Pokollá tette a Teneriféről Budapestre repülők útját egy részeg férfi

Publikálás dátuma
2019.02.12 15:58
Shutterstock illusztráció
A szemtanú beszámolója szerint oroszul beszélő férfi a felszálláskor "sem volt józan", a gépen pedig folytatta az ivást. Molesztálta, lökdöste a többi utast, a légiutas-kísérők sem tudták lecsillapítani.
Egy részeg utas balhézott hétfő késő este a Wizz Air Tenerife–Budapest járatán. A történteknek szemtanúja volt az Index egyik olvasója is, aki a portálnak elmondta, az oroszul beszélő, jól megtermett, kopasz férfi már a felszálláskor sem volt józan, „egy zacskónyi piával” érkezett. Ha ez nem lett volna elég, még az úton is folyamatosan kiszolgálták: "legalább négy-öt felest hozhattak ki neki, amíg megérkeztünk, pedig szóltak a személyzetnek, hogy nem kellene tovább itatni” – mesélte az utastárs.
A beszámoló szerint ráadásul a férfi nem a "csendes részeg" típus volt, a fedélzeten lévőket folyamatosan molesztálta, lökdöste, a kezével megállította a mellette elhaladókat. Az egyik légiutas-kísérő ugyan próbálta lecsillapítani, de a férfi kezelhetetlennek bizonyult.
Ráadásul, mikor már a többi utas azt hitte, a ferihegyi landolással és a kiszállás megkezdésével vége az idegtépő helyzetnek, "hősünk" a gépből kilépve arccal előre esett a lépcsőn, amelyet így szinte teljesen elzárt. „Alaposan megüthette magát, mert folyamatosan kiabált, de annyira részeg volt, hogy meg sem tudott mozdulni. Mindenki tehetetlenül nézte, és jobb híján átlépkedett rajta, senki sem vállalkozott arra, hogy megmozdítsa a hatalmas testet” - elevenítette fel az esetet az Index olvasója. A bosszantó helyzet egyetlen örömteli mozzanata, hogy az eséskor senkit nem sodort magával, pedig, ahogy a szemtanú írta, legalább tíz gyerek is volt a gépen.

A portál megkereste Hardy Mihályt, a Budapest Airport kommunikációs igazgatóját, aki azt írta, hozzájuk nem érkezett visszajelzés, a jelek szerint tehát sem orvosi, sem rendőrségi beavatkozásra nem került sor. Hardy szerint egyébként az utóbbi időben majdnem minden hétre jutott egy ilyen eset. Nemrég az Easyjet Berlinből Budapestre tartó járatán történt hasonló: akkor egy harmincéves lengyel férfi a kelleténél több vodkát ivott, és ezt még folytatni akarta, ezért kellett végül intézkedni.
Frissítve: 2019.02.12 16:04

Meghalt P. Kiss Zsuzsa

Publikálás dátuma
2019.02.20 19:26

Shutterstock
A közmédiában dolgozó szerkesztő a Petőfi és a Kossuth Rádió több műsorát is vezette, 59 éves korában hunyt el.
 Életének 59. évében meghalt P. Kiss Zsuzsa, a közmédia kiemelt szerkesztője - közölte a család szerdán az MTI-vel. P. Kiss Zsuzsa pályáját a Petőfi Rádióban kezdte, szolgáltatóműsorokban vett részt. Riporter és műsorvezető is volt, leginkább a Kossuth Rádió Napközben, a Hajnal-Táj és a Szombat délelőtt című műsoraiból ismerhették a hallgatók 2014-ben a Magyar Turizmus Zrt. díját elnyerve az év turisztikai szerkesztő riportere lett. P. Kiss Zsuzsát a közmédia saját halottjának tekinti.

Külön államként működhet a Budapestre érkező orosz bank

Publikálás dátuma
2019.02.20 19:12
Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Nem fizetnek adót, ha kell, magyar állam bérel nekik irodát vagy újít fel épületeket. Székházukba rendőr sem léphet be, minden vezetőjük diplomáciai mentességet élvez: ez csak néhány kedvezmény azok közül, amivel a fővárosba a csábítják az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot.
Nagyon engedékeny a magyar kormány, ha arról van szó, hogy Budapestre kell hozni egy orosz alapítású, projektfinanszírozással foglalkozó pénzintézetet. Az Index részletesen foglalkozik a javaslattal, ami rengeteg kedvezményt kínál a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) letelepedéséhez.  Tegyük hozzá, a vonatkozó törvény szerint ugyanezek a kedvezmények  és mentességek illetik meg itthon az ENSZ szakosított intézményének számító Világbankot is. A portál által idézett dokumentum alapján Magyarország biztosítja az NBB-nek • a bank igényeinek megfelelő irodaépületeket („föld, épületek, épületrészek, ideértve a megközelítést szolgáló létesítményeket"), • a bankelnök hivatalos rezidenciáját, • és ezeknek az ingatlanoknak a "biztonságát és nyugalmát". Ha a kinézett épületek nem az államéi, azokat az állam bérelné a banknak, ha pedig nem megfelelő állapotúak, a magyar adófizetők pénzén újítanák fel őket. Az épületek biztonsága és nyugalma eközben olyannyira teljes körű lenne, hogy oda még a magyar állam sem tehetné be a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illetné meg.
Az épületek sérthetetlensége, biztosítása és védelme messze nem minden. A bank ugyanis • "bármilyen szabályt kialakíthat", ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja, és a nagykövetségekhez hasonlóan a rendőrök is csak akkor mehetnének be, ha a bank hívná őket, • a bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más. • A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól. Az orosz vezetésű nemzetközi bank tervezett kedvezményei - a hasonló nemzetközi intézményekkel azonosan - ezen is túlmutatnak.  • Az NBB nem lenne alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek (ideértve a közzétételi vagy beszámolási kötelezettséget, tőkeszabályozási vagy tőkemegfelelőségi követelményeket vagy egyebeket), • nem lenne kötelezve a számviteli szabványok bármely formában történő bevezetésére, • sem arra, hogy megfeleljen az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettség bármely formájának. • Ha pedig kiderülne, hogy az ügyleteihez mégis szüksége van valamilyen speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, a tervezet szerint úgy kell tekinteni, mintha már rendelkezne azokkal, • végül a bank valamennyi tulajdona és bárminemű tevékenysége, művelete mentességet kap „mindenféle jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve, ha a bank lemondott mentességéről”. Az NBB-ek ezen felül se lesz sok gondja, mivel  • Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, akár országos, akár helyi szinten, kivéve a szolgáltatási díjakat; • mentes minden adófizetési, adóvisszatartási vagy adóbeszedési kötelezettségtől; • mentességet élvez minden vám, adó vagy egyéb közteher megfizetésétől, vagy – a hivatali használatra szánt áruk tekintetében – bármely import- és exportkorlátozástól -írja a portál.

Bejöhet, akit csak meghívnak