Előfizetés

Visszaszólt Handó az őt kritizáló OBT-nek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:55

Fotó: Vajda József
Már első mondatában törvénytelen működéssel vádolta meg az Országos Bírói Tanácsot, és levelét azzal zárta: reméli, hogy független és pártatlan munkát végeznek.
Személyeskedő hangvételű, minden bíróhoz eljuttatott írásban vágott vissza Handó Tünde az ő tevékenységét kritizáló Országos Bírói Tanácsnak (OBT) – írja a hvg.hu. A cikk szerint – miután néhány kérdést és egy szokatlanul kemény figyelmeztetést kapott szerdán az OBT-től – az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke postafordultával válaszolt is. Mint a portál felidézi, a Handó Tündének feltett kérdések a következők voltak: – Hogyan nevezhették ki negyedszer is Zsurzsa Józsefet a Hódmezővásárhelyi Járásbírósági elnökké, úgy, hogy ehhez az OBT nem járult hozzá? – Miért vonta el az OBT, amúgy kétharmados törvényben biztosított jogszabály-véleményezési jogát? – Miért akadályozza az OBT-t törvényi feladatai elvégzésében?    Ezekre a látszólag könnyű kérdésekre nem kapott választ Handó Tündétől az OBTm erre a tanács a következő üzenetet küldte a hivatal elnökének: „a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.
Handó Tünde erre a figyelmeztetésre minden eddiginél személyeskedőbb hangvételű elektronikus körlevelet írt. Eszerint annak ellenére, hogy 2018. április vége óta törvénytelenül működik az OBT, ő mindent megtett azért, hogy a tagok megfelelő tájékoztatást kapjanak. Azt is írta, hogy mindezek ellenére az OBT tagjai „irományukban valótlanságokat állítanak, illetve valós tényeket hamis színben tüntetnek fel”. Azt pedig, hogy az OBT közleményéről annak nyilvánosságra kerülése után röviddel hírt is adtak online hírportálok, nyilvánvaló összejátszásnak tekinti. Szerinte erre utal az az interjú is, amit Keviczki István, a Fővárosi Törvényszék közelmúltban lemondott bírája adott, amelyben keményen kritizálta a bíróságok és az ügyészségek működését is. „A bíró munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása, döntése pártos vagy előítéleten alapul” – idézte levelében Handó a bírák etikai kódexét. Hozzátette: csak remélni meri, hogy az OBT-tagok a tárgyalóteremben alaptörvényi kötelezettségüknek eleget téve függetlenül és pártatlanul, az etikai kódexnek megfelelő hozzáállással bírálják el az eléjük kerülő ügyeket.

A Huawei miatt figyelmeztetheti a magyar kormányt az amerikai külügyminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:38

Fotó: AFP
A Reuters szerint Mike Pompeo budapesti látogatása során aggodalmát fejezi majd ki a kínai vállalat növekvő jelenléte miatt.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezi majd ki a kínai Huawei növekvő magyarországi jelenléte miatt, amikor jövő héten ellátogat Budapestre – írja egy magas rangú tisztviselő szavaira hivatkozva a Reuters. Úgy tudják, Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatásán arra is kéri majd a térség vezetőit: figyeljenek azokra az ázsiai és csendes-óceáni államokra, amelyek nehéz helyzetben vannak amiatt, hogy túl szorosan együttműködtek Kínával.   Mike Pompeo jövő hétfőn érkezik Budapestre. Találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügy-, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. A legfrissebb hírek szerint civil vezetőkkel is találkozni fog.

Hivatalosan is bemutatkozik Márki-Zay Péterék mozgalma

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.02.08. 18:20

Fotó: Népszava
Két hét múlva mutatkozik be hivatalosan is a nyilvánosságnak Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa – jelentette be a Népszavának a hódmezővásárhelyi polgármester.
A február 24-ei, vasárnapi eseményre Márki-Zayék a sajtó mellett meghívták az ellenzéki pártok képviselőit is. A mozgalom színre-lépésen a hódmezővásárhelyi polgármester tájékoztatása szerint több jelenlegi ellenzéki polgármester és jövőbeni – a mozgalom által támogatott – közös jelölt is lesz. A mozgalom legfontosabb célja, ugyanis ezeknek az embereknek a megtalálása volt. Márki-Zay azt mondta, hogy felépítették és fejlesztik az informatikai hátteret, valamint kommunikációs csapatot is felállítottak. – A vidéki ellenzék szervezetlensége volt az egyik legfőbb oka a Fidesz kétharmados győzelmének – indokolta Márki-Zay. Az ellenzéki politikus kérdésünkre elismerte, hogy több településen megszületett már a megállapodás a közös jelöltről, ő pedig tovább folytatja a munkát és több vidéki városban tart fórumot. Értesüléseink szerint a következő állomás Székesfehérvár és Kaposvár lesz.