Tudják miért jó azoknak, akik a Fidesz közleményeit írják?

Publikálás dátuma
2019.02.09. 18:57

Fotó: Németh András Péter
A válasz akkor jutott eszünkbe, mikor a kormánypárt MTI-hez eljuttatott, Gyurcsány Ferenc mai évértékelőjére reagáló sorait olvastuk.
"Gyurcsány Ferenc egyszer már tönkretette az országot, és ha megint lehetősége lenne rá, újra megtenné. Ráadásul most még bevándorlók tömegeit is betelepítené Magyarországra Soros megrendelésére. A 2006-os szemkilövetésekért felelős volt kormányfő most utcai erőszakra buzdít. A magyar emberek azonban nem kérnek sem a bevándorlásból, sem Gyurcsány Ferenc erőszakos politikájából" - ezt a közleményt küldte el a Fidesz az MTI-nek, a cím szerint Gyurcsány Ferenc ma délutáni évértékelőjére reagálva.

Népszava kommentár

Azaz inkább csak idézőjelben "reagálva", hiszen ha jobban megnézzük, a fenti mondatok közül semelyik nem utal a volt miniszterelnök szombati beszédére, annak tartalmára vagy felvetéseire. Ezt a megszólalást tegnap délután is megírhatták volna, netán a múlt héten, vagy az utóbbi 5 évben bármikor. Szóval, hogy válaszoljunk is a címben feltett kérdésünkre, azért (is) jó azoknak, akik a Fidesz közleményeit írják, mert valójában nem is kell árgus szemekkel figyelniük a történéseket, nem kell szombat délután nézniük Gyurcsány évértékelőjét, mehetnek helyette kirándulni, ha akarnak.

Csak arra kell figyelniük, nehogy már az ellenzéki politikusok aktuális beszédei előtte elküldjék a "reakciót".

Frissítve: 2019.02.09. 18:59

„Mocskos nácik!” – köszöntötték az antifasiszták a becsületnapos vonulókat

Publikálás dátuma
2019.02.09. 18:37

Fotó: Draskovics Ádám
A rendőrség megtiltotta, hogy a szélsőjobboldal a Kapisztrán téren emlékezzen meg az úgynevezett becsület napjáról. A rendezvényt végül a Városmajorban tartották meg.
„Még az emlékét is el kell törölni. Gyávaság és aljasság! Ez nem hősi életszemlélet, hanem legfeljebb skorpió-életszemlélet, de még ezek is tiltakoznának az ellen, hogy Hitlert velük egy sorban emlegessék" – hajdan Szálasi Ferenc, az 1946-ban háborús bűnök miatt kivégzett nyilasvezér vetette papírra ezeket a sorokat. Nehezen tudta feldolgozni ugyanis, hogy a „Führer”, aki mellett a végsőkig kitartott, öngyilkosságba menekült. Persze: azok az újnyilas, neonáci és más szélsőjobboldali szervezetek, amelyek az úgynevezett becsület napja alkalmából emlékeznek meg az 1945-ös budavári kitörésről, nem feltétlenül az idézett Szálasi-mondatokkal illusztrálják a korabeli eseményeket. Veesenmayer német nagykövet és különleges megbízott kijelentésére sem szoktak hivatkozni. Pedig tanulságos: „nem törődünk vele, ha Budapest tízszer is elpusztul, ha ezzel Bécset védeni tudjuk". A rendőrség – ahogyan arról a Népszava beszámolt – megtiltotta, hogy a Várnegyedben, az „országos jelentőségű történelmi emlékhelynek minősülő” Kapisztrán téren rendezzék meg a szélsőjobboldali demonstrációt. A becsületnapos megemlékezők ezért szombaton délután a Városmajorban gyülekeztek. 
A közel ötszáz – nagyrészt feketébe öltözött – résztvevő egy Vaskereszttel és egy katonai sisakkal kombinált feszület, valamint Festung Budapest feliratú molinó mögött vonult a megemlékezés helyszínére. Festung, azaz: erőd. Budapestet 1944. december 1-én Adolf Hitler nyilvánította erőddé, tehát olyan várossá, amit háztól házig vívott harcban kell védeni. Hitler parancsa egyet jelentett a hatalmas véráldozattal és anyagi veszteséggel járó pusztítással, Budapest földig rombolásával. „Annak idején a Győrkösékkel még mi szerveztük 22 évvel ezelőtt, most már a gyerekek csinálják” – idézte fel társának az 1997-ben először megrendezett „becsület napját” egy idősebb férfi. A Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal azonban ma már nem létezik: a bőnyi rendőrgyilkosság után a rendőrség felszámolta a szervezetet. A városmajori rendezvény kezdetén a távolból még hallani lehetett a nácik ellen tiltakozó antifasiszták rigmusait, aztán már semmi nem zavarta az erős rendőri biztosítással megtartott demonstráció szónokait. Elsőként egy svéd neonáci alakulat, a Nordic Resistance Movement képviselője lépett mikrofonhoz. Méltatta azokat, akik szembeszálltak a „vörös hordával”, majd heves iszlámozással adott aktualitást mondandójának. Tizenöt percen át beszélt angolul. Mint kiderült: a magyar szervezők jogászok bevonásával az utolsó pillanatokig cizellálták a szöveget, hogy az ne ütközzön hazai jogszabályokba. A fordítás elkészítésére már nem maradt idő. A svéd után egy német következett, aki részben arról biztosította a jelenlévőket, hogy a „holtak dicső tettei örökké élnek”, részben arról, hogy 1945. május 8-val az „eszme nem halt meg”. A nemzetárulók ideje – jelentette ki – meg van számlálva. Incze Béla tavaly még a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetőjeként, idén már a Légió Hungária nevű új szerveződés vezetőségi tagjaként mondott beszédet. Kárhoztatta a mai felfogást, mikor is úgy nőnek fel generációk, hogy értelmetlen dolognak tartják az „önfeláldozó heroizmust”. Ezért „alkut nem ismerve” kell szembeszegülni a modern világgal, hisz „nem lehet eltiporni a nacionalista gondolatot”. Szónoklatát Incze buzdítással zárta: „Bajtársak, csatasorba!” 
Az esemény végén tartott ünnepségen többek között bolgárok, oroszok, norvégok és szerbek is koszorúztak. A rendezvényen veszteségadatok nem hangoztak el. Pótoljuk a hiányt: Ungváry Krisztián történész adatai szerint Budapest ostromakor a lakosság vesztesége mintegy 35 ezer ember volt. A szovjet áldozatokat nem számítva minden második halott a civilek közül került ki. A Vörös Hadsereg közel 80 ezer fős vesztesége valamivel nagyobb volt, mint a német és magyar védők, valamint a polgári lakosság áldozatainak száma összesen. 
Közben a Széll Kálmán (volt Moszkva) téren diákok, anarchisták, romák tiltakoztak. A nem egészen száz antifasiszta „Mocskos nácik!” kórussal fogadta a „becsület napjáról” érkezőket, vagy azokat, akik a Kapisztrán térre, a Kitörés emléktúra starthelyére igyekeztek. (Bár a túra szellemisége nem sokban különbözik a becsületnapos megemlékezéstől, a rendőrség azt nem tiltotta be.)
Egy szakállas, fiatal férfi hitleres pólóban provokálta a tüntetőket. A rendőrök gyorsan félrevitték, és igazoltatták az illetőt.
Szerző
Frissítve: 2019.02.09. 18:39

