Előfizetés

Egymilliónál is többen írták alá a rovarmentő népi kezdeményezést Bajorországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.13. 09:30

Fotó: SVEN HOPPE / DPA / / AFP
Egymilliónál is többen csatlakoztak aláírásukkal Bajorországban a "Fajok sokfélesége népi kezdeményezés - Mentsétek meg a méheket!" elnevezésű akcióhoz, amelynek célja a rovarfajok kipusztulásának feltartóztatása - jelentették kedden bajor hírportálok.
A Münchner Merkur beszámolója szerint kedd délelőttig 1 040 683 bajorországi választópolgár aláírását gyűjtötték össze a népi kezdeményezés szervezői, vállalkozásuk így sikerrel járt. A szabályok szerint a német tartományban élő választópolgárok legkevesebb 10 százalékának - mintegy 950 ezer fő - támogatása szükséges egy népi kezdeményezéshez. Az aláírásokat két hét alatt kell összegyűjteni, a rovarfajvédelmi népi kezdeményezés esetében február 13. a határidő. Amennyiben az aláírásokat hitelesítik, a tartományi törvényhozásnak (Landtag) napirendre kell vennie a kezdeményezést szervező alkalmi szövetség, köztük az ellenzéki Zöldek által készített jogszabálytervezetet, amely az eddiginél szigorúbb környezetvédelmi előírásokat tartalmaz, rendelkezik például a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról.
A szervezők azzal érvelnek, hogy elkerülhetetlen az ökológiai fenntarthatóságot szolgáló szigorítások sora, mert rohamos a rovarpusztulás Bajorországban. A tartományi környezetvédelmi szövetség (BUND Naturschutz in Bayern) adatai szerint az állomány 75 százalékkal csökkent 1989 óta, aminek továbbgyűrűző hatásai is katasztrofálisak, ezt jelzi, hogy a mezei madarak 65 százaléka kipusztult, és a Bajorországban honos 19 kétéltűfaj közül tízet a kihalás veszélyeztet. Mindez azt jelenti, hogy 
"a dinoszauruszok eltűnése óta a legnagyobb szabású fajtakipusztulás"

sújtja a természeti környezetet.
Ha a Landtag nem fogadja el változtatás nélkül a környezetvédelmi törvényt módosító javaslatot, ügydöntő népszavazást kell tartani. Ebben az esetben a tartományi parlament egy alternatív javaslatot is a szavazópolgárok elé terjeszthet. A népi kezdeményezés eredményessége nyomás alá helyezi a Keresztényszociális Unió (CSU) vezette kormánykoalíciót, amelynek egyensúlyt kell teremtenie a természetvédők törekvései és a mezőgazdasági gazdálkodók érdekei között.
Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU elnöke az aláírásgyűjtés sikerére reagálva közölte, hogy február 19-re összehív egy úgynevezett kerekasztal-tanácskozást, amelyen nyíltan és a pártpolitikai hovatartozáson felülemelkedve lehet tárgyalni a megoldásokról. Hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a társadalmi egyetértés. A környezetet nem a gazdálkodókkal szemben, hanem velük együtt kell védeni - írta a politikus a Twitteren.

Drónorr szagolja ki a légszennyezést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 16:16
Illusztráció
Fotó: Jewel SAMAD / AFP
Olasz szakemberek által készített drónorr szinte pillanatok alatt ki tudja szimatolni, melyik kéményből árad például műanyag égetéséből származó füst.
Az olasz Air Pollution Control nevű kutatási projekt "drónorra" 15 perc repüléssel 10 hektáros területet tud feltérképezni. A kutatók a távvezérelt repülőeszközre szerelt mérőműszerrel megállapítják, hogy a fűtési füstgázokban milyen összetevők vannak, és tiltott anyagok égetése esetén gyorsan fel tudják deríteni az elkövetőeket. A mérési eredmények segítik az önkormányzatokat is a kockázatok elemzésében és az intézkedések kidolgozásában - írta a Greenfo.
A nagyvárosok gázfűtésessel terhelt téli levegője tisztának tűnhet azokhoz a településekhez képest, ahol csak száraz fával tudnak tüzelni. Szélmentes napokon pillanatok alatt kialakulhat a teljes települést befedő füstköd, amelynek legnagyobb része 100 nanométernél kisebb részecskékből áll. Ezek könnyen bekerülnek az emberi véráramba, hozzájárulnak az erek elzáródásához, így az agyi érkatasztrófa vagy a szívinfarktus kialakulásához. A felületükön magukkal cipelt szénhidrogének és nehézfémek kémiai reakcióba is lépnek az emberi szervezet sejtjeivel, amelynek eredményeként hibás működés, sejtpusztulás, illetve daganatos betegségek alakulhatnak ki.
Olaszországban átlagosan csak a légszennyezés 25 százaléka származik a járművekből, másik 25 százalék az ipari települések termelik, de a legnagyobb arányban közvetlenül a háztartások fűtésének tulajdonítható. A Belluno északkeleti tartományában fekvő Feltre városában tesztelt drónorr-projekt 2019 végéig hivatalosan is elindulhat - írja a World Crunch.

Valentin-nap: Környezetkímélően is lehet romantikázni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.12. 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A Valentin-nap ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, ugyanis csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna – becsomagolt - csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek.
A szerelmesek ünnepének tartott Valentin-nap alkalmából sokan virágot, bonbont, üdvözlőkártyát, de akár ékszert, ruhákat vagy parfümöt is ajándékoznak a kedvesüknek. Ezeknek a csomagolása szinte azonnal a kukában landol, sokszor a vágott virágok is előbb-utóbb ott végzik. Csak az Egyesült Államokban évente 25 millió tonna csokoládé és édesség fogy. Főleg a bonbonok közkedveltek, amelyeket gyakran több rétegnyi csomagolóanyagba burkolva árulnak – van olyan, amelynek össztömegéből több, mint 40 százalék a csomagolás –, így miután kiürülnek, felesleges műanyag, papír, celofán és alufólia megy a szemetesekbe, majd a természetbe. A gyönyörű csomagolás árát így mindannyian megfizetjük. Megoldás lehet, ha nem választunk túlcsomagolt terméket, de a legjobb módszer kétségkívül az, ha csomagolásmentes boltban vásárolunk - olvasható a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében.

Műanyag nélkül

Üdvözlő- és képeslapból az Egyesült Államokban 180 millió, míg Angliában 24 millió fogy Valentin-nap idején. Ezek sokszor műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak, így újrahasznosításuk nehézkes. Jobb, ha online képeslapot használunk vagy válasszunk olyat, ami egy réteg papírból készült. A legnépszerűbb Valentin-napi ajándék a virág, csak erre a napra több száz millió szál rózsát termesztenek világszerte. Ha nem celofánba, lassan lebomló műanyagba, hanem papírba csomagoltatjuk, nem keletkezik műanyagszemét. Díszcsomagolás, műanyag masni vásárlása helyett használhatunk kartondobozt, újságpapírt vagy kendőt is. Ezekkel egyedi, dizájnos és környezetkímélő csomagolást varázsolhatunk az ajándék köré. Az is megoldás lehet, ha tárgyak helyett utazást, vacsorát, belépőjegyet adunk szerelmünknek, hiszen az élmény örök elmék marad.