Választási veszteségekre készül a Fidesz háttérstábja

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:34

Fotó: Vajda József
A vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülésre számítanak a Fidesz kampánytanácsadói az önkormányzati választások után. A bevándorlás témáját topon tartanák, a Jobbik és baloldal összefogását pedig minden eszközzel szeretnék hatástalanítani.
A kormánypártban dolgozó kommunikációs és politikai tanácsadók úgy gondolják, hogy az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülni fog a Fidesz - írja az Index több, névtelenséget kérő szakértő véleményét idézve. A nyilatkozók szerint a helyzet ettől nem fog gyökeresen megváltozni, mert a fő téma a bevándorlás marad, az ellenzéki vezetők pedig nem tudnak újat mondani. De ha az ellenzéki pártok 2022-ben is a mostani mintákat követik, akkor a fideszesek szerint érdekes lehet a helyzet. 

Sok kicsi ellenfél kell

A portál kitért rá, hogy az ellenzéki pártok összehangolt mozgása – ami egyébként választói igény is volt - nem kedvez a Fidesznek, mivel megbontja a NER alapjául szolgáló centrális erőteret, amely a kormánypártokon kívüli politikai szereplők megosztottságán is alapszik. . 

A Fidesznek ugyanis az a jó, ha nem egy, hanem több kisebb, egymással is versengő ellenfele van

A fideszes kampánystáb tehát ezt a technikai együttműködést próbálja gyengíteni vagy legalábbis hitelteleníteni: Orbánék nyilvános megszólalásai elsősorban a baloldal lelkiismeretére igyekeztek hatni, mondván, „nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként", míg a fideszes média nagy erővel dolgozik azon, hogy a Jobbik szélsőséges arcának napirenden tartásával elidegenítse a baloldali választókat ettől a szövetségtől. 

Nem teljesen mindegy a mostani helyzet, mert bizonyos erőpozíciókat el tudnak foglalni Budapesten és a megyei jogú városokban

– mondta az ellenzéki lehetőségekről a Fidesz parlamenti frakciója mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő tanácsadó a portálnak. Szerinte az önkormányzati választásokon ez is csak arra lehet elég, hogy az eddigiek mellé két-három fontosabb bástyát szerezzen meg az ellenzék, de ettől még alapvetően nem fog változni a helyzet. A Republikon Intézet lapunk által is idézett elemzése szerint 23-ból hat megyei jogú városban lehet kifejezetten esélye az ellenzéknek – ezeken az országos listán elért 47 százalékhoz képest 40 százalék alatt kapott a Fidesz áprilisban –, és korábbi tíz billegő városban lehet verhető a kormánypárt.

A jogállam gyenge hívószó?

Az önkormányzati választáson elérhető sikerek ellenére hosszútávon egyelőre nem tartják veszélyesnek a Fideszben a szorosabb ellenzéki együttműködést. „Nem tartjuk veszélyesnek, mert a kormányzati teljesítmény jó, van mire építkezni, a fő téma pedig továbbra is a bevándorlási vita, amelyben a nemzeti szempontok ütköznek a külső erőknek megfelelni akarással, most éppen a Brüsszelből érkező nyomással. Ez nagyon elválasztja a két tábort, a szavazók többsége pedig mellettünk áll" – mondta a párt egyik vezetője, aki szerint a Fidesz erőssége az ellenzék gyengeségének is köszönhető.

"Az Orbán-fóbián és a hatalom akarásán kívül nincs érdemi mondanivalójuk. Nem tudnék olyan jól érthető ügyet mondani, amiben kristálytisztán beszélnek"- jelentette ki.

