Így mentik Tiborczot: inkább nem kérjük az EU-támogatást

Publikálás dátuma
2019.02.12 17:35
Forrás: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala
Miután az OLAF szabálytalannak ítélte az Elios-lámpacseréket, a kormány visszavonta a támogatási igényt. Így az adófizetők finanszírozzák a korrupt beruházásokat.
A magyar adófizetőknek 13 milliárd forintjukba kerül, hogy a kormány kimentse Orbán Viktor vejét a szabálytalan Elios-beruházások miatt indult uniós eljárásból: visszavonják az OLAF (az EU csalás elleni hivatala) által korruptnak talált közvilágítási projektek támogatási kérelmét, hogy megszűnjön a brüsszeli vizsgálódás jogalapja. Ez már a második mentőöv, amit egy fél éven belül kap a volt Tiborcz-cég: novemberben a rendőrség „bűncselekmény hiányában” megszüntette az OLAF ajánlása alapján indított nyomozást (az eljárás mélységére jellemző, hogy az érintett városok többségétől a beruházások papírjait sem kérte el a rendőrség). Az Elios-ügyben annak idején az OLAF-hoz forduló Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hozta nyilvánosságra a blogján, hogy több, egymástól független hazai és uniós forrás szerint 
kiveszik a Brüsszelbe küldendő számlacsomagból az Elios vitatott közvilágítási beruházásainak számláit, lemondva a már elvégzett lámpacserék EU-finanszírozásáról. Ennek egyetlen észszerű indok az lehet, hogy az Orbán-kabinet belátta: az előrehaladott OLAF-vizsgálat során részletesen dokumentált csalássorozat miatt esély sincs rá, hogy a kérdéses tételeket az EU jogszerűnek ítélje és kifizesse
– magyarán a projektek idején Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez kötődő vállalkozás visszaélései miatt a hazai adófizetők kénytelenek finanszírozni az eredetileg uniós támogatással elindított fejlesztéseket. Mint emlékezetes, az OLAF évekig tartó vizsgálat után 2017 végén az Elios összesen 35 hazai beruházásánál talált súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenségeket. Tiborcz üzlettársának cége részese volt az érintett pályázatok kiírásának, a tendereken egyoldalúan az Elios számára kedvező feltételeket határoztak meg (az első alkalommal, Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármestersége idején nem kértek referenciát az energiatakarékos led-lámpákkal pályázó Eiostól, a későbbi esetekben pedig olyan referencia bemutatását írták elő, amellyel csak az Elios rendelkezett), érthetetlen módon lerövidítették a kötelező karbantartás határidejét, maguk a beruházások pedig indokolatlanul drágák voltak. Utóbb az is kiderült, hogy az Elios-lámpákkal rengeteg a műszaki probléma: nem teljesültek az alacsonyabb energiafogyasztásra és kisebb karbantartásigényre vonatkozó vállalások, ráadásul, ahogyan a HVG a napokban megírta, a fényteljesítményük sem megfelelő, sötétbe borultak miattuk a megújult világítású városrészek, emiatt Hódmezővásárhely, Vác és Szombathely is a világítótestek újbóli lecserélése mellett döntött (de Dunaújvárosban, Szekszárdon, Kecskeméten is sok a panasz a sötétségre). Az OLAF vizsgálati jelentéséből, amely rendszerszintű, az államigazgatás és az önkormányzatok közreműködésével végrehajtott, ugyanazt a mintát követő csalásokat állapított meg, a 24.hu közölt részleteket tavaly, néhány város esetében pedig a Népszava is hozzájutott vizsgálati anyagokhoz. A kormány viszont mondvacsinált indokokkal igyekszik titokban tartani az anyagot (Jávor, aki képviselőként belenézhetett a jelentésbe, megpróbálta kikérni a papírokat a Palkovics László vezette minisztériumtól, de a tárca elutasította a kérést arra hivatkozva, hogy a közzétételhez nem fűződik jelentős közérdek; érdekesség, hogy a 4-es metró beruházásának inkább az ellenzék számára kényelmetlen OLAF-jelentést gondolkodás nélkül nyilvánosságra hozta a kormány). Az Orbán-kabinet Jávor Benedek információi szerint megpróbálta meggyőzni az ügyben jelenleg is eljárást folytató Európai Bizottságot, hogy az OLAF-vizsgálat nem volt megalapozott, de nem járt sikerrel, ezért döntött a számlák visszatartása mellet. A képviselő arra hívta föl a figyelmet: az EU-támogatás híján minden magyar állampolgár 1300 forinttal járul(t) hozzá a Tiborcz-Orbán házaspár saját lábra állásához. 

"A magyar gazdaságból" támogatták az Eliost

Lapunknak az üggyel kapcsolatos megkeresésére az illetékes innovációs és technológiai tárca terjedelmes, ám a konkrét esetet nem érintő választ küldött. Azt írták: Magyarország a rendelkezésre álló uniós keret 100 százalékát ki tudta használni, nem vesztett forrást. A magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormány mintegy 10 százalékkal megemelje az uniós forrásokat, így az elszámolásból kikerülő tételek esetén is száz százalékon fog zárni a program. Fake news tehát, hogy uniós forrást veszítenénk. A tagállamok rendre túlvállalják magukat, mert a Bizottság mindig mindenütt vitatja a beruházások egy részét. Vagyis a rendelkezésre álló keret 110 százalékát költöttük el úgy, hogy mind a 100 százalékot lehívtuk olyan projektekre, ahol nem alakult ki vita a kormány és a brüsszeli bizottság között - zárul a szaktárca magyarázata. Ezzel tehát voltaképp elismerik, hogy az uniós támogatások ürügyén hazai költségvetési forrást különítettek el a Brüsszel által várhatóan vitatott beruházások pénzelésére. Marnitz István

A Bizottság nem kommentál

“Nincsenek frissen megosztható információink” — az Európai Bizottság kérdésünkre így kommentálta Jávor Benedek értesülését. Mint beszámoltunk róla, az Európai Bizottság 2017. végén kapta meg az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF jelentést. A brüsszeli testület regionális politikáért felelős főigazgatóságának munkatársai behatóan elemezték a beszámoló megállapításait. Az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően ezután felvették a kapcsolatot a magyar kormány illetékeseivel. Információink szerint az egyeztetések tavaly tavasszal kezdődtek meg Budapest és Brüsszel között. Ezek elsősorban arról szóltak, hogy Magyarországnak mekkora pénzbüntetést kell visszafizetnie. Ismeretes, hogy az OLAF a teljes támogatási összeg, 13 milliárd forint (43,7 milliárd euró) megvonását javasolta. Az Európai Bizottság akkor szokott száz százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás vagy súlyos szabálytalanság történt. Ilyen például, ha a tendereztetés során egyes pályázókat tisztességtelenül előnyben részesítenek vagy összeférhetetlenség áll fenn. Az OLAF tavalyi jelentése több romániai, olaszországi pályázatot is felsorol, amelyek esetében 100 százalékos büntetést szabtak ki az EU-támogatásokkal való visszaélés miatt. Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke lapunknak korábban azt mondta: meg fogják vizsgálni, hogy a magyar rendőrség miért szüntette meg a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében. De ha az Orbán-kormány nem nyújtja be Brüsszelnek a számlákat, akkor a közvilágítási projektek többé nem számítanak EU által finanszírozott beruházásoknak, így a parlamenti szakbizottság is elveszíti ellenőrzési hatáskörét. Halmai Katalin (Brüsszel)

Frissítve: 2019.02.12 21:10

Van földje? A fideszes haverok majd eldöntik, mennyit ér

Publikálás dátuma
2019.02.22 17:15
Összellenzéki tiltakozás az Alkotmánybíróság előtt; a tét 1,5 millió földtulajdonos sorsa
Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Új középkorba vezet a decemberben módosított földforgalmi törvény, ha az Agrárkamara a magánföldek eladásába is beleszólhat – mondja az ellenzék. Most közösen kérik az Alkotmánybíróságot, dobja vissza a szabálytalannak tartott módosítást.
Semmi más célt nem szolgál a földforgalmi törvény botrányos körülmények között elfogadott módosítása, minthogy helyzetbe hozza a NER elitjét, eldöntse, ki vehet földet, a gazdákat pedig rákényszerítse a hatósági áras értékesítésre - lényegében erről beszélt hat ellenzéki párt képviselője pénteken, az Alkotmánybíróság előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Másfél millió tulajdonost szorítanak sarokba

Haveri sms dönthet a milliárdokról

A mutyijellegről beszélt Magyar Zoltán, jobbikos képviselő is: emlékeztetett rá, 
az Agrárkamara 19 megyei vezetője közül 17 kőkeményen fideszes pártpolitikus, ezzel is keresik a kenyerüket
Magyar hozzátette, a megyei agrárkamara úgy működhet a jövőben, hogy az elnök körbedob a haverjainak egy sms-t, és ezen a „véleménynyilvánító küldöttgyűlésnek álcázott semmin” keresztül dönthetnek milliárdok sorsáról. Mindezt a gazdatársadalom akadályozhatná meg - tette hozzá a politikus, a földtulajdonosok támogatását kérve.

Jöhetnek a traktorok?

Nála is harciasabban fogalmazott a Demokratikus Koalíció részéről Gréczy Zsolt, aki arra emlékeztetett, hogy volt idő, amikor traktorok indultak Budapest felé, ennek lehetőségét sem kellene elvetni (tegyük hozzá, a traktoros demonstráció 2005-ben történt, amikor épp Gyurcsány Ferenc, a DK jelenlegi elnöke kormányozott- a szerk.). Gréczy arra is kérte az Alkotmánybíróság tagjait, ebben az esetben ne fideszes pártkatonák módjára járjanak el.
Az LMP-s Csárdi Antal arra emlékeztetett, hogy a földforgalmi törvény módosítása eleve szabályellenesen történt – mondjon bármit is Kövér László házelnök – hiszen nem volt megoldott a név szerinti szavazás. Csárdi Abban bízik, hogy az eljárási hibával átvert törvényeket eddig következetesen visszaküldő Ab ezúttal is visszadobja a módosítást.
A Párbeszéd részéről Barabás Richárd döbbent meg mélységesen azon, hogy „a Fidesz elárulta amagyar vidéket”. Szerinte a földforgalmi törvényt most tüzes vasként forgatva arra kényszerítik a gazdákat, hogy kedvezőtlen konstrukcióban adják el a birtokaikat; mindez pedig a Mészáros-féle nagybirtokok kialakulásához vezet.
Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt részéről már a módosítás elvontabb jogkövetkezményeit taglalta: szerinte a kormány a szabályozással 
  • sérti a magántulajdon szentségét, hiszen az Agrárkamara határoz ezentúl a tulaj helyett arról, milyen áron adható el a saját földbirtok;
  • sérti a magánélet szentségét, mivel a szigorítás lehetőséget ad a tulajdonosok komplett családi hátterének feltérképezésére;
  • korlátozza a jogorvoslati lehetőséget, hiszen a bíróságok a peres ügyekben sem másíthatják meg az Agrárkamara döntését, legfeljebb új eljárásra kötelezhetik a fideszes többségű szervezetet.
Frissítve: 2019.02.22 17:20

Üvegszilánkot találtak az Auchan termékében - Magyarországra is érkezhetett belőle

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:53
illusztráció
Fotó: AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN
A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben vásároltak a cikkben is szereplő azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el azt.
Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan saját márkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) . Mivel a termékből Magyarországra is érkezett, a Nébih arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásárolt a lenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza azt el.

A termékek adatai:
A termék megnevezése: Auchan Rösti Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott Minőség-megőrzési idő: 09/2020 Tételszám: 182606 RASFF referenciaszám: 2019.0408


A magyar hatóság miután értesült a riasztásról, azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.