Nem csak Budapesten tüntettek az MTA mellett – Palkovics tárcája konstruktív párbeszédet emleget

Publikálás dátuma
2019.02.12 17:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Eközben a Pedagógusok Szakszervezete is szolidaritását fejezte ki, Szegeden pedig gyertyagyújtást szerveznek.
Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség a Magyar Tudományos Akadémiánál (MTA), mert Magyarország a nemzetközi innovációs rangsorokban és a szabadalmak számát tekintve is lemaradásban van – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel. Az akadémiai kutatóintézetek beadott szabadalmainak száma igen elenyésző volt az elmúlt években, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól – olvasható a közleményben, amely szerint a kormány arra hatalmazta fel az ITM-et, hogy tegye egységessé és hatékonnyá Magyarország teljes kutatás-fejlesztési rendszerét. A Professzorok Batthyányi Köre által felvázolt és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által üdvözölt alapítványi struktúra olyan megoldást jelenthet, amelyben mind a kormány, mind az MTA köztestülete hatékony és független szakmai testületeknek adja át az irányítási jogokat – tették hozzá.

„Miért tartják vissza az MTA támogatását?”

Eközben közzétették Cseresnyés Péter, az ITM államtitkára által adott választ a DK-s Arató Gergely „Miért tartják vissza az MTA támogatását?” címmel feltett írásbeli kérdésére. Eszerint az ITM az MTA irányába tett vállalásait időben, késedelem nélkül teljesítette, és ez a jövőben is így lesz. Cseresnyés azt írta, a tárca „folyamatosan biztosítja a kutatóintézeti hálózat foglalkoztatottjainak más bevétellel nem fedezett illetményét.” Arató Gergely arra is kíváncsi volt, hogy „milyen kártérítést fizet a kormány az MTA-nak az okozott károkért”. Erre Cseresnyés annyit reagált: szerinte kárt olyan megnyilvánulások, „félinformációk alapján feltett kérdés köntösébe burkolt kinyilatkozások” okoznak, melyek akadályozzák „a magyar kutatás-fejlesztés és innováció előrelépését”, hátráltatják a megfogalmazott célok eléréséhez szükséges együttműködést.

A minisztérium szerint az új működési elvek lefektetéséről még ezen a héten konstruktív párbeszéd kezdődhet. Az átalakítás semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását, az MTA zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosított.
„Sajnálattal látjuk, hogy az MTA ügye az európai parlamenti választási kampány terébe került, és sok szereplőnek a szakmai párbeszéd helyett a hangulatkeltés fontosabb”
– fogalmaztak a közleményben.
Mint írták, különösen hiteltelen, hogy „az éppen kampányoló ellenzéki pártok is beszálltak az MTA körüli hangulatkeltésbe, miközben az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta beszántani”. A közlemény felidézte, hogy Kóka János akkori gazdasági miniszter 2006-ban azt mondta, „az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni”.

A Pedagógusok Szakszervezete is aggódik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kedden közleményben közölte, hogy – csakúgy, mint más szervezetek – aggodalommal figyeli azokat a törekvéseket, amelyek veszélybe sodorják az MTA kutatóintézeteinek állami támogatását, sértve a kutatás szabadságát. A PSZ kiemelte: tiltakozik az MTA kutatási szabadságát és autonómiáját korlátozó intézkedések ellen. Emellett szolidaritását fejezte ki a kutatókkal, az MTA Elnökségével, mindazokkal, akik felemelik hangjukat és kiállnak érdekeik mellett. „Kívánjuk, hogy küzdelmük eredményes legyen!” – tették hozzá.

Nem csak a fővárosban tüntettek

Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – ezzel a felszólítással szerveztek tüntetést Budapesten az MTA épületéhez. A helyszínen körülbelül kétezer ember gyűlt össze, a demonstráció végén pedig a tüntetők élőlánccal vették körbe az épületet. Az eseményeket élőben követtük, a tüntetésről szóló tudósításunkat itt találja. Kedden Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt is tüntettek. Az MTI összefoglalója szerint a közösségi médiában meghirdetett, hivatalosan be nem jelentett „villámcsődületen” hozzávetőleg százan vettek részt, és a felhívásnak megfelelően sokan könyvvel a kezükben fejezték ki szolidaritásukat az MTA kutatóival. Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar irodalom szakos professzora újságíróknak elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást. Hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének a tervezett átalakítását. Úgy vélte, nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát. A tüntetésen elsősorban kolozsvári magyar egyetemi oktatók, kutatók vettek részt.
Szegeden a hallgatók szerveztek szolidaritási akciót, 19 órakor pedig gyertyagyújtás volt a Szegedi Akadémiai Bizottság székházánál. Debrecenben az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai tartottak demonstrációt az intézmény épülete előtt. Határozottan kérik, hogy az állam a tudományos kutatást övező szakmai döntéseket bízza a terület szakértőire: a tudósokra és a Magyar Tudományos Akadémiára. A Lendület-csoportok vezetőinek kérésével összhangban azt is kérik, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát, állítsák helyre az MTA intézetek finanszírozását.

„A Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája újabb lépcsőt lépett”

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján arról beszélt: komoly veszély fenyegeti a Magyar Tudományos Akadémiát, „a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája újabb lépcsőt lépett”. Az ellenzéki politikus szerint komoly és hosszabb távú károkat okoz a magyar tudománynak a kormányzat okozta bizonytalanság, illetve az, amilyen irányba az ügyek mennek. El a kezekkel az akadémiától, el a kezekkel a magyar tudománytól! – szólította fel a kormányzatot Brenner Koloman. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik nemzeti néppártként kiáll a tudomány és az oktatás szabadságáért, és szükség volna „épeszű szakpolitikai vitára” az MTA modernizálásáról, valamint arról, hogy miként lehet a tudományos kutatásokat közelíteni az egyetemi világhoz. Az a fajta bolsevik típusú hatalomgyakorlás, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az elmúlt hónapokban mutatott, meggyőződésünk szerint végletes károkat okoz a magyar tudománynak a 21. században – fogalmazott. 

Frissítve: 2019.02.12 21:47

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző