Tűz volt a Flamengo edzőközpontjában, tíz ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.02.08. 15:36

Fotó: THIAGO RIBEIRO / AGIF / AFP
Hat fiatal focista is életét vesztette. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.
Tíz ember, köztük hat fiatal focista életét vesztette a Flamengo futballcsapat edzőközpontjában pénteken keletkezett tűzben, Rio de Janeiróban. A tűzeset során három tizenéves megsérült – írja a BBC. A legfrissebb jelentések szerint a lángok helyi idő szerint hajnali 5 óra körül csaphattak fel, és reggel fél 8-ig tartott, míg elfojtották a tüzet. A halálos áldozatok közül még senkit sem azonosítottak. Az edzőközpont érintett részét a klub ifi- és tartalékcsapatai használják, az épületben főleg 14 és 16 év közötti játékosok tartózkodtak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A térséget korábban viharok és heves esőzések sújtották.
FOTÓ: CARL DE SOUZA / AFP
Szerző

Brexit: gazdaságmentő programon dolgozhat a brit kormány

Publikálás dátuma
2019.02.08. 15:06

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A Financial Times szerint egy „titkos csoport” készül a megállapodás nélküli kilépés esetére.
A brit gazdaság „újraindítására” készít terveket a brit kormányon belül egy „titkos csoport” arra az esetre, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül szűnne meg – írta a pénteki Financial Times. Az MTI összefoglalója szerint a londoni gazdasági napilap forrásai arról számoltak be: a program kiemelt jellegét mutatja, hogy a tervezési munkákat Sir Mark Sedwill, a brit kormány munkáját segítő köztisztviselői kar, a Civil Service vezetője – e minőségében a legmagasabb rangú brit közigazgatási tisztviselő – irányítja. Sedwill egyben Theresa May miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is. A Financial Times értesülései szerint a zárt ajtók mögött dolgozó munkacsoportban jelen vannak a pénzügyminisztérium, az üzleti ügyek minisztériuma, a külkereskedelmi minisztérium és a Bank of England – a brit jegybank – magas beosztású szakértői is. A lap által idézett kormányzati források egyike szerint a munkacsoport „gyakorlatilag ítéletnapi listát készít” arról, hogy milyen intézkedéseket kell tenni, ha a megállapodás nélküli Brexit következményeként a brit gazdaság „összeroskadna”. Az előkészületi program a Financial Times forrásai szerint mindenekelőtt a megállapodás nélküli kilépés potenciális hatásainak leginkább kitett szektorokra, köztük a mezőgazdaságra, az autóiparra és a gyógyszeriparra összpontosít.

Kiadták a „vörös riasztást” az autóiparban

A brit üzleti vállalakozások és szakmai szervezetek az utóbbi időszakban mind erőteljesebben megfogalmazott nyilatkozatokban hívják fel a brit kormány figyelmét a megállapodás nélküli Brexit súlyos kockázataira, illetve a kilépési folyamatot övező bizonytalanság máris érezhető üzleti következményeire. A brit autógyártók és -kereskedők szövetségének (SMMT) minap ismertetett éves beszámolója szerint tavaly ötévi mélypontra zuhant a Nagy-Britanniában gyártott személyautók száma, a brit autóipari beruházások értéke pedig csaknem a felével esett vissza, egyértelműen a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanság miatt. A szervezet adatai szerint 2018-ban nem egészen 1,52 millió autót gyártottak Nagy-Britanniában, 9,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, az új autóipari beruházások értéke pedig 588,6 millió font (212 milliárd forint) volt, 46,5 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója a beszámolóhoz fűzött kommentárjában úgy fogalmazott: a brit autóiparban immár „vörös riasztás” van érvényben, mivel kevesebb mint két hónappal a kilépés március végi időpontja előtt egyre nagyobb a kockázata a rendezetlen, megállapodás nélküli Brexitnek, amely „helyrehozhatatlan pusztítást” okozna a brit autóipar jelenleg akadálytalanul működő külkereskedelmi láncolatainak szétszakításával. Tom Enders, a legnagyobb európai repülőgépgyártó konzorcium, az Airbus vezérigazgatója a múlt héten alig burkoltan megkérdőjelezte a cég jövőbeni nagy-britanniai jelenlétét, kijelentve: tévedés az a Brexit-pártiak által hangoztatott „őrültség”, hogy az Airbus úgysem tud kivonulni a brit gazdaságból, mert hatalmas üzemei vannak ott. Enders szerint sok más olyan ország van, amely „boldogan gyártana” például szárnyakat az Airbus repülőgépekhez. Az Airbus a walesi Broughtonban, legnagyobb brit üzemében gyártja összes modelljének szárnyait. A cég közvetlenül 14 ezer, közvetve további 110 ezer alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában.
A westminsteri parlament alsóháza múlt héten megszavazta, hogy May az Egyesült Királyság tartományai között különbséget tevő „backstop” helyett „alternatív rendezési tervet” dolgozzon ki az EU-val. Később Simon Coveney, ír miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a Sunday Times hasábjain úgy fogalmazott, hogy „nincs megvitatható, hiteles alternatív rendezési terv” és a kormányfő az egész ír békefolyamatot kockára teszi, amikor eltávolodik a kidolgozott koncepciótól. Csütörtökön, brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nehézségek ellenére a tárgyalások folytatásáról állapodott meg annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása. A tárgyalást követően kiadott közös közleményben arról számoltak be, hogy a két fél tárgyalódelegációi tovább fognak egyeztetni, hogy olyan megoldást találjanak, amely a lehető legszélesebb támogatottságot nyerheti el a londoni parlamentben, ugyanakkor tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett irányelveket. Február vége előtt pedig újabb találkozóra kerül majd sor Theresa May és Jean-Claude Juncker között, hogy értékeljék az előrelépést.
Szerző

