Újra füstölni fog a 3-as metró

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:17
Illusztráció
Fotó: Népszava
Csütörtöktől hétfőig ismét füstpróbákat végeznek a felújított szakaszon.
Az Újpest-Központ metrómegállóban és annak környékén folytatódik a 3-as metró felújított szakaszán a füstpróba csütörtökön – közölte a BKV kedden az MTI-vel. A próbákat csütörtöktől hétfőig végzik hétköznap 16-22 óra, hétvégén pedig reggel 8-tól este 10 óra között. Ennek idején a metró szellőző kivezetésein – metróállomások körüli műtárgyaknál – füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is. A mostani próba keretében az Árpád út – Virág utca kereszteződésétől az Újpest-Városkapu állomásig tapasztalhatnak füstkiáramlást. A próbák célja az új berendezések hatékony működésének ellenőrzése.
Szerző

Nem létező vizsgálat megállapításaival érvelt Gulyás a parlamentben

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:12
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Még csak egyetlen napja tartott a vizsgálat, amikor már a jelentésre hivatkozott a miniszter.
Ősszel a parlamentben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kioktatta az őt kérdező szocialista politikusokat, hogy miért nem olvastak el egy jelentést, ami szerint minden rendben megy egy budapesti szívkórházban. A jelentés azonban nem nyilvános, a szocialisták hónapokig hiába jártak utána. Viszont azt kinyomozták, hogy amikor Gulyás a jelentés megállapításaival érvelt, a vizsgálat még csak egyetlen napja tartott, és csupán több mint egy héttel a parlamenti vita után múlva zárták le – írja a 444.hu. A cikk szerint az is kiderült, hogy súlyos problémák kijavítására kötelezték a vizsgálat végén a kórházat, például arra, hogy a valóságnak megfelelően dokumentálják a kezeléseket.
Korózs Lajos még tavaly október 8-án kérdezte volna a parlamentben az egészségügy helyzetéről Gulyást, aki Orbán Viktor helyett válaszolt. Több problémát is felsorolt, amelyek alapján szerinte válsághelyzet van a magyar egészségügyben, és felidézte Székely László szívsebész elbocsátását is, ami Korózs szerint egy beteg elkerülhető halálához vezetett. Gulyás Gergely válaszában külön kitért Székely László ügyére, és ezt mondta: „Ráadásul a miniszter azonnal elrendelt egy vizsgálatot, és ennek a vizsgálatnak a megállapításai semmilyen formában nem támasztják alá az ön állítását. Ezért aztán, ha a Magyar Szocialista Pártot nem a politikai haszonszerzés érdekelné, akkor ezt a vizsgálatot olvasná el, legfeljebb ezt próbálná meg megcáfolni, de egyelőre egy teljesen egyértelmű eredménnyel járó vizsgálati eredmény áll mindannyiunk rendelkezésére.” Korózs a viszontválaszában Nagy Anikó lemondott egészségügyi államtitkárt idézte, aki nem értett egyet azzal, hogy a minisztériuma ragaszkodott Székely elbocsátásához. Gulyás erre ismét a vizsgálatra hivatkozott:  „(..) az orvosok által elvégzett vizsgálat eredménye is egyértelművé teszi, hogy nem áll összefüggésben a bekövetkezett tragédia, illetve az adott főosztályvezetőnek a felmentése. Ez van benne a vizsgálati jelentésben. Ön ezzel vitatkozik, ezt nem fogadja el, és ezt próbálja annak a miniszternek a felelősségévé tenni, akinek nyilvánvalóan ehhez semmi köze nincsen.
A vita után Korózs Lajos és az ügyben aznap interpellációt is benyújtó Bangóné Borbély Ildikó megpróbálták megszerezni a vizsgálati anyagot, amire Gulyás kétszer is hivatkozott. A portál összefoglalója szerint – először az Emmihez fordultak, hiszen Gulyás azt mondta, hogy Kásler Mikós rendelte el a vizsgálatot. Csakhogy október 30-án azt a választ kapták, hogy nem adhatják ki a dokumentumot, mert az Emmi nem rendelkezik a kért adatokkal. Azt is írták, hogy az Emmi egyik háttérintézménye lehet az adatkezelő, de azt a miniszter csak felügyeli, az adatait nem kezeli (azt már nem árulták el, melyik háttérintézménynél lehet a jelentés). – Ezután a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézethez fordultak közérdekű adatigényléssel, mert Székely László korábban ott dolgozott. Onnan november 22-én érkezett az elutasító válasz: a vizsgálati anyag nekik sincs meg. De ott legalább elárulták, hogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Egészségügyi Főosztálya készítette. – Ekkor az NNK-hoz fordultak, és Bangóné december 18-i keltezéssel végre választ kapott. Igaz, a vizsgálat anyagát ekkor sem kapta meg, vagyis Gulyás egy olyan dokumentum ismeretét kérte számon a parlamentben, ami egyszerűen nem hozzáférhető. A válaszban viszont szerepelt, hogy
a vizsgálatot az NNK 2018. október 5. napján indította és 2018. október 17. napján zárta le.

