Ismét lezárták a Lánchidat a tüntetők (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.10. 13:45

Fotó: Kökényesi Gábor / Népszava
A Hősök terén gyülekeztek, az Andrássy úton indult el a csoportnyi tüntető. Páran a Várkertnél is akcióztak.
Takarodj, bűnöző! címmel hirdették meg a demonstrációt, amely sokáig viszonylag eseménytelenül telt.
A felhős nap vonulásainak monotonitását a Várkert Bazárnál a Momentum aktivistái törték meg valamelyest, amikor az Orbán Viktor évértékelőjének helyszínét körülvevő fekete lepelre azt írták fel: "109". A kevéssé szimbolikus szám jelentése: összesítésük szerint jelen pillanatig ennyi helyreigazítási pert vesztett el a kormányközeli sajtó.
A résztvevők korábban azért várakoztak, mert a létszámuk nem haladta meg a 100 főt, a rendőrök nem engedték őket az úttesten vonulni. Libasorban állva számolták, mennyien lehetnek. Mivel végül meglett a százas létszám, a demonstrálók elindultak az Andrássy úton. "Orbán, takarodj!" - skandálják. A Lánchidat ismét lezárták egy időre, majd innen mentek tovább a Várkert Bazárhoz, ahol Orbán Viktor évértékelt.   A demonstráció szervezői reggel is lezárták a Lánchidat, amelyen 25-30 autóval vontak blokádot. Akkor úgy nyilatkoztak: éjfélig vannak bejelentve, de ha elegen maradnak a tüntetők, az esemény valamilyen formában akár folytatódhat.
Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.02.10. 16:02

Palkovics tervei ellen még Kolozsváron is demonstrációt szerveznek

Publikálás dátuma
2019.02.10. 12:55
MTA - illusztráció
Fotó: Népszava
Rossz esetben "jelentéktelen tudósklubbá silányulhat" a történetének egyik legfontosabb döntésére készülő MTA a szervezők szerint.
"Mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, az Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos" - olvasható a kedd délutánra Kolozsváron szervezett demonstráció leírásában. Az időpont nem véletlen:
"kedden, február 12-én kora délután az MTA Elnökségének el kell döntenie, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül"

- fogalmaznak a szervezők. Hozzáteszik, a mostani döntés az MTA történetének legfontosabbjai közé tartozik. "Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatátért" - teszik még hozzá. A résztvevőket arra kérik, vigyenek magukkal egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt.
Szerző
Frissítve: 2019.02.10. 12:58

Orbán évértékelőjének helyszínét fekete lepelbe tekerték, senki sem láthatja az érkezőket

Publikálás dátuma
2019.02.10. 11:55

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A budai Várkert környékét hosszú kerítéssel vették körbe, a kerítést pedig szövettel takarták le az éjjel.
Kerítést építettek éjszaka a budapesti Várkert Bazár köré, ahol Orbán Viktor az évértékelő beszédét fogja elmondani, derül ki az Oláh Lajos DK-s képviselő közösségi oldalára felkerült képekből. A Nyugatifeny.hu képein az látszik, hogy
gyakorlatilag az egész környéket kilométer-hosszú kerítéssel zárták körbe, a kerítést pedig fekete szövettel takarták be.

A Bazár bejárata előtt több sorban buszokat helyeztek el, ezeket a korábbi években arra használták, hogy teljesen eltakarják a kíváncsi szemek elől a ki-be járkáló fideszeseket.
A jelek szerint a villamos járni fog, autóval viszont már most nem lehet keresztülhajtani az Ybl Miklós téren.
Szerző
Frissítve: 2019.02.10. 14:44