Előfizetés

Hat napig éheztettek egy tranzitzónába zárt családot a magyar hatóságok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.13. 20:33
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Tavaly augusztusban két hétig nem adtak enni a menedékkérőknek. A Magyar Helsinki Bizottság már akkor szólt, hogy jogszabályi változás kell, de nem változott semmi.
Újra éheztetnek a tranzitzónában - írja közösségi oldalán szerdán a Magyar Helsinki Bizottság. Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába, és
a szülők múlt péntek óta nem kapnak enni.

Csak az jut nekik, ami a kisgyerekeiktől - akik egyike súlyos beteg - megmarad, írja a jogvédő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy lépjen fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. Most jött meg a bíróság döntése: a hatóságnak haladéktalanul enni kell adni ügyfeleinknek.
"Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés"

- írják. Tavaly augusztusban is éheztették a fogva tartott embereket a magyar hatóságok, akkor két hétig tartott, mire a Helsinki a strasbourgi bíróság segítségével el tudta érni, hogy a menedékkérők mindegyike kaphasson ételt. "Már akkor felhívtuk a figyelmet arra, ha nem módosítják a rendeletet, újabb éheztetésekre kerülhet a sor. Nem módosították" - teszik hozzá.

MTA-ügy: pénteken tárgyal a miniszter

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.13. 20:14

Fotó: Vajda József
Pénteken találkozik Palkovics László innovációs miniszter Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével, hogy az akadémiai kutatóhálózat finanszírozásának jövőjéről egyeztessenek – értesült lapunk. Az MTA elnöksége kedden úgy döntött: a kutatóintézetek csak akkor indulhatnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiírt pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat, amelyeket az ITM jelenleg – az Akadémia szerint jogellenesen – visszatart, bizonytalanságot okozva a kutatóhálózat működésében. Lovász László az ATV-nek úgy nyilatkozott: nem pályázatként, hanem „igénybejelentésként” tekintenek az ITM által kidolgozott pályázati rendszerre, hiszen a kutatóintézetek alapellátásának forrásait a költségvetési törvény garantálja. Az Akadémia szerint nem életszerű, hogy pályázati pénzekből kelljen fizetniük például a rezsiköltségeket. Az MTA elnöke abban bízik, lesz megállapodás, hiszen „a kormánynak sem érdeke, hogy leálljanak a kutatóintézetek és szétszéledjenek az ottani munkatársak”. Az akadémiai dolgozók közben az érdekvédelemhez fordulnak: egyre többen lesznek szakszervezeti tagok. Stefano Bottoni, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa lapunknak úgy nyilatkozott: intézetük 440 munkavállalójából egy hónap alatt mintegy százan léptek be a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetébe.

Emmi: már a vizsgálat indításakor átadták annak eredményeit Gulyás Gergelynek a szívsebész-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.13. 19:48
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Rálicitáltak a miniszter szavahihetőségét firtató szocialisták aggodalmaira. Egyúttal jogi lépésekkel ijesztgeti a minisztérium Bangóné Borbély Ildikót.
Még csak egyetlen napja tartott egy vizsgálat, amikor októberben máris az azt lezáró jelentésre hivatkozott a parlamentben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A jelentés szerint minden rendben megy egy budapesti szívkórházban, annak ellenére, hogy a Kásler által kirúgott Székely László szívsebésznek a döntés után meghalt egy ellátatlanul maradt betege. A dokumentum azonban nem nyilvános, a szocialisták hónapokig hiába jártak utána. Annyit sikerült kinyomozniuk, hogy
amikor Gulyás a jelentés megállapításaival érvelt, a vizsgálat még csak egyetlen napja tartott, és csupán több mint egy héttel a parlamenti vita után múlva zárták le.

Magyarázatot szeretnénk kérni Gulyás Gergelytől: álljon ki a nyilvánosság elé, és mondja el, miért hazudott – mondta az eset kapcsán Bangóné egy szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette, nem hagyják veszni az ügyet, az MSZP újabb feljelentést tesz, méghozzá a vizsgálat eredményeire hivatkozva.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján nyilvánosságra hozza a független szakvéleményt, amelyet a minisztérium vezetése kért, és egy nappal az említett parlamenti válasz előtt megkapott

- reagált a szerdai sajtótájékoztatóra közleményben az Emmi. Vagyis, ha a szocialistáknak igaza van, akkor a minisztérium most azt jelentette be: már a vizsgálat indulásának napján Gulyásnál voltak annak eredményei. Azt is írták még, hogy szerintük a "szívspecialistává előrelépő" Bangóné hazudik, és jogi lépéseket fontolgatnak vele szemben.