Gulyás viszont október 8-án mondta azt, hogy „ez benne van a vizsgálati jelentésben”, meg azt is, hogy „teljesen egyértelmű eredménnyel” járt. Holott a vizsgálatokat csak 9 nappal később zárták le. Ha figyelembe vesszük, hogy október 8-a hétfőre esett, vagyis a vizsgálatot előző pénteken indították, akkor kiderül, hogy az eljárásból addigra csak egyetlen munkanap telt el. Ráadásul a Gottsegen kórház azt írta, hogy tőlük adatokat kért be az NNK, úgyhogy legjobb eséllyel legfeljebb még csak ezek összeszedésével foglalkozhattak azon a napon.
Az NNK egyébként hét kötelezettséget írt elő a Gottsegen kórháznak a vizsgálat nyomán, ezek alapján egyáltalán nem ment minden rendben ott. Az első pontban többek között felszólították a kórházat, hogy „megfelelő időben a megfelelő ellátást nyújtsa”, és kötelezték „az egészségügyi dokumentáció megfelelő vezetésére”, abetegek „egyéniesített formában megadott teljes körű” tájékoztatására, és külön arra is, hogy a kezelőorvosok is tájékoztassák a betegeket a beavatkozásokról. Felszólították a kórházat a betegek önrendelkezési jogának biztosítására is, továbbá a „betegdokumentáció teljes körű vezetésére”, különös tekintettel az adatok „valóságnak megfelelő” rögzítésére. Kötelezték a kórházat a szívsebészeti osztály és műtő szabályzatának felülvizsgálatára és kiegészítésére is.  
Szerző

Informatikai hiba miatt akadtak ki a patikusok

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:04
Shutterstock illusztráció
Szombaton indult, de hétfőn már le is állt másfél órára a patikákban az új európai gyógyszerbiztonsági rendszer, amely elvben a hamis orvosságokat szűrné ki.
Mint arról korábban írtunk, február 9-től a gyártók minden vényköteles gyógyszerdobozra egyedi azonosítót helyeznek, melynek adatait az európai központi- és a célország adattárházában is rögzítik. Ez utóbbi Magyarországon a HUMVO Nonprofit Zrt.-hez tartozik. A gyógyszerkiváltáskor a patikus ellenőrzi a kódot, s ha minden rendben, kiadja a gyógyszert. Hétfőn ez a rendszer állt le másfél órára. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerészek sérelmezték, hogy lényegében tesztüzemmód nélkül kellett alkalmazniuk az új rendszert. A gyakorlatlanságok miatt hétfőn egyes patikákban megnőttek a betegsorok. Az azonosítási rendszer akadozása miatt a magyar gyógyszerhatóság hétfő délután közleményben biztatta a patikusokat, hogy leállás esetén is adják ki a gyógyszereket. Lapunknak a hazai adattárházat működtető HUMVO Nonprofit Zrt igazgatóságának elnöke, Illés Zsuzsanna elismerte a rendszer leállását. Mint mondta, egy több európai országot is érintő informatikai szinkronizálási hiba történt, de szerinte ez nem okozhatott a gyógyszerellátásban problémát.
Szerző