Tíz hete tüntetnek Szerbiában a kormány ellen

Publikálás dátuma
2019.02.10. 13:13

Fotó: Boris Babic / DPA / AFP
Immár sorozatban tizedik szombaton tüntettek ezrek a szerb főváros utcáin Aleksandar Vucic köztársasági elnök ellen.
A tüntetők, köztük diákok, egyetemi oktatók, a politikai paletta minden oldaláról érkeztek. Az a félelem köti össze őket, hogy Szerbia az államfő vezetésével autokratikus rendszer irányába halad, az országot pedig gúzsba köti a politikai erőszak és a félelem. „Reméljük, hogy a Szerb Progresszív Párt képviselte, egyre erősödő erőszakon alapuló kormányzás megváltozik” - mondta az Euronewsnak Jelena Anasonovic szervező. A tüntetések immár több mint két hónapja tartanak, de még mindig ezrek jelennek meg rajtuk. Az elemző szerint a megmozdulások megrázták a kormányt. „A demonstrációk kezdete óta a kormány nagyon ideges. A rezsim lassan megérti, hogy nem tehet meg mindent és ez a világos üzenet a tüntetések legfontosabb eredménye" - tette hozzá Jovo Bakic. A kezdetekkor a tüntetések Belgrádra korlátozódtak, ám januárban már 30 városban tartottak hasonló megmozdulásokat, míg 20 település jelezte, februárban is folytatják. Közben Aleksandar Vucic elhintette, hogy akár előrehozott választásokat is tartana a helyzet normalizálása érdekében. Ám az ellenzék inkább szakértői ideiglenes kormányt szeretne, így biztosítva egy szabad és tisztességes választás körülményeit. Az Euronews helyszíni tudósítója szerint az államfő azt mondta, kész találkozni a kormányzásával elégedetlen polgárokkal. Ugyanakkor azt is mondta, nem enged az ellenzék zsarolásának. Politikai patthelyzet alakult tehát ki, miközben a tüntetések országszerte folytatódnak.
Szerző

Robbanás volt, leszakadtak egy sárga mellényes tüntető ujjai

Publikálás dátuma
2019.02.10. 11:13

Fotó: Julien Mattia / AFP
Ismét összecsaptak a rendőrökkel a sárgamellényes tüntetők Párizs belvárosában. A belügyminisztérium szerint szombaton körülbelül 4000-en gyűlhettek össze a francia Nemzetgyűlés előtt, majd a tömeg végigvonult a Champs-Elysées sugárúton.
Tüntetők egy kisebb csoportja kirakatokat tört be és kövekkel dobálta meg a rohamrendőröket, akik erre könnygázgránátokkal válaszoltak. Többen megsérültek, az egyik felvonulónak pedig leszakadtak az ujjai egy robbanás következtében - írja az Euronews. A francia nagyvárosokban ezzel egy időben több mint 50 ezren tiltakoztak a Macron-kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen. - A francia és az olasz kormány rivalizál egymással, de ez az ő dolguk. Az állampolgároknak semmi bajuk nincsen egymással és az olaszok támogatják a mozgalmunkat - mondta a sárga mellényesek egyik vezetője,akit a határon tartóztattak fel az olasz hatóságok. Maxime Nicolle éppen egy szolidaritási tüntetésre igyekezett Sanremóba. 
Szerző

Erdőtűz tombol Új-Zélandon, már háromezren menekültek el otthonaikból

Publikálás dátuma
2019.02.10. 10:23
Illusztráció
Fotó: Getty Images
Az ország történetének legnagyobb légi oltása a mostani: 23 helikopter és három repülő dolgozik a lángok megfékezésén.
A vasárnapi erős szél a várakozás szerint tovább fogja súlyosbítani az Új-Zélandon egy hete pusztító erdőtűz miatt kialakult helyzetet, írja a Reuters. A Déli-szigeten lévő Pigeon Vallye környékén már 2300 hektáron lángol az erdő és a bozótos, egy 25 kilométeres körben.
3000 ember kényszerült elhagyni otthonát a tűz miatt.

Halálesetről eddig nem tudni, de egy lakóház már megsemmisült. Szombaton 155 tűzoltó dolgozott földön és légi eszközökkel a lángok megfékezésén. 23 helikoptert és 3 repülőgépet vetettek be, ezzel pedig Új-Zéland történetének legnagyobb légi tűzoltásává lett a mostani.
Szerző