Nem csak Budapesten tüntettek az MTA mellett – Palkovics tárcája konstruktív párbeszédet emleget

Publikálás dátuma
2019.02.12 17:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Eközben a Pedagógusok Szakszervezete is szolidaritását fejezte ki, Szegeden pedig gyertyagyújtást szerveznek.
Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség a Magyar Tudományos Akadémiánál (MTA), mert Magyarország a nemzetközi innovációs rangsorokban és a szabadalmak számát tekintve is lemaradásban van – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel. Az akadémiai kutatóintézetek beadott szabadalmainak száma igen elenyésző volt az elmúlt években, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól – olvasható a közleményben, amely szerint a kormány arra hatalmazta fel az ITM-et, hogy tegye egységessé és hatékonnyá Magyarország teljes kutatás-fejlesztési rendszerét. A Professzorok Batthyányi Köre által felvázolt és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által üdvözölt alapítványi struktúra olyan megoldást jelenthet, amelyben mind a kormány, mind az MTA köztestülete hatékony és független szakmai testületeknek adja át az irányítási jogokat – tették hozzá.

„Miért tartják vissza az MTA támogatását?”

Eközben közzétették Cseresnyés Péter, az ITM államtitkára által adott választ a DK-s Arató Gergely „Miért tartják vissza az MTA támogatását?” címmel feltett írásbeli kérdésére. Eszerint az ITM az MTA irányába tett vállalásait időben, késedelem nélkül teljesítette, és ez a jövőben is így lesz. Cseresnyés azt írta, a tárca „folyamatosan biztosítja a kutatóintézeti hálózat foglalkoztatottjainak más bevétellel nem fedezett illetményét.” Arató Gergely arra is kíváncsi volt, hogy „milyen kártérítést fizet a kormány az MTA-nak az okozott károkért”. Erre Cseresnyés annyit reagált: szerinte kárt olyan megnyilvánulások, „félinformációk alapján feltett kérdés köntösébe burkolt kinyilatkozások” okoznak, melyek akadályozzák „a magyar kutatás-fejlesztés és innováció előrelépését”, hátráltatják a megfogalmazott célok eléréséhez szükséges együttműködést.

A minisztérium szerint az új működési elvek lefektetéséről még ezen a héten konstruktív párbeszéd kezdődhet. Az átalakítás semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását, az MTA zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosított.
„Sajnálattal látjuk, hogy az MTA ügye az európai parlamenti választási kampány terébe került, és sok szereplőnek a szakmai párbeszéd helyett a hangulatkeltés fontosabb”
– fogalmaztak a közleményben.
Mint írták, különösen hiteltelen, hogy „az éppen kampányoló ellenzéki pártok is beszálltak az MTA körüli hangulatkeltésbe, miközben az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta beszántani”. A közlemény felidézte, hogy Kóka János akkori gazdasági miniszter 2006-ban azt mondta, „az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni”.

A Pedagógusok Szakszervezete is aggódik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kedden közleményben közölte, hogy – csakúgy, mint más szervezetek – aggodalommal figyeli azokat a törekvéseket, amelyek veszélybe sodorják az MTA kutatóintézeteinek állami támogatását, sértve a kutatás szabadságát. A PSZ kiemelte: tiltakozik az MTA kutatási szabadságát és autonómiáját korlátozó intézkedések ellen. Emellett szolidaritását fejezte ki a kutatókkal, az MTA Elnökségével, mindazokkal, akik felemelik hangjukat és kiállnak érdekeik mellett. „Kívánjuk, hogy küzdelmük eredményes legyen!” – tették hozzá.

Nem csak a fővárosban tüntettek

Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – ezzel a felszólítással szerveztek tüntetést Budapesten az MTA épületéhez. A helyszínen körülbelül kétezer ember gyűlt össze, a demonstráció végén pedig a tüntetők élőlánccal vették körbe az épületet. Az eseményeket élőben követtük, a tüntetésről szóló tudósításunkat itt találja. Kedden Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt is tüntettek. Az MTI összefoglalója szerint a közösségi médiában meghirdetett, hivatalosan be nem jelentett „villámcsődületen” hozzávetőleg százan vettek részt, és a felhívásnak megfelelően sokan könyvvel a kezükben fejezték ki szolidaritásukat az MTA kutatóival. Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar irodalom szakos professzora újságíróknak elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást. Hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének a tervezett átalakítását. Úgy vélte, nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát. A tüntetésen elsősorban kolozsvári magyar egyetemi oktatók, kutatók vettek részt.
Szegeden a hallgatók szerveztek szolidaritási akciót, 19 órakor pedig gyertyagyújtás volt a Szegedi Akadémiai Bizottság székházánál. Debrecenben az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai tartottak demonstrációt az intézmény épülete előtt. Határozottan kérik, hogy az állam a tudományos kutatást övező szakmai döntéseket bízza a terület szakértőire: a tudósokra és a Magyar Tudományos Akadémiára. A Lendület-csoportok vezetőinek kérésével összhangban azt is kérik, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát, állítsák helyre az MTA intézetek finanszírozását.

„A Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája újabb lépcsőt lépett”

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján arról beszélt: komoly veszély fenyegeti a Magyar Tudományos Akadémiát, „a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája újabb lépcsőt lépett”. Az ellenzéki politikus szerint komoly és hosszabb távú károkat okoz a magyar tudománynak a kormányzat okozta bizonytalanság, illetve az, amilyen irányba az ügyek mennek. El a kezekkel az akadémiától, el a kezekkel a magyar tudománytól! – szólította fel a kormányzatot Brenner Koloman. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik nemzeti néppártként kiáll a tudomány és az oktatás szabadságáért, és szükség volna „épeszű szakpolitikai vitára” az MTA modernizálásáról, valamint arról, hogy miként lehet a tudományos kutatásokat közelíteni az egyetemi világhoz. Az a fajta bolsevik típusú hatalomgyakorlás, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az elmúlt hónapokban mutatott, meggyőződésünk szerint végletes károkat okoz a magyar tudománynak a 21. században – fogalmazott. 

Frissítve: 2019.02.12 21:47

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18