Puzsérék a Fideszről: "gyalázatos, ahogy trollfésszel a pofájukon savat öntenek a huszadik századi sebekbe"

Publikálás dátuma
2019.02.09. 17:29

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A főpolgármester-jelölt publicista kampányszóvivője hiába nyilatkozott a Hír TV-nek, az nem került be a műsorba. Puzsérék most elárulták, mit mondott a tévéstábnak, egyúttal megvédték Karácsony Gergelyt.
Kicenzúrázták a Hír TV Híradójából Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt kampányszóvivőjének, Pitz Dánielnek a nyilatkozatát - írja a publicista kampánycsapatának Facebook-oldala, a Sétáló Budapest. A bejegyzés szerint a Hír TV "a Jobbikkal szemben zajló lejáratókampányának jegyében" nyilatkozatot kért tőlük, de Pitz szavai végül nem kerültek be a Híradó anyagába. A poszt szerint a szóvivő az alábbiakat osztotta meg a televízió stábjával:

„Nem megyünk bele az álvitába. A Fidesz épp azért támadja a legnagyobb ellenzéki pártot, mert azok már nem zsidóznak. Éppen azért támad, mert változnak. Ha őszinte a Fidesz antifasizmusa, akkor kezdjék a terápiás munkát Bayer Zsolttal, aki azon sajnálkozott, hogy nem sikerült a balos ellenzéket elég mélyen beásni az orgoványi erdőbe, és folytassák legfrissebb házi kedvenceikkel, a Mi Hazánk Mozgalommal.

Ma nem a Jobbik jelent fenyegetést a demokráciára, nem a Jobbik uszít és gyűlölködik, hanem a Fidesz. Viselkedésük migráns-kampányaik árnyékában hazug és nevetséges.

El kellene dönteniük végre, hogy a Jobbik csicska, buzi vagy fasiszta párt-e. Az-e a bajuk, hogy már nem fasiszták, vagy az a bajuk, hogy még igen.”

Puzsér kampánycsata a bejegyzésben egyúttal szolidaritását fejezte ki Karácsony Gergellyel, akit a napokban a Hír TV stúdiójában állítottak pellengérre a Jobbik múltja és a vele való esetleges összefogás témájában. A Sétáló Budapest erről azt írta, "a régi baloldal örökös jelöltjét sok mindennel lehet támadni, de a humánumát elvitatni egyrészt nevetséges, másrészt veszélyes. Értjük, hogy a rasszizmus a Fidesz számára csak vicc és bunkósbot, de mások számára trauma és tragédia. Gyalázatos, ahogy trollfésszel a pofájukon savat öntenek a huszadik századi sebekbe."
Szerző