Előfizetés

Tovább háborúzik Handó Tünde

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.02.11. 06:00
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Fotó: Népszava/Vajda József
Folytatja a csatározást Handó Tünde az Országos Bírói Tanáccsal (OBT). Most éppen a tanács tagjainak pártatlan bíráskodását vonta kétségbe.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy belső üzenetben többek között azt írta: reméli, hogy az OBT tagjai ítélkezésük során bírói kötelezettségüknek megfelelően függetlenül és pártatlanul járnak el. Nem pedig úgy, mint amikor OBT-tagként tevékenykednek, mert ilyenkor Handó szerint valótlanságokat állítanak, sőt még a sajtóval is összejátszanak. (Erről írt a hvg.hu is pénteken.) Handónak ugyanakkor semmi köze a bírák szakmai – azaz bíráskodási, ítélkezési – munkájához, a törvény szerint az OBH-elnökeként a bírósági igazgatás irányítása a dolga, szigorúan elválasztva az ítélkezéstől. Az OBH elnöke eddig az OBT-t és tagjait "csak" mint a tanács tagjait támadta, most először szakmai munkájukat. Tavaly augusztusban egy másik kiszivárgott Handó-levélből kiderült, az OBH-elnök arra kérte az általa kinevezett bírósági vezetőket, az ítélőtáblai és törvényszéki elnököket, hogy legalább három törvénytelenséget találjanak az OBT működésében. Vagyis nem először megy neki az OBT-nek.  Handó azután üzent most, hogy az OBT szerdai ülésén megtárgyalta és nyilvánosságra hozta az OBH-elnök pályázatelbírálási gyakorlatát és az OBT felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését vizsgáló bizottság jelentését. Eszerint Handó több esetben nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek, s figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket is. Az OBH-elnök február 22-ig kapott haladékot az OBT-től, hogy megtegye észrevételeit. Az OBT Alaptörvényben rögzített feladata az OBH-elnök ellenőrzése. Handó azonban tavaly tavasz óta, amikor elkészült a bírói tanács előző, igen kritikus jelentése munkájáról, illegitimnek és nem-létezőnek tartja az OBT-t, azon kötelezettségeit, amelyek a tanács felé fennállnak, nem teljesíti. Így például nincs idei elfogadott költségvetése az OBT-nek, amely a múlt héten a Velencei Bizottság delegációját is méltatlan körülmények között volt kénytelen fogadni.

Palkovics és az MTA ügyébe a Professzorok Batthyány Köre is beleszólt: közös alapítvány létrehozását javasolják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.10. 21:13
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az innovációs miniszter modellje bizonytalanságot szül, hangsúlyozzák.
Javaslatot tett az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőinek a Professzorok Batthyány Körének elnöksége az akadémiai intézetek átalakításának egy lehetséges módjáról. Mint közleményükben írják:
reményeik szerint a német Max Planck Társaságéhoz hasonló szervezeti megoldás mindkét fél számára tárgyalási alapot képez.

A javaslatot egy honlapukon közzétett levélben fejtik ki részletesebben. Ott azt írják, a kör tagjait – másokkal együtt –"nyugtalanítja", hogy a magyar kutatási fejlesztési és innovációs rendszer újjászervezése során, az MTA kutatóhálózat működési modelljének átalakításával kapcsolatos tárgyalások "akadoznak és az emiatt elmérgesedő hangulatban a megoldás késedelmet szenved". Külföldi sikeres gyakorlatokból merítettek ötletet, és a bevált brit és német modellt javasolták az érintetteknek:
az MTA és az ITM közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését egyúttal biztosítva a kellő tudományos autonómiát.

"Az új struktúrát paritásos elven javasoljuk létrehozni, ahol az irányító-felügyelő testületbe a Kormány, míg a szakmai-tudományos testületbe az Akadémia delegálná a tagok többségét" - írják. Szerintük egy, az állammal kötendő, a jelenleginél magasabb szintű finanszírozási szerződés teremthetné meg a működés további alapját.
"A pusztán projekt alapú működés bizonytalanságot szül a kutatói körben és feleslegesen nehezíti a működtetést"

- jelentik még ki, ellentmondva Palkovics László innovációs miniszter elképzeléseinek. Hozzáteszik, az évtizedes távlatban tervezhető életpályamodell nélkül a kutatói pálya vonzerejének vészes csökkenése várható. Véleményük szerint kiváló kutatás nem képzelhető el alapfinanszírozás nélkül, írják még. Arra is felhívják a figyelmet:
a legutóbb kihirdetett Tématerületi Kiválósági Programban a lehetséges pályázók egyenlőtlen eséllyel szerepelnek.

Az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság által megkezdett szerkezeti átvilágítási vizsgálatot a profiltisztítás biztató lépésének tekintik, olvasható a levélben. Úgy érvelnek még, szerintük a meghatározó kutatási infrastruktúrával és letisztult kutatási profillal rendelkező intézetek működtetése hatékonyabb lehet egy erre a célra létrehozott kutatóhálózati szervezetben. Azt látnák jónak továbbá, ha bizonyos esetben lehetséges lenne egy-egy intézet befogadása a megfelelő felsőoktatási egységben is.

Több hektáron ég az aljnövényzet a Baranya megyei Zalátán

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.10. 19:53
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Zaláta külső részén két nagyobb területen ég az aljnövényzet - közölte vasárnap este a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.
közlemény szerint az egyik oldalon mintegy tízhektárnyi területen már leégett a növényzet, míg a másik oldalon három hektáron ég a cserjés. A tűzoltók megkezdték az oltást és a lángok körülhatárolását.