A Huawei növekszik és fejleszt Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.12. 00:00

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
A Huawei Technologies Hungary (HTH) idén is növekedésre számít, és tovább fejleszti Kínán kívüli legnagyobb, tíz éve alapított magyarországi gyártó- és logisztikai központját - tudtuk meg a társaságtól.
A HTH 2005-ben alakult, jelenleg több mint 2000 embernek biztosít megélhetést. A Huawei volt az első kínai cég, amellyel 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a magyar kormány - mondta Wu Biqiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a vállalat eddig 1,2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, megbízható adózói státuszú, az elmúlt öt évben közel 60 milliárd forint adót fizetett be nálunk. A Huawei Technologies Hungary termékeit a magyarok közel 80 százaléka használja kommunikációra, internetezésre. Tavaly decembertől az okoskészülékek és hálózati eszközök mellett már személyi számítógépeket is forgalmaznak. A Huawei most közzétett tavalyi eredményei szerint a vállalat magyarországi árbevétele több mint 40 százalékos növekedést mutat az előző évihez képest. Míg 2017-ben a vállalat bevétele 57 milliárd forint volt, addig 2018-ban megközelítette a 80 milliárd forintot az előzetes, nem auditált adatok alapján. - Változatlanul hiszünk ügyfeleink racionális és józan gondolkodásában, a további nyitott és kiegyensúlyozott magyar üzleti környezetben és a töretlen növekedésben – foglalta össze Wu Biqiang a vállalat hazai és globális kilátásait. A magyar leánycég igazgatója hozzátette, úgy vélik, hogy az anyavállalat megbízhatósága körül kialakult, bizonyítékok és tények nélküli vádak teljes mértékben megalapozatlanok és idővel kipukkannak. Wu Biqiang reagált Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői magyarországi látogatására, amelyen az amerikai fődiplomata lobbizott a kínai-magyar kapcsolatok erősödése, s ezen belül a Huawei Technologies hazai térnyerése ellen. – A többi országot, kormányzatot, döntéshozókat és piaci szereplőket is arra biztatjuk, hogy maradjanak objektívek, nyitottak, ne hozzanak megalapozatlan és korai döntéseket az 5G és más fejlesztéseiket illetően. A kiberbiztonság közös ügy, egy piacvezető szállítónak egy ország technológiai fejlesztéséből, csupán feltételezések alapján való kizárása mind a tudományos, mind a gazdasági fejlődést visszaveti.    A Huawei Technologies, a világ egyik vezető infokommunikációs és távközlési beszállítója, Kína legnagyobb magánvállalata 170 országban van jelen, az egyik legtöbb szabadalmat benyújtó globális cég a távközlési innovációk területén. A vállalat árbevételének – iparági szinten kimagaslónak tekinthető – 11-13 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. Ezeknek a befektetéseknek köszönhető, hogy a Huawei a következő generációs mobilhálózatok – és eszközök – úgynevezett 5G-fejlesztésében és kiépítésében vezető szerepet tölt be – hangsúlyozta a vezérigazgató. Wu kiemelte, hogy a cég tavaly mind a Magyar Telekommal, mind a Vodafone-nal sikeres, következő generációs, 5G-s hálózati próbákat hajtott végre. A vállalatnak Magyarországon jelenleg már több, bekapcsolt 5G-bázisállomása is funkcionál.    
Szerző
Témák
Huawei
Frissítve: 2019.02.12. 17:00

Melyik területen őrületesen alacsony a nők aránya - és nem a politika a jó válasz

Publikálás dátuma
2019.02.11. 20:40

Fotó: Shutterstock
A tudomány majdnem férfiprivilégium mifelénk.
Hétfőn hozta nyilvánosságra az Eurostat azt a felmérését, amelyben azt mérték fel, hogy az Európai Unió tagországaiban, és más, az uniós tagságra pályázó országokban milyen arányban vannak a nők, illetve a férfiak a tudományos és mérnöki pályán, írja a 24.hu. Az élen Litvánia végzett, ahol a nők aránya 57 százalékos, a második helyen Bulgária és Lettország áll (mindkettő 53 százalékkal), őket követi Portugália (51 százalék) és Dánia (50 százalék). Magyarország katasztrofálisan szerepelt: Luxemburggal együtt sereghajtónak számít, mindkét országban mindössze 25 százalék a tudományos vagy mérnöki munkát végző nők aránya.
Szerző
Témák
áltudomány nők

319,98 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.11. 19:10
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 319,98 forintra emelkedett este hét óra körül a reggel hét órakor jegyzett 319,04 forintról. Az euró hétfőn 318,56 forint és 320,13 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 281,82 forintról 282,58 forintra, a dolláré pedig 281,74 forintról 283,95 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1323 dollár után este 1,1269 dolláron állt. 
Szerző
Témák
forint euró dollár