Az orvosi kender támogatására hív fel az Európai Parlament

Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:19
A kép illusztráció
Fotó: SHUTTERSTOCK
Amellett, hogy a kannabisz bizonyítottan jól használható a gyógyászatban, egy egységes uniós szabályozás bevételt is hozna, és a feketepiac ellenében is hatna.
Az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelműen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit - rögzítették az európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.
Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a képviselők állásfoglalásukban javaslatokat tettek az orvosi kannabisz kutatására irányuló uniós szabályozás hiányosságainak kezelésére, és arra szólították fel a tagállamokat, hogy javítsák a kannabisz alapú gyógyszerek használatának lehetőségeit. A képviselők állásfoglalásukban sürgették a vonatkozó tudományos kutatást nehezítő szabályozási akadályok felszámolását, és a kutatások megfelelő finanszírozását.
Felkérték a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Amennyiben ezeket a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk azokat, mint azt teszik más típusú gyógyszerek esetében - szögezték le.
Megjegyezték: bizonyított, hogy az orvosi kannabisz
  • hatékonyan csökkentheti az AIDS-hez, illetve a HIV-hez köthető nagymértékű fogyást;
  • segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében és az Alzheimer-kór kezelésében;
  • hatásos az asztma, a rák, és több más betegség kezelésében;
  • segít az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és a menstruációs fájdalom enyhítésében.
A kannabisz alapú gyógyszerek használatának tagállamonként eltérő szabályozásának egységesítése és engedélyezése további bevételt jelentene, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minőséget és az unióban megkövetelt pontos címkézést, emellett pedig korlátozná a kannibiszhoz való illegális hozzáférést - tették hozzá.

Tragédia Macedóniában: felborult egy busz, tucatnyian haltak meg az autópályán

Publikálás dátuma
2019.02.13. 21:10

Fotó: STR / AFP
Néhányan a helyszínen vesztették életüket, de nagyon sokan kórházba szállítás közben haltak bele sérüléseikbe.
Felborult egy autóbusz a Szkopje és Tetovo közötti autópályán szerdán, legalább tizenhárman meghaltak és többen megsérültek - közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál.
Venko Filipcse egészségügyi miniszter elmondta, néhányan már a helyszínen életüket vesztették, többen pedig a sérüléseikbe haltak bele a kórházba szállítás közben.
A körülbelül ötven utast szállító busz kora este borult fel, a baleset okát még vizsgálják.

Ezreket kínozhattak meg - Aszad hóhérjait Németországban fogták el

Publikálás dátuma
2019.02.13. 16:22

Fotó: ANWAR AMRO / AFP
Az üggyel összefüggésben Franciaországban is elfogtak egy embert.
Emberiesség elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt elfogták Németországban a szíriai Aszad-rezsim titkosszolgálatának két munkatársát, akik ellenzékiek ezreit kínozhatták meg - közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség. A gyanúsítottakat Berlinben, illetve Rajna-vidék-Pfalz tartományban vették őrizetbe még kedden, és az illetékes bíróság utasítására előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az üggyel összefüggésben a német és a francia hatóságok együttműködése révén Franciaországban is elfogtak egy embert, ugyancsak kedden.
Az egyik németországi gyanúsított, a legfőbb ügyészség közleményében Anwar R. néven azonosított 56 éves férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a szíriai polgárháború kezdetének idején, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége "biztonságáért" felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így
ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a "rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel" együtt.

A másik gyanúsított, az Eyad A. néven azonosított 42 éves szíriai állampolgár ennél az egységnél dolgozott, dezertőrök, tüntetők és gyanúsnak ítélt személyek kézre kerítésében és fogva tartásában működött közre. A német szövetségi legfőbb ügyészség szerint 2011 júliusától 2012 januárjáig végzett
tevékenysége során legkevesebb kétezer ember bántalmazásában és kínzásában, és két ember meggyilkolásában segédkezett.

Mindketten 2012-ben hagyták el Szíriát. A Spiegel Online hírportál értesülése alapján menedékkérőként érkeztek Németországba - azokkal együtt, akik pont az általuk képviselt brutális erőszak miatt menekültek el hazájukból. Anwar R. soha nem titkolta múltját; úgy vélhette, hogy kellőképpen eltávolodott a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmával szembeni mozgalmak elfojtásán dolgozó titkosszolgálattól azzal, hogy elmenekült az országból - írta a hírportál.
A német hatóságok nemzetközi együttműködéssel az Aszad-rezsim több mint két tucat további tisztségviselője ellen is nyomoznak emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával.