Védhetetlen növés

Publikálás dátuma
2019.02.12 11:30

Fotó: Molnár Ádám
A fehérváriak főszponzora szerint a MOL-Vidi labdarúgócsapata kinőtte a magyar bajnokságot, a pályán elért eredmények azonban mást mutatnak.
Előbb-utóbb minden kiderül. A Vidivé rövidített Videoton főszponzorának vezére nemrégiben már azt pedzegette, hogy a fehérvári csapat kinőtte a magyar bajnokságot, jobb lenne valamilyen közép-európai ligában szerepelnie. E perspektívának külön bájt kölcsönzött, hogy az elöljáróra nem a megbonthatatlan barátság jegyében tekintenek Horvátországban, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a vízió alapja már a nagyívű felvetés pillanatában sem volt meg. Még akkor sem, ha a kormánypárti orgánumok egyikében azt lehetett olvasni a másik oldalon Fidinek csúfolt Vidiről: „Székesfehérváron mernek nagyot álmodni, és van is mire alapozni.”
Noha az együttes kétségkívül helyt állt az Európa-ligában – kiváltképp ahhoz képest, hogy a magyar résztvevőket rendszerint már az előszezonban kiselejtezik a kontinens klubtornáiról –, az legfeljebb pénzügyi szempontból merülhetett fel, hogy magasan kiemelkedik a magyar mezőnyből. Nem piaci alapon, hiszen legutóbb is mindössze 2540 nézője volt új stadionjában – igaz, ezzel a második helyet foglalta el a huszadik forduló ranglistáján, mert négy mérkőzés látogatottsága még a kétezret sem érte el –, ám a bőkezű állami támogatás révén nyilvánvalóan elválik az NB I öthatodától. Az azonban csak vágyálom, hogy „Európa csodálja a Vidit” – akadt ilyen kommentár is az ősszel –, elvégre a középmezőny alját sem sikerült megközelíteni, mert ahhoz a hatévenkénti felbukkanás az El csoportkörében édeskevés. (Akkor is, ha ez a 2010-es esztendők magyar rekordja.) 
Azt persze tudjuk: minálunk nincs más, mint az indokolatlan tömjénezés, amely a Vidi esetében odáig fajult, hogy egybevetették a jelenlegi csapatot az 1985-ben európai döntőt vívó együttessel. Sőt az összehasonlításból a mai gárda jött ki jobban, mert több meccset játszott az EL-ben, mint a hajdani garnitúra az UEFA Kupában. E bizarr párhuzamvonás alkalmával nem került szóba, hogy a mostani együttes 4 győzelemmel, 6 döntetlennel és 4 vereséggel abszolválta a menetet, miként az sem: a selejtezők legelső fordulójából a Vidi csak azért jutott tovább a luxemburgi Dudelange-zsal szemben, mert az ellenfél Ibrahimovic nevű – de nem a svéd sztárhoz hasonló képességű – játékosa a 90. percben luftot rúgott négy méternyire a fehérvári kaputól, egy perccel később pedig a felső léc mentette meg a magyar képviselőt a góltól. Ekkor még ilyen beszámoló is megjelent: „Egyre nyomasztóbb vendég fölény alakult ki, a mérkőzés hajrájára teljesen beszorult a Vidi, és bizony Kovácsik kapusnak több hatalmas bravúrt kellett bemutatnia, hogy 2-1 maradjon az eredmény.” A kevéssé kritikus M4-en pedig a műsorvezető Robin Hood-i bátorsággal megkérdezte: „Hogyan maradhatott ilyen egyedül a luxemburgi játékos?”
Később is látszott, hogy púder csak a Vidi más minősége. A Ludogorec-, Malmö-, AEK-, BATE-, Chelsea-, PAOK-futam közben a fehérvári csapat döntetlent játszott a Pakssal, a Debrecennel, a Kisvárdával, és kikapott felcsúti kistestvérétől, továbbá az MTK-tól, a Mezőkövesdtől, az Újpesttől. Úgyhogy a felcsútiak elleni újabb blamázs korántsem volt egyedi malőr, és túlzás volna szenzációnak beállítani a legutóbbi hazai vereséget, a Diósgyőrtől elszenvedett 1-2-t is. 
Most átmenetileg csendesülnek az őszi szezonban sorjázó megállapítások: „A Vidi FC fanasztikus sikerének titka, hogy ezer fokon égett, küzdött, harcolt minden játékos”; „Taktikailag tökéletesek voltunk”. (Az utóbbi idézet Marko Nikolics edzőtől származik.) 
Az ősz már elmúlt, de – bár az idény már megkezdődött – még nem jött el a fehérvári tavasz. Ez tény. Ám akárhogyan alakul a folytatás, a magam részéről csak itt említem egy lapon a Kovácsik – Nego, Juhász, Fiola, Stopira – Kovács, Hadzic, Pátkai, Huszti – Hodzic, Scsepovics garnitúrát a Disztl Péter – Végh, Disztl László, Csuhay, Horváth – Burcsa, Csongrádi, Vadász – Majer, Szabó, Novath összetételű, nyolcvanötös tizeneggyel.
Igaz, láttam már olyat is, hogy a régi Újpest–FTC meccsekkel hozták szinkronba a lila- és a zöld-fehérek mostani találkozóját. Aki megnézte a szombat esti másfél órát, az pontosan tudja: a differencia csupán csak annyi volt, amennyi a Vidi FC El-csoportkörös szereplése és a Videoton UEFA Kupa-döntője között van. 
Ha nem is virtuálisan.
Frissítve: 2019.02.12 11:30

