Jegesmedve-terror miatt hirdettek szükségállapotot az orosz sarkvidéken

Publikálás dátuma
2019.02.09 19:37

Fotó: AFP/ Maksim Blinov
A hatalmas ragadozók már a spájzban vannak - és más helyiségekben is.
Jegesmedvék tartják rettegésben az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigeteket, ahol annyira elszaporodtak a medvetámadások, hogy szükségállapotot is hirdettek a sarkköri tartományban - írja a BBC-re hivatkozva az index.hu. A szigetcsoport legnagyobb településének számító Belusja Guba környékén a hatóságok szerint úgy 52 medve él, ezek közül pedig 8-10 állandóan van a lakott területen belül. 
A helyi rendőrség szerint a medvék annyira felbátorodtak, hogy már nem félnek az autóiktól és a szirénáiktól, megtámadják az embereket, sőt, még házakba és közintézményekbe is simán bemennek. A helyiek azt mondják, hogy még sosem láttak ilyen szintű medveinváziót. A helyi hatóság viszont tehetetlen, mert a jegesmedvék védett állatok Oroszországban, az orosz szövetségi környezetvédelmi hivatal pedig még a medvetámadások után sem hajlandó kiadni külön engedélyt az állatok kilövésére.
2019.02.09 19:37

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.18 14:55

Fotó: AFP/ Andre Simon
Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.
A legtöbb aranysakál Somogy megyében és Baranyában jelent meg, jelenleg mintegy 6500 példányt tartanak számon a szakemberek. A ragadozók lakott területeken is portyáznak, a vadászok szerint pedig veszélyt jelentenek a vadállományra - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
Az aranysakál régebben honos faj volt Magyarországon, aztán egy időre teljesen eltűnt, részben a vadászat, részben a tájátalakítási munkálatok miatt ritkult meg az állománya. Ezt követően csak a 80-as évek legvégén, a 90-es évek elején jelentek meg újra hazánkban. A szakember szerint az állatok a déli, szomszédos országokból érkezhettek. 
Az aranysakál elsőként az országhatáron jelent meg ismét: Somogyban, Tolnában, Baranyában, de ma már Bács-Kiskun megye északi részén és a Budai-hegyekben is lehet a kutyafélék családjába tartozó, "igen eszes jószággal" találkozni. A ragadozó a farkasnál kisebb, a rókánál kicsit nagyobb, erőteljesebb termetű, nagyjából tízkilós állat, a hasonlóság miatt sokan összetévesztik a rókával. Főleg kisebb rágcsálókat eszik, nem jellemző, hogy a nála nagyobb állatokban kárt tenne. A téli, táplálékszegény időszakban nem veti meg a dögöket sem, táplálék után kutatva pedig lakott területek közelében is portyázik.
A természetvédelmi szakemberek szerint jelenléte vadgazdálkodási szempontból előnyökkel is járhat. Hanga Zoltán nem látja igazoltnak a vadászok azon állítását, amely szerint az aranysakálok miatt megritkult az őzállomány. Hozzátette, alaposabb kutatásokat kell végezni, hogy valóban az aranysakál számlájára írható-e ez a ritkulás.
Nem kell attól tartani, hogy az aranysakál emberre támad, akkor lehet vele csak probléma, ha valamiért veszélyben érzi magát - mondta a szóvivő.
Szerző
2019.02.18 14:55
Frissítve: 2019.02.18 14:57

Nem tudni, él-e még Báró, a jeladós fehér gólya

Publikálás dátuma
2019.02.18 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP/ NICOLAS MAETERLINCK
Idén még nem érkezett hír Báróról, a jeladós fehér gólyáról, amely az elsők között tér vissza a telelésből.
A vélhetően első, telelésből visszatért gólya, Suri február 13-án érkezett Vassurányba, ám Báró, amely évek óta szintén az elsők között ér haza, tavaly tavasszal megsérült a jeladója, és mivel a vártnál később ért őrhalmi fészkébe, a szakemberek attól féltek, elpusztult.  
Mivel ősszel, az indulása előtt nem sikerült Bárót befogni, a szerkezetet sem tudták kicserélni, így a legutolsó jel a fészkelőhelyéről, Észak-Izraelből érkezett. Mivel a rendszer hol működik, hol nem, az sem biztos, hogy az állat életben van - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesült szóvivője a Sokszínű Vidéknek.
Az, hogy Báró mikor indul haza, az időjárástól függ. Tavaly március 11-én érkezett meg az őrhalmi iskola kéményén lévő, bekamerázott fészkébe.
2019.02.18 11:11
Frissítve: 2019.02.18 11:43