Viharos szelet hoz a hidegfront

Publikálás dátuma
2019.02.11. 15:17

Fotó: Shutterstock
Tizennégy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A hét második felében már kora tavaszias időnk lesz.
Ma hidegfront vonul át térségünk fölött, de kedden már szárazabb, egyre hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.  
Kedden felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel, szórványosan záporral, hózáporral. Az északnyugati szél erős, többfelé viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között valószínű. A fővárosra és PestBaranya, Bács-KiskunBorsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, FejérGyőr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél veszélye miatt. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Forrás: OMSZ
Szerdán a Dunántúlon többnyire erősen felhős lesz az ég, főként ott fordulhat elő kisebb eső, havas eső, máshol pedig változóan felhős idő valószínű. Az északnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Csütörtök reggelre a szélvédett helyeken köd, rétegfelhőzet képződhet, amely feloszlása után közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak. Északkeleten elszórtan fordulhat elő kisebb eső, havas eső, másutt elvétve lehet csapadék. Elsősorban a Dunántúlon megerősödhet az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.
Péntek reggelre is köd, rétegfelhőzet képződhet a szélvédett helyeke, mely néhol (főként északkeleten) csak lassan oszlik föl. Napközben változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél – főként a Dunántúlon – többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 12 fok között valószínű, de északkeleten kissé hidegebb is lehet.
Szombaton kevés lesz a felhő, napos idő várható csapadék nélkül. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között valószínű. 
Vasárnap is kevés lesz a felhő, sok napsütés valószínű, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a tartósabban párás tájakon (nagyobb eséllyel északkeleten) 5, 6 fok is lehet.
Szerző

Két gigavállalat részvényeivel függetleníti az állam saját magától az egyik legjobb egyetemet

Publikálás dátuma
2019.02.11. 14:49
FOTÓ: Népszava
A Corvinus nemzeti vállalkozás.
Nyártól már nem az állam, hanem a frissen létrehozott Maecenas Universitatis Corvini tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE) – jelentette be Palkovics László. Az innovációs miniszter. Az alapítvány „vagyonkezelő alapítványként” működik majd, ami egy teljesen új jogi kategória. Az alaptőkét az állam biztosítja, ehhez a MOL és a Richter 10-10 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét adják át az alapítványnak, melynek értéke összesen mintegy 380 milliárd forint. A cél az, hogy a Corvinus kiszabaduljon az állami fenntartás béklyóiból és szabadabban működhessen annak érdekében, hogy Európa 100 és a világ 200 legjobb egyeteme közé kerüljön. Ha sikeres lesz a modell, kiterjesztik más egyetemekre is.
Lánczi András rektor szerint ez minden tekintetben „nemzeti vállalkozás”. Mint mondta, céljuk az is, hogy a legtehetségesebb hallgatók közül minél többet Magyarországon tartsanak. – Arra számítok, hogy politikai állástól függetlenül ebben mindenki támogatni fog minket. Vagy legalább nem akadályoznak – fogalmazott. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja leszögezte: a fenntartóváltástól függetlenül továbbra is lesznek ösztöndíjas férőhelyek a BCE-n. Ennek biztosítására 2020-tól elindítják a Corvinus Ösztöndíjprogramot. Ugyanakkor nem cáfolta azokat a korábban megjelent híreket, mely szerint az ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók arányát 2030-ra megfordítanák: a jelenlegi 40 százalék helyett 60 százalék lenne a fizetős diákok aránya, az ösztöndíjas hallgatóké pedig 60-ról 40 százalékra csökkenne. Az egyetem által kiadott tájékoztatóban is az olvasható: a Corvinus finanszírozásának egyik legfontosabb eleme lesz a hazai és nemzetközi hallgatók által fizetett térítési díj. A tervek szerint növelnék a külföldi oktatók arányát is 10 százalékra. – Ez az arány jelenleg 2 százalék körül van. Amennyiben valóban jobb eredményeket akarnak elérni, elengedhetetlen az oktatók nemzetköziesítése – nyilatkozta lapunknak az egyetem egyik oktatója és Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, Deák Dániel. Hangsúlyozta: a külföldi professzorok legalább a hazai oktatók fizetésének háromszorosáért csábíthatók ide. Így viszont a magyar oktatók bérét is emelni kell. Egy egyetemi oktató jelenleg bruttó 500 ezer, egy docens vagy egy adjunktus 200-300 ezer forint körül keres.
Szerző

Majdnem hetvenmillióért fuvarozzák az Iparművészeti irodabútorait

Publikálás dátuma
2019.02.11. 13:42

Fotó: Vajda József
A múzeumi tenderekben verhetetlen Museum Complex egyedül vett részt a kiválasztási folyamatban, darabáron több mint 17 600 forintért vállalta a munkát.
Az Iparművészeti Múzeum és kőbányai Jászberényi út 55. szám között autóúton alig 6,5 kilométernyi a távolság, ennek a távolságnak a legyőzését és az IMM irodaberendezésének elszállítását 68,07 millió forintért vállalta a múzeum jól bevált rakkoló partnere, a Museum Complex - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.
A cégnek versenytársa sem volt a pályázaton, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást a múzeum a Közbeszerzési törvénnyel indokolta, mondván: a jogszabály 98/3.-as paragrafusa alapján  kizárólag egy meghatározott – a megelőző eljárásban nyertes – gazdasági szereplővel köthetett szerződést. Az érvelés szépséghibája, hogy az említett paragrafus csak lehetőségként említi ez a megoldást, nem pedig kötelességként.
A leírásból az is kiderül, hogy a Museum Complexnek január végétől két hónapon belül 3864 tárgyat kell becsomagolnia és átszállítania a raktárhelyiségébe a fenti összegért, ami azt jelenti, hogy darabáron 17617 forintért vállalták a munkát.

És hogy mit szállítanak? A szerződés Az IMM vagyonkezelésében, őrizetében lévő ingóságokat – közte „nagy számban kulturális értékkel bíró javakat” – említ, a hozzá mellékelt leírásban azonban főként irodabútorokat találtunk a forgószéktől a szekrényig, a kanapéig és a tárgyalóasztalig. A szállítóknak biztos feladja a leckét a múzeum 13 páncélszekrénye , de olyan könnyebb tárgyakat is visznek, mint a 10 darab alatti tányérkészlet.  
A Museum Complex ugyanakkor ennél jóval nagyobb megbízással lett közismert, álláspontjuk szerint tavaly  1,358 milliárd forintért szállították telephelyükre az Iparművészeti 170 ezer példányos iratgyűjteményét. Akkor is a hírekbe kerültek, amikor  2010-es megalakulásuk után félévvel ők szállíthatták Törökországba az isztambuli Csontváry-kiállítás tárlatanyagát is.
Szerző