Előfizetés

Tíz évet ért a Röszkén talált egymilliárdos fűszállítmány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 15:13
A kép illusztráció
Fotó: police.hu
A közel fél tonna marihuánával lebuktatott vádlottat nem jogerősen ítélték el, és ki is utasították az országból.
 Első fokon tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék azt a szerb férfit, aki még két éve, 2017 decemberében bukott le a röszkei határátkelőben, egy rendkívüli méretű marihuánaszállítmánnyal. A vádlott egy kamion pótkocsiján, két ponyva közé rejtve próbálta becsempészni a 450 kiló füvet és a 1,3 kilónyi hasist, de a pénzügyőrök röntgenvizsgálat alá vetették szerelvényt, és gyorsan kiszúrták az illegális szállítmányt. 
A közel fél tonna drog feketepiaci, fogyasztói ára meghaladta az 1,1 milliárd forintot is, ilyen nagy tételben, egyszerre csak ritkán próbálnak kábítószert behozni Magyarországra.

A B. D. kezdőbetűkkel emlegetett férfit tíz évre ki is utasították az ország területéről a törvényszék előkészítő ülésén. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, azért, hogy vádlott ne börtönben, hanem fegyházban töltse le büntetését, a vádlott és védője viszont elfogadta a nem jogerős ítéletet. A szerb csempész letartóztatásban marad a másodfokú eljárás végéig – írja közleményében a törvényszék.

Hármas karambol az M5-ösön: több kilométeres a torlódás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 13:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A forgalom egy sávon halad Kecskemét felé.
Összeütközött egy személygépkocsi, egy kisteherautó és egy nyerges vontató az M5-ös autópálya 35-ös kilométerszelvényénél, Inárcs térségében, a Kecskemét felé vezető oldalon – írja honlapján a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balesetben senki nem sérült meg. A dabasi tűzoltók áramtalanították a járműveket. A forgalom egy sávon halad Kecskemét felé. Az Útinform tájékoztatása szerint 5 kilométeres a torlódás, ezért aki teheti a gyáli csomópontnál letérhet az 5-ös főútra, majd Dabast érintve Újhartyánnál térhet vissza.

Leleplezték a budapesti drogbandát (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:51

Fotó: police.hu
A rendőrök több helyszínen is összehangolt akciót tartottak, végül öt férfit fogtak el.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztálya bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt folytat nyomozást a budapesti Sz. Gyula és társai ellen – írja a police.hu. A nyomozás adatai szerint a 46 éves férfi bűntársaival kábítószer-kereskedelemre szakosodott bűnözői csoportot vezetett, amely – bizonyíthatóan 2018 óta – főváros szerte értékesített jelentős mennyiségű kokaint, amfetamint, valamint marihuánát. Sz. Gyula utasításai szerint és irányításával szerezték be a drogot, amit egy XV. kerületi bérelt lakásban raktároztak, és onnan történt az értékesítés is. A rendőrség közleménye szerint a csoport tagjai szervezetten követték el a bűncselekményt, és közben nagyfokú konspirációra törekedtek, hogy elkerüljék a lebukást.
A nyomozók a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztály munkatársaival együtt 2019. február 11-én több helyszínen is összehangolt akciót tartottak:
  • Fóton elfogták a 35 éves V. Andrást. A budapesti férfi ruházatában, valamint a hozzá köthető ingatlanokban összesen 243,2 gramm kokaint találtak a rendőrök, és kábítószergyanús tablettákat, illetve a drog porciózásához szükséges eszközöket foglaltak le.
  • ezzel egy időben budapesti tartózkodási helyén elfogták Sz. Gyulát. A lakásában tartott kutatás során kábítószerrel szennyezett tárgyakat, valamint a bűncselekményhez köthető adathordozókat találtak. A KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala 15 millió forint készpénzt és több nagy értékű vagyontárgyat (gépkocsit, elektronikai berendezést, bútort) foglalt le tőle.
  • a férfi egyik bűntársát, a 48 éves Sz. Tibort fővárosi lakóhelyén vonták intézkedés alá. Az otthonában kábítószer-kereskedelemhez köthető eszközöket, valamint csekély mennyiségű marihuánagyanús növényi törmeléket találtak a nyomozók. A férfitól közel 3,5 millió forint készpénzt, valamint 1000 eurót foglaltak le a rendőrök.
  • budapesti tartózkodási helyén elfogták a 27 éves S. Istvánt is, aki szintén a bűnszervezet tagja volt. A nála megtartott kutatás alkalmával a bűncselekményhez köthető tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.
  • a bűnszervezet ötödik tagját, a 35 éves L. Sándort is Budapesten, az otthonában fogták el. Nála szintén a kábítószer porciózásához használatos eszközöket, illetve csekély mennyiségű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök.
A KR NNI munkatársai az öt férfit elfogásukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztálya szakértők bevonásával folytatja le.