Szijjártó visszaszólt a svéd miniszternek, aki a '30-as évek "bűzét" érzi Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.14. 12:42

Fotó: KKM / MTI
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány a családokra költi a pénzt, nem a migránsokra, míg Svédországban ez éppen fordítva van.
"Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek." Ezt a bejegyzést tette közzé a minap a Twitter közösségi oldalon Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter.

A szociáldemokrata politikusnő szavaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-n keresztül reagált: "Svédországban a migránsokra költik a pénzt és nem a családokra. A svéd kormány nem hajlandó tudomásul venni, hogy mi a családokra költjük a pénzt, nem a migránsokra."

Brüsszelbe és Bukarestbe is új járatokat indít Budapestről a LOT

Publikálás dátuma
2019.02.14. 12:15

Fotó: Molnár Ádám
Ezek hetente 12 alkalommal közlekednek majd, jövő szeptembertől.
Brüsszelbe és Bukarestbe indít új járatokat jövő szeptembertől a lengyel LOT légitársaság Budapestről – jelentette be a légicég és a Budapest Airport közös, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A járatok hetente 12 alkalommal közlekednek majd: Brüsszelbe délelőtt és délután is lesz járat, a délelőttiek szombaton, a délutániak vasárnap nem közlekednek. Bukarest–Otopeni repülőterére délután és másnap kora reggel indul egy járatpár. A délutániak vasárnap, a kora reggeliek szombat kivételével minden nap közlekednek. Ezzel a LOT tovább bővíti a budapesti bázis kapacitásait és a tengerentúli járatokra csatlakozást, ráhordást biztosít. Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója hangsúlyozta: olyan járatokat nyitnak meg, amelyekre nagy a kereslet és amelyeken a hagyományos légitársaságok által nyújtott szolgáltatás elmaradt a kereslettől. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt mondta, a transzatlanti járatokkal, a varsói, a krakkói járattal, és a hónap második felétől London City repülőterére közlekedő járattal együtt a LOT minden bizonnyal a leggyorsabban fejlődő légitársaságok egyike marad. A LOT tavaly a New York-i és a chicagói járatok beindításakor jelezte, hogy gyűjtő-elosztó központot hoz létre Budapesten és a ferihegyi repülőtérről több európai járatot fog üzemeltetni. Az első ilyen járat jövő hétfőn indul London-City repülőterére, ezt követik a most bejelentett új járatok. 
Szerző

Gulyás szerint morális fölény jobboldali újságírónak lenni

Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:11

Fotó: Molnár Ádám
„Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak” – mondta a miniszter.
A közelgő EP-választásról és közbeszéd állapotáról is beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter – azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Varga István korábbi fideszes képviselő, aki a napokban távozott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának éléről, úgy vélte, hogy a jobboldali sajtóból hiányzik a minőség, a mögöttes tartalom – közölte:

„remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga honnan tájékozódik, úgy felelt: mostanában – mivel kevesebb ideje van, mint korábban bármikor – nem olvas rendszeresen lapokat.   Gulyás a közbeszéd állapotáról azt mondta, hogy „egy-egy erősebb megjegyzés a mi oldalunkról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, nálunk nem szokás.” Azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltán képviselői mandátuma visszaadását követően azt nyilatkozta, amikor a humántárcát vezette, sokszor nem értett egyet az éles kormányzati kommunikációval és a „migránsozással”, a miniszter hangsúlyozta:

„Az elmúlt években mindig azt tapasztaltam, hogy Balog Zoltán szavai mögött van igazság. Éppen ezért egy hosszú és a legmélyebb morális és politikai megfontolásokat tárgyaló interjú egy mondatát kommentálni félreértés lenne.”

Szerinte nincs mit számon kérni azon, hogy a demokratikus politikai kommunikáció mindenhol a közérthetőségre, egyszerűsítésre és tömörítésre törekszik. A kérdés az, hogy van-e mélyebb tartalom az állítások mögött – közölte. Gulyás arra is kitért, hogy „nyugodt és erőteljes kampánnyal” készülnek az európai parlamenti választásra, és a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Orbán Viktor korábban jelezte: Gulyást kérte fel arra, hogy összefoglalja a gyermekvédelem modern kori kihívásait és az arra adható kormányzati válaszokat. A miniszter ezzel kapcsolatban közölte: Orbán Balázs államtitkár vezetésével már dolgoznak egy javaslatcsomagon, amely két héten belül elkészül. „A cél, hogy a gyermekvédelmi szabályokat tekintsük át, és ha szükséges, akkor a gyermekek védelme érdekében fogadjunk el olyan szabályokat, amelyek garantálják, hogy akár a tömegtájékoztatásban, akár az élet más területein egy hat, nyolc, vagy tíz éves gyermeknek ne kelljen se erőszakkal találkoznia, se olyan jelenséget megtapasztalnia, amely az ép testi vagy lelki fejlődését veszélyeztetné” – jelentette ki.
Szerző