Süthet még a nap vasárnap, de hétfőn már esni fog

Publikálás dátuma
2019.02.10. 09:12
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Őszies időjárásra lehet számítani február közepén.
Napközben a köd várhatóan feloszlik, délelőtt szinte mindenhol számíthatunk valamennyi - erősen szűrt - napsütésre, a déli óráktól viszont megvastagszik a felhőzet, estére pedig már borult lesz az ég, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a vasárnap várható időjárásról.
Eső esetleg az északi megyékben fordulhat elő, illetve a ködös tájakon szitálás sem kizárt.

A déli, délnyugati szél élénkülni fog. Késő délután, este a Dunántúl nyugati részén erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul, délnyugaton a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. Késő este 4, 9 fok várható.
Mindenhol borult lesz az ég a hétfői előrejelzés szerint. Esőre előbb az északi, északkeleti megyékben, hajnalra pedig már inkább délebbre kell számítani, délnyugaton akár nagyobb mennyiségben is. Az Északi-középhegységben havaseső is eshet. A délnyugati szél a Dunántúlon sokáig erős marad, hajnaltól viszont északnyugatira fordul, és veszít erejéből.
A hőmérséklet késő este 4 és 9, hajnalban 2 és 6 fok között alakul. Hétfőre már azt jósolja a meteorológiai szolgálat,
Keddre felhőátvonulások várhatóak kevés napsütéssel, szórványosan hózáporokkal. Sokfelé lesz viharos az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű.
Szerző
Témák
időjárás

Kormányellenes tüntetők zárták le a Lánchidat (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.10. 09:07

Fotó: Kökényesi Gábor / Népszava
Az akciót a Fiatalok a Demokráciáért nevű csoport szervezi. A Lánchíd pesti oldalán gyülekeztek, majd a hídra vonultak.
Facebookon meghirdetett esemény leírása szerint a hídlezárást, illetve egy délután a Hősök terére meghirdetett demonstrációt Orbán Viktor évértékelőjének napjára szervezték. (A miniszterelnök 15 órakor mondja el beszédét a Várkert Bazárban.) A Széchenyi István téren, az Akadémia előtti parkolóban vasárnap reggel 8 órakor néhány tucat tüntető gyűlt össze, majd a Lánchídra vonultak, ahol lezárták az egyik sávot. Aztán autókkal is beálltak a hídra: mintegy 25-30 kocsival vesznek részt blokádban. Az egyik szervező lapunknak elmondta, a demonstráció éjfélig van bejelentve. A délutáni tüntetést 13 órára hirdették meg Takarodj, bűnöző! címmel, egyik szónoka a kormányellenes tüntetéseken már többször felszólaló Nagy Blanka kiskunfélegyházi gimnazista lesz. A tervek szerint a Hősök teréről a Lánchídra vonulnak majd a tiltakozók. A nap folyamán egy másik kormányellenes tüntetés is lesz, melyet az ellenzéki pártok tartanak 16 órától. A gyülekező a Várban a Szent György téren lesz, ahonnan az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai székházához mennek a demonstrálók.
Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.02.10. 13:49

Diáktüntetőket vertek, Fidesszel szimpatizáló radikálisok lehetnek a felelősök

Publikálás dátuma
2019.02.10. 08:42
Ellentüntetők az újfasiszta felvonulás alatt.
Fotó: Draskovics Ádám
A szombati szélsőjobboldali demonstráció ellen tiltakoztak, mielőtt megtámadták őket. A tőlük elvett zászlók fideszes radikálisok blogján jelentek meg.
Újnyilas, neonáci és más szélsőjobboldali szervezetek közösen tartottak demonstrációt szombaton, a rendezvény ellen diákok, anarchisták, romák tiltakoztak. Azonban az antifasiszta ellentüntetők egy csoportját,
12-13 hazafelé tartó diákaktivistát a demonstráció végeztével egy - feltehetően a szélsőjobboldali eseményről érkező - feketébe öltözött társaság megtámadott.

A csoport egyik tagja a Mércének nyilatkozva elmondta, hogy miután a békés demonstrációjuknak vége lett, hazafelé indultak, és miután már nem volt körülöttük egy rendőr sem, az ismeretlenek rájuk támadtak, elvettek tőlük két zászlót,
egy embert a falnak dobták, illetve többeket megütöttek.

Nem sokkal ezután jelent meg a Vadhajtások nevű oldalon egy kép, ahol 7 fekete ruhás férfi látható az ellopott transzparensekkel. A Vadhajtások azzal a szöveggel tette ki az elvett zászlókkal pózoló képet: "Meguntuk, hogy külföldről importált antifasiszták fenyegessenek". A portál szövege többes szám első személyben fogalmaz, és nem nevez meg semmilyen más csoportot, vagy azt, hogy mástól kapták a fotót, a zászlókat, így - mint a Mérce azt aláhúzza - nehezen értelmezhető máshogyan, minthogy a fideszes szélsőjobboldali portálhoz köthető csapat támadt a diákokra.
Az oldal ahhoz a Bede Zsolthoz köthető - illetve ő az egyetlen, aki ismerhető a szerzői közül -, aki a 444.hu bemutatása szerint tűnt már fel Békemeneten, visszatérő vendég a fideszes sajtóban, szívesen fotózkodik Orbán Viktorral, és már a 2013-as diáktüntetések alatt is a tüntetők ellen uszított. Igaz, akkor még az Ultras Liberi nevű közösségi oldallal, nem pedig a 2018 áprilisi választás után alapított, öndefiníciója szerint "legvadabb jobboldali portállal". Legutoljára egy Bayer Zsolt fórumon lehetett látni Bedét, ahol a biztonsági örök szeme láttára, azok mindenfajta közbelépése nélkül tépte szét tiltakozók maszkjait. A 2018-as választások előtt azt állítva, hogy ő korábban Jobbik szimpatizáns volt, számtalanszor akciózott Jobbik-rendezvényen, a Fidesz körüli médiumok pedig mindig beszámolt ezekről az eseményekről. De Bede volt az is, aki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fotóját felrakta egy bábúra, amelyet egy DK-s rendezvényről lopott el, majd ezután a bábut felakasztotta.
Szerző
Frissítve: 2019.02.10. 08:48