Kipusztulás fenyegeti a rovarokat, és ennek katasztrofális következményei lehetnek

Publikálás dátuma
2019.02.11. 18:09
Illusztráció
Fotó: Stéphane Vitzthum / AFP
A kihalás veszélyezteti a világ rovarjait, ami az ökoszisztéma katasztrofális összeomlását hozhatja magával, derül ki egy vasárnap publikált friss kutatásból.
A rovarfajok 40 százalékának csökken a populációja, harmaduk pedig veszélyeztetett. Kihalási rátájuk nyolcszor gyorsabb, mint az emlősöké, a madaraké és a hüllőké – írta a Sokszínű Vidék a The Guardianben ismertetett jelentés alapján.  
A tudósok szerint a rovarok száma évente 2,5 százalékkal csökkent, ami nagyon gyors. Tíz év múlva negyedannyi lesz belőlük, 50 év múlva feleannyi, 100 év múlva pedig az összes rovarfaj kipusztulhat. A Földön 17-szer több rovar él, mint ember, elengedhetetlenül szükségesek az ökoszisztémák helyes működéséhez, mert nemcsak táplálékok, hanem egyben beporzók is.
Ha nem változtatunk az élelmiszer-előállítási módszereinken, a rovarok néhány évtizeden belül kipusztulhatnak. A bolygó ökoszisztémáira nézve ennek több mint katasztrofális következményei lennének

– írták a kutatók.

A rovarállomány súlyos csökkenését Németországban és Puerto Rico-n is megfigyelték már, de a mostani jelentés szerint a krízis globális. A Biological Conservation című tudományos lapban publikált analízis szerint a rovarok kihalásának egyik legfőbb okai a rovarirtók használata, az urbanizáció és a klímaváltozás is.
Szerző

Jegesmedve-terror miatt hirdettek szükségállapotot az orosz sarkvidéken

Publikálás dátuma
2019.02.09. 19:37

Fotó: Maksim Blinov / AFP
A hatalmas ragadozók már a spájzban vannak - és más helyiségekben is.
Jegesmedvék tartják rettegésben az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigeteket, ahol annyira elszaporodtak a medvetámadások, hogy szükségállapotot is hirdettek a sarkköri tartományban - írja a BBC-re hivatkozva az index.hu. A szigetcsoport legnagyobb településének számító Belusja Guba környékén a hatóságok szerint úgy 52 medve él, ezek közül pedig 8-10 állandóan van a lakott területen belül. 
A helyi rendőrség szerint a medvék annyira felbátorodtak, hogy már nem félnek az autóiktól és a szirénáiktól, megtámadják az embereket, sőt, még házakba és közintézményekbe is simán bemennek. A helyiek azt mondják, hogy még sosem láttak ilyen szintű medveinváziót. A helyi hatóság viszont tehetetlen, mert a jegesmedvék védett állatok Oroszországban, az orosz szövetségi környezetvédelmi hivatal pedig még a medvetámadások után sem hajlandó kiadni külön engedélyt az állatok kilövésére.
Szerző

Veszélyben a reggeli fekete: több kávéfajtát is kipusztulás fenyeget

Publikálás dátuma
2019.02.09. 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP
A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovarkártevők egyre súlyosbodó problémája miatt – figyelmeztettek a kutatók.
A londoni Kew Gardens szakemberei szerint már a fenyegetett kávéfajták közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is. A Science Advances és a Global Change Biology című folyóiratokban publikált tanulmányok készítői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több mint 60 százalékukat fenyegeti a kipusztulás. A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha “rendkívül magasnak” nevezte ezt a mutatót, amelyet korábban mindössze 22 százalékra becsültek – írta az Érdekes Világ.
Az Afrika, Madagaszkár, Ázsia és Ausztrália trópusi területein vadon termő kávéfajok segítségével 
“a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló”

új növényeket lehet termeszteni. A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra - 60 százalék - és a robuszta kávéra - 40 százalék - épül.
Szerző
Témák
kávé