tárgyalások;gyárbezárás;Szarvas;kávéfőző;

2019-02-13 15:20:49

Megmentenék a nemrég bezárt, kávéfőzőket és lámpákat gyártó Szarvasi-gyárat

Kedden Szarvas polgármestere többek közt a Pénzügyminisztérium egyik államtitkárával tárgyalt a nagy múltú vállalatról, az esetleges befektetőkről és a nekik nyújtandó támogatásról.

A bezárt szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-ről tárgyalt kedd délelőtt Babák Mihály Szarvas polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő Bodó Sándorral a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárával, valamint helyettesével, Marczinkó Zoltán Istvánnal - írja a napi.hu a Békés megyei Beol.hu értesülései nyomán.

"Jelenleg azokat a lehetőségeket vették számba, miszerint a későbbi befektetőket - akik hasonló tevékenységet folytatnának mint a társaság - milyen módon tudnák támogatni" - mondta Babák Mihály a portálnak. "Nem a cég megbízásából mentek tárgyalni, mivel az még nincs csődeljárás és végelszámolás alatt, annak vezetői jelenleg a reorganizáción dolgoznak" - tette hozzá a polgármester.

A tulajdonos jelenleg azzal foglalkozik, hogy a hitelből milyen eszközökkel tudja magát kimenteni. Számunkra pedig fontos, hogy a fölöslegessé vált vagyontárgyaknak új tulajdonost találjunk,

A hírek szerint a tárgyalások a jövőben tovább folytatódnak.

Még januárban látott napvilágot, hogy súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az Ikeának is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., nyár óta addig több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

A nagyrészt hitelből megvalósított fejlesztéseket annak a reményében hajtották végre, hogy a svéd lakberendezési cégtől kizárólagos gyártási megbízást kapnak egy lámpacsalád, az úgynevezett "halálcsillag" gyártására. Sajtóhírek szerint azonban az utóbbi időszakban a gyártósorokról nem megfelelő minőségű termékek kerültek le, ahogy arra az IKEA akkori közleménye is utalt.

A gyár végül január 24-én bejelentette, hogy 66 év után befejezi a termelést. A cég akkor azt közölte, nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést, így összesen több mint 400 embernek mondtak fel, de azon vannak, hogy segítséget nyújtsanak a volt alkalmazottaknak. Információk szerint ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalatainknál, és további tárgyalások is folyamatban vannak.