Védhetetlen növés

Publikálás dátuma
2019.02.12 11:30

Molnár Ádám
A fehérváriak főszponzora szerint a MOL-Vidi labdarúgócsapata kinőtte a magyar bajnokságot, a pályán elért eredmények azonban mást mutatnak.
Előbb-utóbb minden kiderül. A Vidivé rövidített Videoton főszponzorának vezére nemrégiben már azt pedzegette, hogy a fehérvári csapat kinőtte a magyar bajnokságot, jobb lenne valamilyen közép-európai ligában szerepelnie. E perspektívának külön bájt kölcsönzött, hogy az elöljáróra nem a megbonthatatlan barátság jegyében tekintenek Horvátországban, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a vízió alapja már a nagyívű felvetés pillanatában sem volt meg. Még akkor sem, ha a kormánypárti orgánumok egyikében azt lehetett olvasni a másik oldalon Fidinek csúfolt Vidiről: „Székesfehérváron mernek nagyot álmodni, és van is mire alapozni.”
Noha az együttes kétségkívül helyt állt az Európa-ligában – kiváltképp ahhoz képest, hogy a magyar résztvevőket rendszerint már az előszezonban kiselejtezik a kontinens klubtornáiról –, az legfeljebb pénzügyi szempontból merülhetett fel, hogy magasan kiemelkedik a magyar mezőnyből. Nem piaci alapon, hiszen legutóbb is mindössze 2540 nézője volt új stadionjában – igaz, ezzel a második helyet foglalta el a huszadik forduló ranglistáján, mert négy mérkőzés látogatottsága még a kétezret sem érte el –, ám a bőkezű állami támogatás révén nyilvánvalóan elválik az NB I öthatodától. Az azonban csak vágyálom, hogy „Európa csodálja a Vidit” – akadt ilyen kommentár is az ősszel –, elvégre a középmezőny alját sem sikerült megközelíteni, mert ahhoz a hatévenkénti felbukkanás az El csoportkörében édeskevés. (Akkor is, ha ez a 2010-es esztendők magyar rekordja.) 
Azt persze tudjuk: minálunk nincs más, mint az indokolatlan tömjénezés, amely a Vidi esetében odáig fajult, hogy egybevetették a jelenlegi csapatot az 1985-ben európai döntőt vívó együttessel. Sőt az összehasonlításból a mai gárda jött ki jobban, mert több meccset játszott az EL-ben, mint a hajdani garnitúra az UEFA Kupában. E bizarr párhuzamvonás alkalmával nem került szóba, hogy a mostani együttes 4 győzelemmel, 6 döntetlennel és 4 vereséggel abszolválta a menetet, miként az sem: a selejtezők legelső fordulójából a Vidi csak azért jutott tovább a luxemburgi Dudelange-zsal szemben, mert az ellenfél Ibrahimovic nevű – de nem a svéd sztárhoz hasonló képességű – játékosa a 90. percben luftot rúgott négy méternyire a fehérvári kaputól, egy perccel később pedig a felső léc mentette meg a magyar képviselőt a góltól. Ekkor még ilyen beszámoló is megjelent: „Egyre nyomasztóbb vendég fölény alakult ki, a mérkőzés hajrájára teljesen beszorult a Vidi, és bizony Kovácsik kapusnak több hatalmas bravúrt kellett bemutatnia, hogy 2-1 maradjon az eredmény.” A kevéssé kritikus M4-en pedig a műsorvezető Robin Hood-i bátorsággal megkérdezte: „Hogyan maradhatott ilyen egyedül a luxemburgi játékos?”
Később is látszott, hogy púder csak a Vidi más minősége. A Ludogorec-, Malmö-, AEK-, BATE-, Chelsea-, PAOK-futam közben a fehérvári csapat döntetlent játszott a Pakssal, a Debrecennel, a Kisvárdával, és kikapott felcsúti kistestvérétől, továbbá az MTK-tól, a Mezőkövesdtől, az Újpesttől. Úgyhogy a felcsútiak elleni újabb blamázs korántsem volt egyedi malőr, és túlzás volna szenzációnak beállítani a legutóbbi hazai vereséget, a Diósgyőrtől elszenvedett 1-2-t is. 
Most átmenetileg csendesülnek az őszi szezonban sorjázó megállapítások: „A Vidi FC fanasztikus sikerének titka, hogy ezer fokon égett, küzdött, harcolt minden játékos”; „Taktikailag tökéletesek voltunk”. (Az utóbbi idézet Marko Nikolics edzőtől származik.) 
Az ősz már elmúlt, de – bár az idény már megkezdődött – még nem jött el a fehérvári tavasz. Ez tény. Ám akárhogyan alakul a folytatás, a magam részéről csak itt említem egy lapon a Kovácsik – Nego, Juhász, Fiola, Stopira – Kovács, Hadzic, Pátkai, Huszti – Hodzic, Scsepovics garnitúrát a Disztl Péter – Végh, Disztl László, Csuhay, Horváth – Burcsa, Csongrádi, Vadász – Majer, Szabó, Novath összetételű, nyolcvanötös tizeneggyel.
Igaz, láttam már olyat is, hogy a régi Újpest–FTC meccsekkel hozták szinkronba a lila- és a zöld-fehérek mostani találkozóját. Aki megnézte a szombat esti másfél órát, az pontosan tudja: a differencia csupán csak annyi volt, amennyi a Vidi FC El-csoportkörös szereplése és a Videoton UEFA Kupa-döntője között van. 
Ha nem is virtuálisan.
Frissítve: 2019.02.12 11:30