Dárdai Pál csapata a Bayern ellen

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ ANDREAS GORA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
Komoly feladattal áll szemben a magyar szakvezető által felkészített Hertha, amely szombaton a Bayern München vendége lesz (15.30, tv: Sport2) a 23. fordulóban. A párharc egyértelmű esélyese a Dortmund mögött három ponttal lemaradva másodikként álló bajor csapat, a Hertha számára ugyanakkor kapaszkodót jelenthet, hogy majdnem napra pontosan egy éve 0-0-t ért el Münchenben. 
A német élvonalban szereplő további magyarok közül Sallai Roland sérült, csapata, a Freiburg szombaton az Augsburgot fogadja. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal kiálló RB Leipzig hétfőn játszik a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheimmel. 
Spanyolországban szombaton a negyedik helyen álló Sevilla vendége lesz az éllovas Barcelona (16.15, tv: Spíler2). A katalánoktól kilenccel lemaradva harmadikként rangsorolt Real Madrid vasárnap játszik a 25. körben, méghozzá a Levante stadionjában (20.45, tv: Spíler2).
Angliában szép rekord előtt áll Roy Hodgson. A Crystal Palace trénere a szombati, Leicester City elleni mérkőzésen (18.30, tv: Spíler1) 71 évesen és 199 naposan vezényelhet, ezzel a Premier League történetének legidősebb regnáló edzője lesz. A bajnokság 27. hetének kínálatából kiemelkedik a vasárnapi rangadó, a Manchester United–Liverpool összecsapás (15.05, tv: Spíler1), amelyen a negyedik manchesteriek a bajnoki címre törő vendégcsapat ellen folytathatják jó sorozatukat.
Olaszországban vasárnap 15 órától a Nagy Ádámot is foglalkoztató, jelenleg kieső helyen álló Bologna otthonában lép fel a listavezető Juventus (15.00, tv: Digi Sport1). A magyar válogatott középpályás játéka kérdéses Cristiano Ronaldóék ellen, az utóbbi hetekben ugyanis egyszer sem állhatott be a csapatba.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 12:50

