Erkölcsösen erkölcstelen

Ballai Attila meg tudja csinálni a Magyar Nemzetet. 
Ballai meg tudná csinálni a Magyar Nemzetet. 
Jól ismerem őt; hosszú időn keresztül dolgoztunk együtt a Népszava szerkesztőségében. Minden fontosat tudtunk egymásról, így többek között azt is, hogy sem ő, sem pedig rovatának tagjai nem a lap irányvonalát vallják magukénak. Ők jobboldaliak voltak, míg az újság baloldali. Leültünk egymással, megbeszéltük: egy sportrovat működhet ideológia mentesen, így hosszú távon is képesek vagyunk együtt készíteni a lapot. Ballai jó sportrovatot csinált, jó vezető volt, és nem mellesleg jó újságíró. Aztán váratlanul felállt az egész rovat, a teljes csapat – négy plusz egy ember - távozott a Magyar Nemzethez. 
Mi tagadás: haragudtam rá, nehéz helyzetbe hozta a lapot, de tudomásul kellett vennem, már nem érzi jól magát egy olyan újságnál, amely gyökeresen másként látja és láttatja a magyar belpolitikai életet, mint ő és munkatársai. Döntése tehát egyszerre volt erkölcsös és erkölcstelen. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem akart tisztességtelen lenni. És innen kell visszatérnem a bevezetéshez, ahhoz tudniillik, hogy ő meg tudja csinálni a Magyar Nemzetet. Illetve: meg tudná csinálni. 
De vajon megcsinálhatja-e? Lehet-e manapság az Orbán-féle rezsimben a szakmai zsinórmértékhez ragaszkodni? Varga István gyors tündöklése és bukása az ellenkezőjét mutatja. A kuratóriumi elnök megejtő őszintesége, a jobboldali sajtóról alkotott véleményének kimondása egy-két óra alatt kilökte őt a rendszerből. Hiába beszélt az ominózus interjúban a keresztény-nemzeti-konzervatív újságírásról, tett hitet a kormány politikája mellett, a jobboldali sajtómunkásokat sértő kijelentései miatt távoznia kellett. Azt pedig Ballainak is tudnia kell, hogy Varga kritikájának azért volt némi alapja. 
De vajon tudja-e? Nem vált erősebbé – nála is – a megfelelni vágyás? Hiszen hosszú ideje meghatározó, vezető pozíciókat tölt be a Liszkay-féle médiarendszerben, ami nem feltétlenül egyenlő a szakmai rátermettség elismerésével. Mindenesetre az első megszólalása azt mutatta, hogy okult a kuratóriumi elnök hibájából; gyorsan megtanult nehezen hihető állításokat megfogalmazni. Miközben mértéktartást, nyitottságot ígért, arra a kérdésre, hogy kivel tárgyalt a kinevezéséről, kiemelte: egyetlen politikussal, kormánytaggal sem beszélt. Ami persze előfordulhat, az azonban biztosan nem, hogy ne Orbán Viktor szándékával – akaratával? – megegyezően történjen a váltás. 
Nem azt vártam volna persze Ballaitól, hogy kimondja: engem lényegében a miniszterelnök nevezett ki a Magyar Nemzet főszerkesztőjének. Tudom, hogy ekkora nyitottság nem fér bele a rendszerbe, de talán egy picit óvatosabb megfogalmazás igen. Olyan, amellyel nem nézi az olvasót hülyének. De ott, a jobboldalon ez az alapvető követelmény. Ha nem így működik, azonnal Varga István sorsára jut. 
Attila, te döntesz újra: erkölcsösen leszel erkölcstelen, vagy fordítva, erkölcstelenül erkölcsös?
2019.02.09 08:58
Frissítve: 2019.02.09 09:04

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11