Robbanás volt, leszakadtak egy sárga mellényes tüntető ujjai

Publikálás dátuma
2019.02.10. 11:13

Fotó: Julien Mattia / AFP
Ismét összecsaptak a rendőrökkel a sárgamellényes tüntetők Párizs belvárosában. A belügyminisztérium szerint szombaton körülbelül 4000-en gyűlhettek össze a francia Nemzetgyűlés előtt, majd a tömeg végigvonult a Champs-Elysées sugárúton.
Tüntetők egy kisebb csoportja kirakatokat tört be és kövekkel dobálta meg a rohamrendőröket, akik erre könnygázgránátokkal válaszoltak. Többen megsérültek, az egyik felvonulónak pedig leszakadtak az ujjai egy robbanás következtében - írja az Euronews. A francia nagyvárosokban ezzel egy időben több mint 50 ezren tiltakoztak a Macron-kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen. - A francia és az olasz kormány rivalizál egymással, de ez az ő dolguk. Az állampolgároknak semmi bajuk nincsen egymással és az olaszok támogatják a mozgalmunkat - mondta a sárga mellényesek egyik vezetője,akit a határon tartóztattak fel az olasz hatóságok. Maxime Nicolle éppen egy szolidaritási tüntetésre igyekezett Sanremóba. 
Szerző

Erdőtűz tombol Új-Zélandon, már háromezren menekültek el otthonaikból

Publikálás dátuma
2019.02.10. 10:23
Illusztráció
Fotó: Getty Images
Az ország történetének legnagyobb légi oltása a mostani: 23 helikopter és három repülő dolgozik a lángok megfékezésén.
A vasárnapi erős szél a várakozás szerint tovább fogja súlyosbítani az Új-Zélandon egy hete pusztító erdőtűz miatt kialakult helyzetet, írja a Reuters. A Déli-szigeten lévő Pigeon Vallye környékén már 2300 hektáron lángol az erdő és a bozótos, egy 25 kilométeres körben.
3000 ember kényszerült elhagyni otthonát a tűz miatt.

Halálesetről eddig nem tudni, de egy lakóház már megsemmisült. Szombaton 155 tűzoltó dolgozott földön és légi eszközökkel a lángok megfékezésén. 23 helikoptert és 3 repülőgépet vetettek be, ezzel pedig Új-Zéland történetének legnagyobb légi tűzoltásává lett a mostani.
Szerző

Putyin mániásan kavarni fog, hogy újra úgy menjenek a dolgok, ahogy a szovjet időkben

Publikálás dátuma
2019.02.09. 19:07

Fotó: AFP
Az ukrán államfő biztosra veszi, hogy a Kreml beleavatkozik az elnökválasztásba.
Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Kreml be akar avatkozni a március végi ukrajnai elnökválasztásba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök "mániásan" törekedni fog arra, hogy az országot orosz befolyás alá vonja, ahogy az a szovjet időkben volt. Putyin terve egyértelmű: le akarja rombolni a független ukrán államot és a demokráciáját, meg akarja fosztani az ukránokat a békés és biztonságos élethez való joguktól - mondta Porosenko szombaton egy kampányrendezvényen az elnöki hivatal közlése szerint. Az elnök megjegyezte: az elnökválasztás egy Ukrajnáért folytatott "csata" lesz. Az ukrán parlament csütörtökön megtiltotta, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek a választásokon, amivel a törvényhozók Moszkvát akarják meggátolni abban, hogy beavatkozzon a voksolási folyamatba. Oroszország bírálta a lépést. Porosenko szombati beszédében úgy fogalmazott, hogy olyan "tiszta győzelemre" törekszik, amelyet nem kérdőjelezhet meg senki. Ha egy második elnöki ciklusra is újraválasztják, akkor figyelmét a szegénység elleni küzdelemre fogja irányítani, felkészíti az országot a NATO- és EU-tagságra és békét próbál majd teremteni - ígérte. A közvélemény-kutatások szerint Porosenko a harmadik helyen áll a népszerűségi listán Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök mögött.  
Szerző