Esküt tett a téli universiadéra készülő magyar csapat

Publikálás dátuma
2019.02.19 19:43

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
A Testnevelési Egyetem épületében kedden letette esküjét a 29. téli universiadéra készülő magyar delegáció, amely az idén minden korábbinál népesebb lesz: 40 sportoló fogja képviselni Magyarországot az egyetemisták olimpiájaként is emlegetett viadalon. Az eskü szövegét Csiki Attila jégkorongozó mondta el a versenyzők, bírók és a küldöttség többi tagja előtt, majd Sárfalvi Péter és az 1966-ban jégtáncban aranyérmes Mató Edit, Csanádi Károly páros átadta az universiade zászlaját Kiss Ádám MEFS-elnöknek. A verseny helyszíne ezúttal a szibériai Krasznojarszk városa lesz, amely egyetemi és sportközpont, mostanáig 19 olimpiai és három paralimpiai bajnokot adott – erről beszélt Oroszország budapesti nagykövete, Vlagyimir Szergejev. 
A magyar csapatot összesen 18 egyetem hallgatói közül válogatták össze, de az eseményen az is elhangzott, hogy Krasznojarszkban összesen mintegy 60 nemzet 3000 sportolója méri össze tudását 11 sportágban. A magyarok hatban – sílövészet, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya és sítájfutás – szerepelnek majd. 
„A március 2. és 12. közötti eseményen először szerepel magyar jégkorongcsapat, ez és a nagy létszámú küldöttség is jelzi a téli sportágak erősödését” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter helyettes államtitkár.
Az eddigi téli universiadékon Magyarország 11 érmet nyert. Magyar szempontból a legsikeresebb a 2013-as viadal volt, amelyen a váltóval később olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor és Burján Csaba aranyérmes lett két másik társával együtt a férfi staféta diadalát követően.
Szerző

Már minden jegy elkelt az első hazai Eb-selejtezőre

Publikálás dátuma
2019.02.19 14:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő

A magyar válogatott idei Eb-selejtezőinek időpontjai:

március 21.: Szlovákia-Magyarország március 24.: Magyarország-Horvátország június 8.: Azerbajdzsán-Magyarország június 11.: Magyarország-Wales szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia október 10.: Horvátország-Magyarország október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán november 19.: Wales-Magyarország

A magyar–horvát március 24-én, a Groupama Arénánban lesz.
Telt ház előtt játszhat majd a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal az Európa-bajnoki selejtezősorozat első hazai mérkőzésén. A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának híre szerint kedd délelőttre minden jegy elkelt a március 24-én esedékes találkozóra, melyet a Groupama Arénánban rendeznek. Az MLSZ emlékeztet rá, hogy a belépőket múlt péntektől elsőként a szurkolói klub tagjai vásárolhatták meg, egységesen húszszázalékos kedvezménnyel, majd hétfőtől mindenki előtt megnyílt a vásárlás. A klubtagok nagy számban éltek az elővásárlási lehetőséggel, az első három napon közel hatezer jegy kelt el. A hazai Eb-selejtezőkre kedvezményes árú bérleteket is lehetett vásárolni, ezekből csaknem hatezer fogyott el. A bérletárusítás első napján – a szurkolói klubtagoknak itt is elővásárlási lehetőségük volt – több mint 2500-an biztosították helyüket mind a négy hazai mérkőzésre. A jegyárusítás kezdetére a bérletek közel kilencven százaléka gazdára talált. A magyar csapat a szlovákok ellen, idegenben kezdi meg a sorozatot március 21-én. A Nagyszombaton sorra kerülő találkozóra már február elején elkelt a szlovák szövetség által biztosított mintegy kétezer, vendégszektorba szóló belépő mindegyike. A 2020-as Eb-nek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is. A rendezők részvétel esetén a csoportkörben legalább két meccset hazai pályán játszhatnak, de a kieséses szakaszban már nem. A magyar fővárosban három csoporttalálkozóra és egy nyolcaddöntőre kerül majd sor.

A magyar válogatott idei Eb-selejtezőinek időpontjai:

március 21. Szlovákia–Magyarország március 24. Magyarország–Horvátország június 8. Azerbajdzsán–Magyarország június 11. Magyarország–Wales szeptember 9. Magyarország–Szlovákia október 10. Horvátország–Magyarország október 13. Magyarország–Azerbajdzsán november 19. Wales–Magyarország

Szerző