CDU-elnök: a gazdaságpolitikája tartja a Fideszt a Néppártban

Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:17
Kramp-Karrenbauer és Merkel, a CDU új és korábbi vezetői
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP
Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a párbeszéd lehetősége is elveszne a Fidesszel, ha kirúgnák a pártcsaládból. Ám ami ténylegesen összeköti őket, az a gazdaság.
Amíg a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, addig van esély párbeszédre Orbán Viktor kormányfő aggályos intézkedéseivel kapcsolatban - mentegetőzött a tétlenségért egy pénteki lapinterjúban Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke.  "Akármilyen nehéz is", a párt kizárásával a párbeszéd lehetősége is megszűnne - mondta a pártelnök a Politiconak adott interjúban. Szerinte a Fidesz tagsága "nagyon bonyolult helyzetet jelent az EPP számára". Ezt úgy indokolta: 
"Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötnek bennünket - például a szociális piacgazdasági, gazdaságpolitikai elképzelések".

A nézeteltérések nem a gazdaság, hanem például a jogállamiság és az akadémiai függetlenség terén mutatkoznak meg. Ezek miatt "az Európai Unió véleményem szerint helyesen indította el a megfelelő eljárásokat" - fogalmazott Kramp-Karrenbauer a 7. cikkely szerinti eljárásra utalva. Azt nem részletezte a CDU-elnök, hogy a szociális piacgazdaság "szociális" elemeit hol látja a Fidesz gazdaságpolitikájában. Az viszont tény, hogy az adófizetők rengeteg milliárd forintjával támogatja az Orbán-kormány az ország iránt érdeklődő nagyvállalatokat: tavaly például a Debrecenben épülő BMW-gyár fejlesztésére 135 milliárdos támogatást hagytak jóvá, és a német autógyártók igényeit hivatott kielégíteni a rabszolgatörvény is Szijjártó Péter egy nyilatkozata szerint.
Kramp-Karrenbauer kifejezetten egyértelművé tette, hogy erősen a gazdasági érdekek mentén gondolkozik Európáról. Az interjúban kitért a kínai terjeszkedés problémájára is, és elismételte a berlini álláspontot, mi szerint a Siemens-Alstom egyesülés uniós elgáncsolása hiba volt. Szerinte változtatni kellene az EU belső piaci versenyszabályain, melyeket jelen formájukban sértett volna a két nagyvállalat egyesülése; a belső piaci egyensúlynál ugyanis fontosabb, hogy Kína törekvéseinek ellenében működhetett volna a létrejövő óriás.
A közelgő európai parlamenti választásokról szólva kijelentette Kramp-Karrenbauer , a "konstruktív európai erőknek" meg kell szerezniük a többséget. Ide az EPP mellett a liberális, a szociáldemokrata és esetleg a zöld frakciót sorolta, illetve Emmanuel Macron francia államfő pártját, kizárva a populista képviselőcsoportokat. Annegret Kramp-Karrenbauert tavaly decemberben választották pártelnökké, 18 év után váltotta Angela Merkel kancellárt az EPP legnagyobb tagpártjának számító CDU élén.
Frissítve: 2019.02.08. 15:02