Putyin mániásan kavarni fog, hogy újra úgy menjenek a dolgok, ahogy a szovjet időkben

Publikálás dátuma
2019.02.09. 19:07

Fotó: AFP
Az ukrán államfő biztosra veszi, hogy a Kreml beleavatkozik az elnökválasztásba.
Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Kreml be akar avatkozni a március végi ukrajnai elnökválasztásba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök "mániásan" törekedni fog arra, hogy az országot orosz befolyás alá vonja, ahogy az a szovjet időkben volt. Putyin terve egyértelmű: le akarja rombolni a független ukrán államot és a demokráciáját, meg akarja fosztani az ukránokat a békés és biztonságos élethez való joguktól - mondta Porosenko szombaton egy kampányrendezvényen az elnöki hivatal közlése szerint. Az elnök megjegyezte: az elnökválasztás egy Ukrajnáért folytatott "csata" lesz. Az ukrán parlament csütörtökön megtiltotta, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek a választásokon, amivel a törvényhozók Moszkvát akarják meggátolni abban, hogy beavatkozzon a voksolási folyamatba. Oroszország bírálta a lépést. Porosenko szombati beszédében úgy fogalmazott, hogy olyan "tiszta győzelemre" törekszik, amelyet nem kérdőjelezhet meg senki. Ha egy második elnöki ciklusra is újraválasztják, akkor figyelmét a szegénység elleni küzdelemre fogja irányítani, felkészíti az országot a NATO- és EU-tagságra és békét próbál majd teremteni - ígérte. A közvélemény-kutatások szerint Porosenko a harmadik helyen áll a népszerűségi listán Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök mögött.  
Szerző

Új pártot alapított a "Brexit atyja" - az európai parlamenti választásokon is indulna

Publikálás dátuma
2019.02.09. 14:27
Nigel Farage - Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Nigel Farage, aki az egyik legfőbb szószólója volt a brit uniós kilépésnek, bejelentette, ha továbbra sem megfelelően alakulnak a tárgyalások, elindul a májusi EP-választáson. Retteghetnek a konzervatívok?
Nigel Farage, a brit EU-kilépési népszavazást kezdeményező UKIP párt alapítója bejelentette, indulni fog az európai parlamenti választásokon, ha késlekedést szenved Nagy-Britannia március végén esedékes távozása az unióból - írja a brit The Telegraph értesüléseire hivatkozva a hvg.hu. A politikus, aki a Brexit-referendum után elismerte, félrevezető számokkal kampányolt a kilépés mellett, a történelem legrosszabb alkujának nevezte a Theresa May és Brüsszel között született kilépési megállapodást

A politikus egy most közölt írásában bejelentette, hogy egy új formáció, a Brexit Párt az ő teljes támogatásával alakult meg, s ha késni fog az ország EU-ból való kilépése, akkor ő ezen párt színeiben indul a májusi EP-választáson. A brit hatóságok már be is jegyezték a pártot, s az indulhat a voksoláson. Az is közölte, hogy az új párt nagyon sok képviselőjelölttel és jelentős pénzügyi erővel indul majd a választáson, s a párt vezetői hozzátették, biztosak abban, hogy a Brexit-párti konzervatív szavazók nagy számban fognak átállni az új tömörülés oldalára.

Mint emlékezetes, a 2016-os Brexit szavazáson a résztvevők 51,9-48,1 százalékos arányban szavaztak a kilépésre.
Szerző

Antikrisztusi fondorlat: a Szentszék konzervatív szárnya nekiment a pápának

Publikálás dátuma
2019.02.09. 13:14

Fotó: Armin Weigel / AFP
Gyónás, válás, nők pappá szentelése esetén a konzervatív vonal szó szerint ragaszkodik a katolikus dogmákhoz.
Ferenc pápát burkoltan bíráló kiáltványt tett közzé a konzervatívnak tekintett Gerhard Müller bíboros, akit az egyházfő 2017-ben gyakorlatilag leváltott a hit és erkölcs védelmére hivatott vatikáni Hittani Kongregáció éléről, írja a 444.hu. Müller egyszer sem írta le Ferenc nevét, de egyértelműen bírálja a katolikus morálteológia azon irányát - az irgalmasság és a személyre szabott lelki vezetés fontosságát -, amelyet a jelenlegi pápa jelöl ki, szemben a két korábbi pápa konzervatívabb szemléletmódjával. Egy lelkipásztor azzal téveszti meg legjobban a híveket, ha nem a katolikus igazságot tanítja nekik, ami egy "antikrisztusi fondorlat" - írta a bíboros a dokumentumban. Müller emlékezteti a híveket arra az alapvető katolikus tanításra, hogy az áldozat szentségét csak abban az esetben vehetik magukhoz, ha előtte meggyónták bűneiket, ami azt is jelenti, hogy megfogadják: nem követik el újra őket. Vagyis ha egyházilag megházasodott emberek elválnak, és polgárilag újraházasodnak, azzal folytatólagosan bűnt követnek el. Ezzel a bíboros emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa szemléletmódja a következő: miután az egyházat képviselő lelkipásztor megismeri az újraházasodott hívő lelkét, és kíséri őt spirituális fejlődése útján, lehetővé teheti számára az áldozást. Müller emlékeztet arra is, hogy nők nem szentelhetők pappá, és a papoknak nőtlenségben kell élniük. Bár Ferenc pápa is megerősítette ezeket, utasítására tanulmány készül a korai egyház női szerpapjairól, valamint indítványozta, hogy kaphassanak felmentést a cölibátus alól azok a nős férfiak, akik bizonyítják elkötelezettségüket a hivatás iránt. A bíboros közölte, hogy az egyház több püspöke, papja és laikus tagja kérésére írta a "kinyilatkozás igazságáról szóló nyilvános tanúságtételét, mert lelkipásztorként ez kötelessége az egyházon belül tapasztalható egyre nagyobb zavarodottság miatt".
Szerző