319,98 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.11. 19:10
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 319,98 forintra emelkedett este hét óra körül a reggel hét órakor jegyzett 319,04 forintról. Az euró hétfőn 318,56 forint és 320,13 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 281,82 forintról 282,58 forintra, a dolláré pedig 281,74 forintról 283,95 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1323 dollár után este 1,1269 dolláron állt. 
Szerző
Témák
forint euró dollár

Megvan a bérmegállapodás a hatvani Bosch gyárban

Publikálás dátuma
2019.02.11. 18:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Teljesültek a szakszervezetek legfőbb követelései.
Az ÉTMOSz szakszervezet tagsága 75 százalékának szavazatával megszületett az egyéves bérmegállapodás a hatvani Robert Bosch gyár dolgozói és a vállalat vezetői között hétfőn – írja a Mérce. A portálnak Janik Tamás, a Bosch gyárak munkásait tömörítő „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” elnöke elmondta, hogy egyéves bérmegállapodást kötöttek, amelyek során a szakszervezetek minden főbb követelése – így a fizikai dolgozóknak egységesen nyújtott 14,5 százalékos béremelés is – teljesült. Szavai szerint a tárgyalások végeztével a vállalat igazgatója úgy minősítette a megegyezést, hogy „ez drága megállapodás volt”. Janik Tamás hozzátette: az elért eredményt elsősorban a dolgozók kitartásának köszönhetik, ezért számukra is köszönetüket fejezték ki. Janik Attila, a szervezet vezetője elmondta, hogy a Bosch „tárgyalási stratégiájában jól döntött”, így az elmúlt időszakban az álláspontok is közelednek. A cél a hatvani gyár dolgozóik számára immár az, hogy 12 hónapos, kollektív bérmegállapodást köthessenek az üzemmel, amely jelentős bér- és juttatásemeléssel is járna.
Szerző

Nőtt a korrupciós kockázat a honvédségi közbeszerzéseknél

Publikálás dátuma
2019.02.11. 18:27

Fotó: Földházi Árpád / kormany.hu
A Korrupciókutató Központ elemzése szerint sokkal nagyobb mértékben csökkent a versenyerősség, mint más közbeszerzési tendereknél.
A Honvédelmi Minisztérium, a minisztérium háttérintézményei és cégei által lebonyolított szerződések korrupciós kockázatai jelentősen nőttek a 2012 utáni években – derül ki a Korrupciókutató Központ (Corruption Research Center Budapest - CRCB) tanulmányának néhány előzetes eredményéből, a hírt az Index vette észre. Az intézet a 2005-2018 közötti közbeszerzési szerződéseket vizsgálta, szám szerint 193661 darab szerződést. Az adatokból az is kiderült, hogy 2012 és 2018 között a honvédelmi beszerzések esetén a versenyerősség is csökkent, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint más közbeszerzési tendereknél. A központ elemzésében rámutat: egyelőre nem tudni, hogy milyen tényezők állnak e tendenciák mögött, nem kizárt, hogy az intézményrendszer integritásától független hatások (pl. az egyébként magasabb korrupciós kockázatok mellett beszerezhető termékek súlyának növekedése az összes beszerzésen belül, stb.), de lehetséges, hogy a korrupciós kockázatok növekedése és a versenyerősség csökkenése a beszerzéseket lebonyolító intézményrendszer csökkenő integritásával van összefüggésben.
Szerző