Aaron Hernandez, a Gyilkos Hazafi

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:30
Hernandezt posztja egyik legjobbjaként tartották számon a ligában
Fotó: AFP/ TIMOTHY A. CLARY
Már középiskolás korában kiemelkedő tehetségnek számított az amerikai futballban, majd ő lett az NFL legfiatalabb játékosa – így mutatja be Aaron Hernandezt a róla szóló könyv, a Gyilkos Hazafi.
Hernandez később Super Bowlt is játszott a New England Patriots csapatában, sőt a liga egyik legjobb tight endjeként (poszt a támadóegységben) rekordot jelentő, 40 millió dolláros szerződést kötött a Tom Brady által fémjelzett alakulattal.
James Patterson, a Gyilkos Hazafi című könyv szerzője szerint a Bristol nevű kisvárosban nevelkedő Hernandez életében tizenéves korában törés következett be. Anyja hűtlenné vált apjához, apja pedig, akit rajongásig szeretett és példaképének tartott, váratlanul meghalt.
Hernandez később a társaság központja és rendkívül sikeres játékos volt, közben sötét figurákkal barátkozott. Kettős életet élt. A szerző hangsúlyozza: a celebstátusz, a droghasználat és az alvilági kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy instabil, paranoiás emberré vált.
Még 24 éves sem volt, amikor 2013 nyarán gyilkosság vádjával őrizetbe vették. Épkézláb indoka nincs, nem is lehet annak, hogy miért ölte meg közeli ismerősét. Hernandez végig az ártatlanságát hangsúlyozta, a bizonyítékok azonban ellene szóltak: életfogytig tartó börtönre ítélték. A zárkájában kötelet font a lepedőjéből, és 2017 áprilisában felakasztotta magát. Éppen azon a napon, amikor egykori csapata, a Super Bowl-győztes New England Patriots tiszteletére az új elnök, Donald Trump fogadást tartott a Fehér Házban.
Öngyilkossága előtt Hernandez megvágta a jobb középső ujját, Bibliájában a saját vérével megjelölt egy részt, amit cellája falára is kiírt. Menyasszonyának küldött búcsúlevelében hangsúlyozta, hogy halála „Isten tervének része” volt.
James Patterson nem pszichoanalitikus módszerekkel dolgozó lélektani drámát írt, hanem bűnügyi tényregényt. A szerző mindenkit megkeresett, akit csak lehetett: ismerősöket, barátokat, szakértőket, rendőrnyomozókat. Más kérdés, hogy az újságírókat hírhedten kerülő Bill Belichickkel, a New England vezetőedzőjével neki sem sikerült beszélnie. Kár. Tanulságos lett volna megtudni, hogy a pályán vasfegyelmet követelő Belichick felelősséget érez-e a történtekért.
A könyv írása során Patterson arra jutott, hogy Aaron Hernandez alighanem az egyik barátja ellen elkövetett gyilkossági kísérletben, valamint – bár ebben az ügyben felmentették – egy kettős gyilkosságban is bűnös.
A bostoni egyetem kutatói utólag kimutatták, hogy Hernandez agya a kemény ütközések hatására súlyos károsodást szenvedett. A szerző ennek ismeretében sem ad felmentést. Közlése szerint nincs az az orvosi diagnózis, ami magyarázattal szolgálhatna tetteire.
Annyi biztos, hogy hallani fogunk még a Patriots volt játékosának ön- és közveszélyes, tragikus életéről, ugyanis a Ryan közlegény megmentése producerei megvásárolták a könyv megfilmesítési jogát.

Bűnök tárháza az NFL-ben

Nehéz lenne olyan bűncselekményt mondani, amit nem követett el az NFL valamelyik játékosa. A Csupasz pisztolyból is ismert, végül fegyveres rablás vádjában bűnösnek talált O. J. Simpson ügye – bár az elmúlt évtizedekben az ő pere kapta a legnagyobb figyelmet a világsajtóban – csupán egy a sok közül. Adrian Peterson például saját kisgyerekét verte véresre, ezért tiltották el 2014-ben. A futózseni Peterson abban az időben a Minnesota Vikings játékosa volt. Karrierjének nem vetett véget a botrány, azóta több helyen is megfordult. Az előző szezonban, túl a harmincon, a Washington Redskinsben játszott – méghozzá remekül. Nem sikerült viszont a visszatérés Michael Vicknek, az Atlanta Falcons hajdani közönségkedvenc irányítójának. Vick tiltott kutyaviadalokat szervezett a birtokán, közel két év letöltendőt kapott. Az Atlanta elköszönt tőle, a börtönből szabadulva máshol próbálkozott. Teljesítménye azonban csak halványan emlékeztetett régi önmagára, 2017-ben visszavonult. Kareem Hunt, a Kansas City Chiefs ragyogó képességű futója egy clevelandi szálloda folyosóján – erősen bódult állapotban – belerúgott egy nőbe. Tavaly év végén, amikor az incidensről készült felvétel nyilvánosságra került, azonnal kitették csapatából. Nemrég jött a bejelentés, hogy Hunt kap még egy esélyt: történetesen a Cleveland Browns igazolta le. Jovan Belcher esete 2012-ben rázta meg az Egyesült Államokat. A Chiefs 25 éves védőjátékosa, akit környezetében „mintapolgárnak” tartottak, kilenc lövéssel végzett 22 éves barátnőjével. Majd csapata edzőközpontjához ment, köszönetet mondott a stáb tagjainak – és fejbe lőtte magát. Három hónapos csecsemőt hagyott maga után.

Frissítve: 2019.02.23 12:30