Jól jönne a kritika, csak épp magasról tesznek rá

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki egység a jogállami normákhoz való visszatérés körül formálódik, a pártvezető azt mondta, hogy „ezek a kérdések kiemelten szerepeltek két választási kampányban is", mégis a Fidesz győzött. Arról, hogy a Sneider szkinhedmúltját már 2010-ben is megtárgyalta a sajtó, azt felelte: „alapszabály a politikában, hogy mindenkinek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget", és különben sem csak régi történeteket ásnak elő, „van még muníció a Jobbikkal szemben". Az egyik oldalról torpedózás, a másikról meg csak a helyzet bemutatása. Rövid középtávú politikai érdek, hogy a baloldal és a Jobbik ne fogjon össze– mondta a Fidesz reakcióját firtató kérdésre a frakció tanácsadója, majd megjegyezte: „a mi közösségünknek is nagyon jól jönne a kívülről támaszkodó kritika, az értelmes politikai verseny pedig egész Magyarországnak". Tegyük hozzá, az Index cikkétől függetlenül: kívülről érkező kritikát bőven kap az orbáni rendszer -  legyen szó a CEU elüldözéséről, a jogállami intézményrendszer kiüresítéséről, a NER-közeli korrupciós ügyekről vagy az államilag finanszírozott gyűlöletkampányról - de ezek egyike sem ér célba. Az értelmes politikai verseny pedig ott ér véget, amikor az ellenzéki képviselők törvényjavaslatait módszeresen lesöprik az asztalról: Napi.hu szerint 2017-ben az Országgyűlés egyetlen, tisztán ellenzéki javaslatot sem fogadott el, tavaly pedig rendkívüli bizottsági ülésen akadályozták meg, hogy a parlamenti ellenzék 3000 módosító javaslattal szabotálja a túlóratörvény elfogadását.
Szerző

A TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik Budapesten az amerikai külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:20
Mike Pompeo
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság megerősítette: meghívták szervezetüket arra a jövő hétfői megbeszélésre, amelyen a Budapestre látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter civilekkel találkozik.
A hírt a 444.hu közölte azzal a kommentárral, hogy mindez erős üzenet a civil szervezetek ellen évek óta hadjáratot folytató magyar kormánynak. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a Fidesz a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot is Soros-féle szervezetnek tartja. Mint azt lapunk is megírta, Mike Pompeo jövő hétfőn érkezik Budapestre. Találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügy-, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. A hírblog cikke szerint ezen túl civil vezetőkkel is találkozni fog. A lapnak a Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői megerősítették, hogy az amerikaiak őket is meghívták erre a találkozóra.
A külügyminiszteri vizit egyébként azért lesz pikáns, mert az amerikaiaknak nem tetszik Orbán Viktor néhány, a közelmúltban tett nyilatkozata. A kormányfő többek között arról beszélt, szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 10:28

Mikor történt a halálos következményű baleset?

Publikálás dátuma
2019.02.08. 09:54

Fotó: Shutterstock
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség K. G.-t, mivel a férfi a nyomozóhatóság véleménye szerint nem megfelelően látta el egyik betegét.
A Pécsi Járásbíróságon csütörtökön elkezdett büntetőper vádlottja 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas klinikájának sürgősségi osztályán dolgozott. Március 26-án egy 91 esztendős pécsudvardi férfit szállított be a mentő: otthonában elesett, és háziorvosa combnyaktörés gyanújával küldte Pécsre. A mentősök diagnózisa is ugyanaz volt, a sürgősségi osztályon szolgáló K. G. viszont nem vizsgálta, hogy történt-e törés csípőtájon. Az orvos hazaküldte a beteget, akit két nappal később kómás állapotban hoztak vissza. Akkor már megállapították, hogy combnyaktörése van, hozzáfogtak annak kezeléséhez, ám a beteg március 3-án tüdőgyulladásban meghalt. A vádiratban az áll, hogy a törés diagnózisának elmaradása, a kezelés késedelme szerepet játszott az idős ember halálában. A per első napján a bíró elmondta, ha K. G. elismeri a terhére rótt vádat, akkor tárgyalás nélkül hozzák meg az ítéletet, és az orvosnak esélye van arra, hogy pénzbírsággal zárul az eljárás. Ám ha tárgyalás eredményeképp dönt a bíróság, akkor a vádlottat – bűnössége esetén – 1-5 éves szabadságvesztés fenyegeti. Az orvos nem ismerte el felelősségét, így a per elkerülhetetlenné vált. A bíróságon K. G. nem tett vallomást, ezért felolvasták korábbi vallomásait. Az orvos a vizsgálat során azt állította, hogy a beutaló papírra nem írták rá a combnyaktörés gyanúját, így a beteg szavaira építette a saját diagnózisát. Az idős férfi a bal térdét fájlalta, és nem panaszkodott csípőtáji fájdalomra. Így csak a térdét röntgenezték meg, amelyen nem találtak elváltozást. A beteg nem várta meg a mentőt, taxival ment haza. K. G. úgy gondolja, a következő két napban érhette valamilyen trauma pécsudvardi férfi csontjait. A tárgyalást elnapolták, a bíróság döntését a későbbiekben meghallgatott szakértők véleménye meghatározóan befolyásolhatja majd. Kérdés, hogy a dokumentumok alapján megállapítható-e a végzetes törés időpontja. 
Szerző