sztrájk;Bosch-csoport;ÉTMOSz;

Nem csillapul a sztrájkhullám: drámai a helyzet Miskolcon

Megszakadtak a bértárgyalások a miskolci SEGA Hungary Kft.-nél, ezért szerda délutántól sztrájkot hirdetett a szakszervezet.

Puskaporos hangulat alakult ki a sztrájk kezdetekor a Miskolci SEGA Hungary Kft. üzemében. Mint Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) elnöke fogalmazott: a helyzet drámai, időnként lincshangulat alakult ki a megalázó körülmények miatt. A dolgozókat beterelték egy raklapokkal körülvett területre, ahol se ülőalkalmatosságot, se asztalt nem biztosítottak. A munkáltató a sztrájk kezdete előtt egy 20 pontos listát adott át a sztrájkbizottságnak, amiből legalább 10 ellenkezik a sztrájktörvénnyel – mondja jogérzékére hivatkozva az ÉTMOSZ vezetője.

A szakszervezet jogászainak első útja reggel a bíróságra vezet, ahol panaszt tesznek az embertelen bánásmód és a sztrájktörvény megsértése miatt - tette hozzá. Például nem vihettek be a munkahelyre se hangosítóeszköz, se mást, csupán a sztrájkmellény viselését engedélyezték. Tárgyalni akartak a sérelmeikről, ám a munkáltatót képviselő személyek azt mondták erre nincsenek felhatalmazva. Végül legalább székeket hoztak, a nők így le tudtak ülni, a többieknek a földre ülve vagy feküdve kell kibírniuk a 12 órás műszak végéig.

A sztrájk este hat órakor kezdődött, ekkor 50-60-an voltak a gyűlés körbekerített helyszínén, a résztvevők számát a műszakban levő fizikai állomány 10-20 százaléka közé tette a szakszervezeti vezető. A raktár teljesen leállt, de mivel körbe vannak véve, nem látják a gyárat - panaszolta, azt azonban hallani, hogy egyes üzemrészek működnek.

A sztrájkolók nagyon elszántak és kitartanak a végsőkig- tette hozzá Janik Tamás.

Mintegy 2500 munkavállaló nevében hirdetett általános sztrájkot a Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a miskolci SEGA Hungary Kft.-ben. A Starters, E-Components Generators (SEG) kínai vállalat vásárolta fel több országban a Bosch generátor üzletágát, s így került hozzájuk a miskolci üzem is. Az autóipari beszállító cég vezetői egyelőre nem mutatnak hajlandóságot a szakszervezet, illetve a sztrájkbizottság követeléseinek teljesítésére – nyilatkozta korábban a Népszavának Janik Tamás, az ÉTMOSZ elnöke. Pedig az ugyancsak miskolci Robert Bosch Energy&Body Systems Kft.-vel, illetve annak hatvani üzemében is sztrájk nélkül is sikerült megállapodniuk a dolgozóknak az idei 14,5 százalékos béremelésről. (Az ÉTMOSZ alapvetően a Bosch-cégeknél működik, de a tulajdonosváltás után is maradtak a SEGA-nál.) 

A munkavállalók nevében a szakszervezet egyebek mellett 12,5 százalékos béremelést, de minimum 200 forintos órabér emelést követel a szellemi és fizikai dolgozók számára egyaránt. Emellett a munkába járás költségeinek teljes megtérítését, és más juttatások felemelését, rendezését szeretnék elérni – ismertette a követeléseket Janik Tamás.

A bértárgyalások januárban kezdődtek. Eleinte úgy tűnt, az egyeztetések hatékonyak, a szakszervezet minden forduló előtt felmérte a tagság igényeit és annak alapján állította össze, illetve módosította a javaslatait. A munkáltató eleinte ezekre reagálva a saját verziójával ült le a tárgyalóasztalhoz. A legfontosabb követelésekben azonban nem sikerült megállapodni, és a vállalat vezetői néhány megbeszélés után közölték a szakszervezet képviselőivel, hogy az általuk ajánlott összegnél nem adnak többet, mert a vállalat idei tervében ezekre a célokra nincs több pénz.

A munkáltató közölte, lezárja a tárgyalásokat és egy oldalúan kihirdeti az idei új munkaszerződéseket. Erre válaszul a szakszervezet bejelentette, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményez. Ettől azonban a cég vezetői elzárkóztak arra hivatkozva, hogy a konzultációk során már mindent megismertettek a dolgozókat képviselő tárgyalókkal. Ez a szakszervezeti elnök szerint egyébként törvénysértő. Emiatt egy hete már tartottak a miskolci gyárban egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot, amit a szervezők sikeresnek értékeltek.

Janik elmondta, azt javasolták, akiknek a jelenleginél kedvezőbb szerződést ajánlottak, fogadja el, aki viszont elégedetlen a vállalat ajánlatával, az ne írja alá. A munkáltató szerdán levélben jelezte a dolgozóknak, hogy a munkavállalók 98 százaléka aláírta az új munkaszerződését. Ezt a szakszervezet nem tartja mérvadónak, hiszen tavaly a hatvani Robert Bosch üzemben a munkaszerződések aláírását követően sztrájkoltak a dolgozók, és a vállalat új szerződést kötött a munkavállalókkal. A szakszervezet online kérdőívet küldött a dolgozóknak, akik névvel és azonosító számmal szavazhattak a sztrájktól. A nagy többség elutasította a cég ajánlatát és hajlandók részt venni a sztrájkban.

Miután kedd este letelt a kollektív munkaügyi vitára meghatározott 7 nap, ezért a sztrájkbizottság a szerdán este kezdődő és a bérmegállapodásig tartó határozatlan idejű munkabeszüntetésről döntött – közölte az ÉTMOSZ elnöke. A szakszervezet bejelentését követően a vállalat vezetősége válságstábot hívott össze a kialakult helyzet miatt.

Tesco: Munkabeszüntetés és bértárgyalásVégéhez közeledhet a Tesco áruházlánc és a helyi szakszervezetek között hosszú ideje tartó bértárgyalás. Legalábbis erre enged következtetni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetétől származó értesülésünk, amely szerint csütörtökön délelőtt az érdekvédők és a menedzsment közös közleményt ad ki a bértárgyalásokról. Szerdai állapot szerint még nem értek el eredményt a Tesco győri bérszámfejtői, akik hat napja sztrájkolnak, mert elégedetlenek a részleg munkájának Budapestre telepítése miatt nekik felkínált végkielégítéssel és egyéb juttatásokkal. A győriek többek között a felmondási időre a havi fizetésük másfél-kétszeresét követelik, mert érvelésük szerint a napi munkájuk mellett az új budapesti központ dolgozóit is be kell tanítaniuk. A bértárgyalások is lassan haladtak előre a kiskereskedelmi láncnál. A legutóbbi, hétfői fordulón a menedzsment még elzárkózott a dolgozók által kért kétszámjegyű béremeléstől.