire elhivatott az MTA átalakítása mellett, aki továbbította az üzenetet az akadémiának. A 168 Óra úgy tudja,
a tervek szerint létrehoznak egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana, ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet.

A cikk szerint a humán intézetek egyben tartása nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont megy valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják, az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek – teszik hozzá. Információik szerint az Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként állítólag felmerült Hatos Pál és Prőhle Gergely neve is. Egy kutató a lapnak azt mondta: nem tudnak arról, hogy a hétvégi telefonhívásai előtt a miniszter mit mondott, de a telefonban teljesen kendőzetlenül adta elő, hogy ez lesz. Egy kutató szerint az is elhangzott: Palkovics László tisztában van azzal, hogy elindult a kutatók között a szervezkedés, de ő ettől nem fog meginogni, erős a pozíciója, úgy fogalmazott, tudja, hogy „sorosista elemek” vannak az MTA-n, főleg a Humán Tudományok Kutatóházában. A lap hozzáteszi: azt, hogy a létrehozandó intézetet az MTA mennyire finanszírozza, nem tudni, de ennek az intézetnek a szenátusában kapna valamennyi beleszólást az MTA a minisztériumok és a kormányzat mellett. Lesz olyan, amit egyértelműen beszántanak, de azt nem említette, hogy mi. Azt viszont közölte, hogy semmilyen terv nincs a humán tudományok egyben tartására. A telefonbeszélgetésben állítólag az is elhangzott, hogy ha esetleg nem pályáznak a témakiírásokra a kutatóközpontok, akkor a teljes akadémiai törvényt átírják, nem csak a finanszírozási fejezetet. Egy munkatárs azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy végveszélyben látják az állásaikat, nagy a pánik köztük, aki teheti, megy külföldre. Az MTA-t köztestületté alakítják, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont meghagynak neki, de teljesen leválasztják róla a kutatóhálózatot.

Csaknem negyedmilliárd forintba került tavaly a ferihegyi exkluzív kormányváró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 16:27
Képünk illusztráció
Fotó: Catarina Belova / Shutterstock
Orbán Viktor 70-szer, Szijjártó Péter 89-szer használta 2018-ban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő, közpénzből bérelt és üzemeltetett különleges "társalgót".
Az államnak 2018-ban összesen 242 983 498 forint költsége keletkezett a kormányváró használata kapcsán, ebből 119 millió volt a bérleti díj, 124 millió forint az üzemeltetés - tudta meg a hvg.hu a Külügyminisztériumtól. A kormányváró a ferihegyi repülőtéren található, közpénzből bérelt és üzemeltetett exkluzív protokoll "lounge", ahol a magas rangú állami vezetők, illetve magas rangú külföldi vendégek kíséreteikkel együtt, extra szolgáltatásokat élvezve, eltölthetik a járatuk indulásáig tartó időt.

A portál leszögezi, nem a kormányváró léte a probléma, hiszen az egyfajta követelmény is a nemzetközi diplomáciában, és szinte minden országban létezik hasonló, hanem, hogy a kormány magától nem hozta nyilvánosságra a szerződéseket, se azt, hogy mennyibe kerül mindez az adófizetőknek. A hvg.hu adatigénylése során például az is megtörtént, hogy
a külügyi tárca első körben úgy küldte el a bérleti és üzemeltetési szerződések másolatait, hogy azokról a mellékletek "valahogy" lemaradtak.

A jól felszerelt váró legnagyobb használója - külügyminiszter létére nem meglepő módon - Szijjártó Péter volt a tavalyi évben, aki 89-szer vette igénybe a szolgáltatást. Mindezt jellemzően 5-10 fős kísérettel (de akadt 36 fős delegációja is), ami összesen 6,3 millió forintba került az adófizetőknek. Nem sokkal maradt el tőle a miniszterelnök sem: Orbán Viktor 70-szer fordult meg a lounge-ban, többnyire 10-20 fős kísérettel, ami összesen 5,5 milliót emésztett fel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Áder János áll: nála elsősorban a nagy kíséretek dobták meg a cechet, amely végül 2,7 millió forinton állt meg.

Ami a minisztériumi bontást illeti, a legnagyobb költsége 2018-ban - megint csak a papírforma szerint - a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak volt (nagyjából 60 millió forint), ezt az adatok szerint az Országgyűlés Hivatala, az Agrárminisztérium és a Honvédelmi tárca követte.


Életveszélyes, amit az ügyészség csinál a képviselőkkel - akiknek csak a büntetése biztos

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:21

Fotó: Vajda József / N épszava
A parlament fideszes többsége dönti el, hogy miképp fenyítik meg az ellenzéket.
Nem született konszenzus az ellenzéki frakciók képviselőinek megregulázásának mikéntjéről házbizottság csütörtöki ülésén. Mint megírtuk, Kövér László házelnök - aki egyébként távol tartotta magát az üléstől -, a napokban előterjesztette, hogy a december 12-ei parlamenti napon a rabszolgatörvényt elfogadását megakadályozni próbáló 38 ellenzéki képviselőt egyhavi bére elvonásával fenyítsék.    Vadai Ágnes, a DK frakció-vezetőhelyettese szerint elfogadhatatlan és törvénytelen Kövér indítványa, amelyről végül az Országgyűlés kétharmados fideszes többsége dönt. - Kövér pontosan tudja, hogy strasbourgi bírósághoz fogunk fordulni. Itt minden hasonló pert elbukott a magyar állam, tehát a politikához semmilyen kapcsolatban nem lévő házelnöki döntések költségvetési többletet okoznak – hangsúlyozta a politikus. Brenner Koloman (civilben magyarországi német nyelvész), a Jobbik frakció részéből úgy vélte, az intézkedésnek egy célja van: megfélemlíteni az ellenzéket. - Minden további lépést egyeztetünk a többi ellenzéki párttal, soha nem adjuk fel a harcot – mondta. Harangozó Tamás, a szocialisták frakció-vezetőhelyettese szerint nevetséges és hiteltelen minden, az ellenzéket sújtó szankció attól a Fidesztől, amelyik kordont bontott, és négy éven át maradt távol a parlamenti ülésektől. Harangozó meglátása szerint egy hatalommániás ember (lásd: a házelnök) szánalmas vergődését láthatja mindenki. Az MSZP-s politikus a házbizottság második napirendjéről is beszélt. - Életveszélyes, amit a Fidesz jelenleg pártpolitikai okokból csinál. Ugyanis a magyar ügyészség asszisztál ahhoz, hogy hivatalos személy minőségét bármikor, bárki megkérdőjelezheti – utalt Harangozó a tavaly decemberi MTVA székházánál történtekre. Ha ez az új jogértelmezés – folytatta Harangozó –, akkor ehhez fogják tartani magukat a magyar állampolgárok.