Erdőtűz tombol Új-Zélandon, már háromezren menekültek el otthonaikból

Publikálás dátuma
2019.02.10. 10:23
Illusztráció
Fotó: Getty Images
Az ország történetének legnagyobb légi oltása a mostani: 23 helikopter és három repülő dolgozik a lángok megfékezésén.
A vasárnapi erős szél a várakozás szerint tovább fogja súlyosbítani az Új-Zélandon egy hete pusztító erdőtűz miatt kialakult helyzetet, írja a Reuters. A Déli-szigeten lévő Pigeon Vallye környékén már 2300 hektáron lángol az erdő és a bozótos, egy 25 kilométeres körben.
3000 ember kényszerült elhagyni otthonát a tűz miatt.

Halálesetről eddig nem tudni, de egy lakóház már megsemmisült. Szombaton 155 tűzoltó dolgozott földön és légi eszközökkel a lángok megfékezésén. 23 helikoptert és 3 repülőgépet vetettek be, ezzel pedig Új-Zéland történetének legnagyobb légi tűzoltásává lett a mostani.
Szerző

Putyin mániásan kavarni fog, hogy újra úgy menjenek a dolgok, ahogy a szovjet időkben

Publikálás dátuma
2019.02.09. 19:07

Fotó: AFP
Az ukrán államfő biztosra veszi, hogy a Kreml beleavatkozik az elnökválasztásba.
Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Kreml be akar avatkozni a március végi ukrajnai elnökválasztásba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök "mániásan" törekedni fog arra, hogy az országot orosz befolyás alá vonja, ahogy az a szovjet időkben volt. Putyin terve egyértelmű: le akarja rombolni a független ukrán államot és a demokráciáját, meg akarja fosztani az ukránokat a békés és biztonságos élethez való joguktól - mondta Porosenko szombaton egy kampányrendezvényen az elnöki hivatal közlése szerint. Az elnök megjegyezte: az elnökválasztás egy Ukrajnáért folytatott "csata" lesz. Az ukrán parlament csütörtökön megtiltotta, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek a választásokon, amivel a törvényhozók Moszkvát akarják meggátolni abban, hogy beavatkozzon a voksolási folyamatba. Oroszország bírálta a lépést. Porosenko szombati beszédében úgy fogalmazott, hogy olyan "tiszta győzelemre" törekszik, amelyet nem kérdőjelezhet meg senki. Ha egy második elnöki ciklusra is újraválasztják, akkor figyelmét a szegénység elleni küzdelemre fogja irányítani, felkészíti az országot a NATO- és EU-tagságra és békét próbál majd teremteni - ígérte. A közvélemény-kutatások szerint Porosenko a harmadik helyen áll a népszerűségi listán Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök mögött.  
Szerző

Új pártot alapított a "Brexit atyja" - az európai parlamenti választásokon is indulna

Publikálás dátuma
2019.02.09. 14:27
Nigel Farage - Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Nigel Farage, aki az egyik legfőbb szószólója volt a brit uniós kilépésnek, bejelentette, ha továbbra sem megfelelően alakulnak a tárgyalások, elindul a májusi EP-választáson. Retteghetnek a konzervatívok?
Nigel Farage, a brit EU-kilépési népszavazást kezdeményező UKIP párt alapítója bejelentette, indulni fog az európai parlamenti választásokon, ha késlekedést szenved Nagy-Britannia március végén esedékes távozása az unióból - írja a brit The Telegraph értesüléseire hivatkozva a hvg.hu. A politikus, aki a Brexit-referendum után elismerte, félrevezető számokkal kampányolt a kilépés mellett, a történelem legrosszabb alkujának nevezte a Theresa May és Brüsszel között született kilépési megállapodást

A politikus egy most közölt írásában bejelentette, hogy egy új formáció, a Brexit Párt az ő teljes támogatásával alakult meg, s ha késni fog az ország EU-ból való kilépése, akkor ő ezen párt színeiben indul a májusi EP-választáson. A brit hatóságok már be is jegyezték a pártot, s az indulhat a voksoláson. Az is közölte, hogy az új párt nagyon sok képviselőjelölttel és jelentős pénzügyi erővel indul majd a választáson, s a párt vezetői hozzátették, biztosak abban, hogy a Brexit-párti konzervatív szavazók nagy számban fognak átállni az új tömörülés oldalára.

Mint emlékezetes, a 2016-os Brexit szavazáson a résztvevők 51,9-48,1 százalékos arányban szavaztak a kilépésre.
Szerző